4 symptomer på forkjølelse, mild til alvorlig allergi. Sjekk her!

Kaldt vær eller regntid kan være den største fienden for noen som har forkjølelsesallergi. Personer som har forkjølelsesallergi vil vanligvis oppleve hevelser i hender eller føtter ledsaget av kløe på grunn av at kroppen blir utsatt for kald luft. Så, hva er de andre symptomene på forkjølelsesallergier som ofte oppleves?

Hva er symptomene og tegnene på forkjølelsesallergi?

Kald urticaria eller forkjølelsesallergi er en reaksjon som vises i løpet av minutter etter eksponering for kulde, enten fra vann eller luft. Dette kan være forårsaket av kuldefaktorer, å være i et rom med klimaanlegg, svømming eller etter å ha dusjet om morgenen med kaldt vann. I tillegg kan tegn på forkjølelsesallergi vises når du håndterer kald mat og drikke, spiser eller drikker noe kaldt, og utsettes for andre kuldegrader. Egenskapene til en forkjølelsesallergi som føles av hver person kan være forskjellige. Du kan oppleve milde forkjølelsesallergisymptomer, mens andre kan oppleve mer alvorlige symptomer som kan føre til besvimelse. Vanligvis oppleves forkjølelsesallergier av voksne, men kan oppstå i alle aldre. Kvinner er vanligvis mer utsatt for forkjølelsesallergi enn menn. Her er symptomene på en forkjølelsesallergi som ofte oppleves:

1. Hevelse (angioødem)

En av egenskapene til en forkjølelsesallergi er hevelse av hender eller føtter etter å ha kommet i kontakt med kalde gjenstander. Symptomer på forkjølelsesallergi kan også inkludere hevelse i andre deler av kroppen, for eksempel leppene, nesen eller øynene. Hevelse kan oppstå når kald luft inhaleres og/eller utsettes for huden din. Immunsystemet oppfatter eksponeringen som farlig og reagerer ved å frigjøre histamin. Disse kjemikaliene vil komme inn i blodårene og forårsake en lekkasje under huden som utløser hevelse. I de farligste tilfellene kan det oppstå hevelse i halsen. Denne tilstanden kan føre til at en person får pustevansker og kan føre til døden.

2. Røde nupper vises

Sitert fra Informasjonssenter for genetiske og sjeldne sykdommer, De mest synlige tegnene på forkjølelsesallergi er hud som blir til rødt utslett ledsaget av kløe. Egenskapene til denne forkjølelsesallergien vil ikke nødvendigvis forsvinne når den lidende flytter til et varmere miljø. I noen tilfeller er huden rød og kløende, forkjølelsesallergisår kan bli verre og vare i 24 timer, til og med opptil 6 uker. Når de utsettes for en forkjølelsesallergi, frigjør hvite blodlegemer histamin i blodet. Som et resultat utløser kroppen en inflammatorisk respons ved å forårsake hudutslett, kløe og andre hudforandringer som er vanlige som en allergisk reaksjon på kulde.

3. Kortpustethet

Å puste kald luft kan utløse nesetetthet, nysing og rennende nese (rennende nese). Hos personer med forkjølelsesallergi kan reaksjonen vises i en mer alvorlig form. For eksempel kortpustethet. Ja, kortpustethet kan også være et symptom på andre allergier. Denne tilstanden kan være forårsaket av at kald luft kommer inn i kroppen og trigger immunsystemet til å reagere ved å frigjøre histamin, mastceller og andre kjemikalier.

4. Anafylaksi

Symptomer på forkjølelsesallergi er vanligvis ikke livstruende. Men hvis du utsettes for kald luft som er for ekstrem, vil kroppen frigjøre mye histamin på svært kort tid. Denne reaksjonen kan da utløse anafylaksi. Anafylaksi får kroppens immunsystem til å frigjøre kjemikalier som kan utløse sjokk, inkludert plutselige blodtrykksfall, innsnevring av luftveiene, svak puls, kvalme og oppkast og besvimelse. Eksempler på tilfeller av eksponering for kuldeallergi som kan utløse anafylaksi er ved svømming i kaldt vann. Gå til sykehuset umiddelbart hvis du har symptomer eller ser noen andre opplever anafylaktiske symptomer.

Se opp for alvorlige forkjølelsesallergisymptomer i form av anafylaktisk sjokk

Som nevnt tidligere kan alvorlige forkjølelsesallergisymptomer i form av anafylaktisk sjokk vanligvis utvikle seg plutselig og forverres veldig raskt. Sitert fra NHS UK inkluderer symptomer på anafylaksi:
  • Føler deg svimmel til du besvimer
  • Pustevansker
  • Rask puls
  • Fuktig hud
  • Forvirring og angst
  • Andre allergisymptomer som utslett som virker kløende, sår og hoven

Når bør du gå til legen for å sjekke tegn og symptomer på forkjølelsesallergi?

Som tidligere nevnt er forkjølelsesallergi vanlig hos unge voksne. Selv om det er sjeldent, kan forkjølelsesallergier også være forårsaket av arv. Så hvis du mistenker at du opplever symptomene på en forkjølelsesallergi, prøv å spørre familiemedlemmer om de opplever det samme eller ikke. Du kan gå til legen for å sjekke symptomene på en forkjølelsesallergi. Leger vil vanligvis teste for forkjølelsesallergisymptomer ved å plassere isbiter på pasientens hud i ca. 5 minutter for å se hvilke reaksjoner som kan oppstå. Hvis huden blir rød og det utvikler seg hudutslett, har du mest sannsynlig en forkjølelsesallergi. I noen tilfeller kan en forkjølelsesallergi være forårsaket av en medisinsk tilstand som påvirker immunsystemet ditt, for eksempel en infeksjon eller kreft. Hvis du har denne tilstanden, kan legen din bestille blodprøver eller andre typer tester. [[relaterte artikler]] For å behandle forkjølelsesallergier, vil leger vanligvis foreskrive forkjølelsesallergimedisiner, for eksempel antihistaminer. I tillegg blir du også bedt om å unngå eksponering for kald luft inntil allergisymptomene blir bedre. Men hvis symptomene på en forkjølelsesallergi er i form av anafylaksi, må behandlingen umiddelbart utføres av en lege på sykehuset.