Hydrogenperoksid fordeler og bivirkninger

Hydrogenperoksid (H2O2) er et kjemisk stoff i form av en klar, fargeløs væske, med en litt tykkere tekstur enn vann. Dette kjemikaliet er litt surt. Et karakteristisk trekk ved hydrogenperoksid er dets svært sterke oksiderende innhold. Derfor er dette stoffet mye brukt som blekemiddel og desinfeksjonsmiddel. I tillegg er det andre fordeler med hydrogenperoksid i hverdagen som du trenger å vite.

Fordeler med hydrogenperoksid

Hydrogenperoksid er et kjemikalie som har mange kommersielle bruksområder. Dette stoffet har blitt en vanlig råvare i ulike husholdningsprodukter, fra sårrens til møbler. Her er noen av fordelene med hydrogenperoksid som du kan føle:

1. Rengjøring av ørevoks

Hydrogenperoksid har lenge vært brukt som en løsning for å rense akkumulert ørevoks. Bruken av denne løsningen anses også som en effektiv og trygg måte å gjøre det selv hjemme, og er rimeligere kostnadsmessig. Hydrogenperoksid virker ved å myke opp ørevoks, noe som gjør det lettere å rengjøre. Ikke sjelden blir ørevoksen så myk at den kommer ut av øregangen av seg selv. Imidlertid bør bruken av hydrogenperoksid gjøres etter at du har konsultert en lege. Dessuten er en viss mengde ørevoks fortsatt ansett som normal, til og med viktig for å beskytte øregangen mot å få vann eller bli smittet.

2. Forebygging av infeksjon i mindre sår

Hydrogenperoksid blir ofte sett på som et middelklasse antiseptisk middel. Derfor brukes dette stoffet ofte til å behandle mindre sår, for eksempel kutt eller brannskader som ikke er dype. I tillegg brukes også ofte hydrogenperoksidløsning som en blanding i munnvann for å lindre smerter på grunn av sår i munnen, som for eksempel kreftsår eller gingivitt. Dette kjemikaliet virker ved å frigjøre oksygen som er preget av utseendet til skum og tjener til å fjerne skorpe og død hud rundt sårområdet. Noen leger anbefaler imidlertid ikke lenger å bruke hydrogenperoksid for å rense sår. Årsaken er at bruken av disse kjemikaliene på sår faktisk anses å bremse helingsprosessen til risikoen for å forårsake visse komplikasjoner.

3. Bleke tenner

For de av dere som ønsker å bleke tennene, kan pusse tennene med tannkrem som inneholder hydrogenperoksid være en av dem. Du kan få tannkrem med 10 prosent hydrogenperoksid fra tannlegen din.

4. Steriliser verktøy sminke

Etter vask av verktøysminke med vann og mild såpe, kan du bløtlegge dem i en løsning av vann blandet med tre teskjeer 3 prosent hydrogenperoksid. Desinfeksjonsmiddelinnholdet i hydrogenperoksid kan drepe bakterier som blir igjen etter verktøyet sminke du er renset.

5. Rengjøring av tannbørste

Tannbørster og tannholdere kan være et sted for bakterier å samle seg. Hvis det ikke kontrolleres, vil bakteriene fortsette å vokse og det er ikke umulig over tid å være med på å skade tennene. Så du må rengjøre dem regelmessig. Lansering fra United States Dentistry Association, og bløtlegging av en tannbørste i en 3 % hydrogenperoksidløsning kan redusere antallet bakterier i verktøyet med opptil 85 %.

6. Steriliser matskjærebrett og kjøkkenoverflater

3 % hydrogenperoksidløsning anses også som effektiv for sterilisering av matskjærebrett og kjøkkenoverflater fra bakterier som f.eks.E colisom kan gi diaré ogSalmonella som kan føre til matforgiftning. For å rengjøre et matskjærebrett kan du bløtlegge det i 10 minutter og deretter skylle det grundig. I mellomtiden, for å rengjøre kjøkkenoverflater, spray den samme flytende løsningen og la stå i 10 minutter. [[Relatert artikkel]]

Hydrogenperoksid bivirkninger og farer

Selv om det har mange fordeler, kan bruk av hydrogenperoksid også forårsake farlige bivirkninger. Denne tilstanden kan oppstå hvis bruken ikke er i samsvar med dosen eller i overkant. Her er noen av farene ved hydrogenperoksid som kan lure deg:
  • Rødhet, irritasjon og en stikkende følelse i huden eller områder som er smurt inn med hydrogenperoksid.
  • Gjør hudtonen mørkere, tørr og flassende.
  • Hydrogenperoksidallergi er preget av kløe, hevelse, svimmelhet og pustevansker.
  • Innånding av høye konsentrasjoner av hydrogenperoksid vil forårsake irritasjon av luftveiene og kortpustethet.
  • Å svelge hydrogenperoksid kan forårsake oppkast, betennelse og skade på hule organer i kroppen.
  • I alvorlige tilfeller, som for eksempel inntak av store mengder hydrogenperoksid, kan farlige bivirkninger som kortpustethet og til og med død oppstå.
Derfor, før du bruker hydrogenperoksid, fortell legen din eller apoteket først, spesielt hvis du har en historie med allergier. Ikke bruk, stopp eller endre dosen av noen medisin før du har sjekket med legen din. Hvis du vil vite mer om sikker og effektiv medisinsk bruk av hydrogenperoksid, spør legen direkte i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned nå på App Store og Google Play.