5 spermfarger og årsaker som er viktige for menn å vite

Generelt er fargen på sunn sæd gråhvit, med en litt tykk tekstur. Imidlertid kan du finne sædcellene gule, røde eller til og med svarte. Det er viktig for menn å forstå endringer i sædfarge. Dette er fordi misfarging kan indikere en rekke helsemessige forhold, som kan ha vært "gjemt" og ukjent.

Ulike sædfarger og underliggende medisinske tilstander

Faktisk kalles væsken som du skiller ut under ejakulasjon sæd. Sperm er en del av sæd og kan ikke sees med det blotte øye. Så, fargen på sædcellene det er snakk om her er fargen på sæd. Noen ganger kan sædcellene ha en uvanlig farge og vises av og til. Imidlertid finner de fleste menn generelt at sædfargen er konsistent. Selv om en endring i fargen på sæden din ikke er noe å bekymre seg for, kan det også være et tegn på visse medisinske tilstander, som du bør være oppmerksom på. Derfor er det bedre for menn å kjenne de forskjellige fargene på sæd og de underliggende medisinske tilstandene.

1. Hvit, grå

Spermfarger som eggehvite og grå indikerer sunne og normale sædceller. Sæden din er gråhvit fordi den inneholder en rekke stoffer, nemlig:
  • sitronsyre
  • Sur fosfatase
  • Kalsium
  • Natrium
  • Sink
  • Kalium
  • Proteinbrytende enzymer
  • Fibrinolysin
Så ikke bekymre deg om sædfargen din er hvit eller grå. Begge er tegn på at sædcellene dine er sunne.

2. Gul, grønnaktig

Å finne gul eller grønn sæd kan forårsake panikk. Du bør imidlertid roe deg ned først. Gul eller grønn sædfarge er ikke alltid forårsaket av et alvorlig helseproblem. Noen årsaker til grønngul sæd, inkludert:
  • Blandes med urin (urinretensjon)
  • Spise visse matvarer, for eksempel de som inneholder gul farge eller mat med høyt svovelinnhold, og løk
  • Visse sykdommer, som urinveisinfeksjoner, godartet prostataforstørrelse, prostatainfeksjoner, til gulsott
  • Leukocytospermi, som er et overskudd av hvite blodlegemer i sæden
[[Relatert artikkel]]

3. Rød, rosa, brun og oransje

Den røde eller rosa fargen er et tegn på friskt blod. I mellomtiden er brune og oransje farger et tegn på at blodet har vært utsatt for oksygen i ganske lang tid. Hvis sædcellene dine er røde, rosa, brune og oransje, kan du ha hematospermi eller blodfarget sæd. Flere forhold kan forårsake hematospermi, slik at sædcellene blir blodige, inkludert:
  • Infeksjon eller betennelse i sædkanalene
  • Seksuelt overførbar sykdom
  • Medisinske prosedyrer, for eksempel vasektomi eller prostatabiopsi
  • Overdreven onani
  • Prostatakreft, testikkelkreft eller urinrørskreft (disse tilstandene er sjeldne)

4. Svart

Hvis sædcellene dine er svarte, kan det være "gammelt blod" avsatt i sædcellene. Denne tilstanden ligner på hematospermi. Det er bare det at sædcellene er svarte, blodet som legger seg i sædcellene har vært for lenge i kroppen til den lidende. I tillegg er fargen på svart sæd også forårsaket av:
  • Skade på ryggmargen kan føre til at sædceller blir svarte eller brune.
  • Høye nivåer av metaller i blodet, som bly, mangan og nikkel

5. Klar eller gjennomsiktig

Hvis sæden som kommer ut er klar, bør du være mistenksom. Årsaken er at fargen på klar sæd kan være et tegn på azoospermi, som er en sædforstyrrelse som forårsaker innholdet av sædceller (spermatozoer) i det hele tatt i sæden. Azoospermi vil helt sikkert ha en innvirkning på mannlig fertilitet. Derfor bør du oppsøke lege dersom du finner klar sæd under utløsning. [[Relatert artikkel]]

Kjennetegn på god sædkvalitet

For folk som prøver å få barn, er det absolutt viktig å opprettholde sunne sædceller. Noen av egenskapene til sunne sædceller inkluderer:

1. Antall sædceller

Normalt er antallet sædceller i hver milliliter sæd 15 millioner til 200 millioner. Hvis sædtallet er mindre enn 15 millioner eller mindre enn 39 millioner i hver utløsning, betyr det at sædtallet er lavt (oligospermi).

2. Spermbevegelse

Det er svært viktig å sikre smidig bevegelse av sæd (motilitet) for å befrukte egget. Reisen til sædceller for å nå egget må svømme gjennom livmorhalsen, livmoren og egglederne. Hos normale menn er egenskapene til gode sædceller 32-75 % av alle sædceller har optimal motilitet.

3. Spermstruktur

Egenskapene til en god sædcelle er å ha et ovalt hode og en lang hale slik at den kan bevege seg optimalt. Jo mer normal strukturen eller formen på sædcellene er, desto mer sannsynlig er det for en mann å befrukte et egg. For å bestemme kvaliteten på sæd, vil legen be deg om å gi en sædprøve. Vanligvis vil du bli bedt om å ejakulere i en samlekopp på et privat rom på sykehuset. Innen 2-5 dager før du gjør en sædkontroll, er det en mulighet for at legen din vil be deg om å ikke ha sex eller onanere. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Sædfarge kan endres når som helst. Men hvis du føler plagsomme symptomer, som vansker med vannlating, hevelse rundt kjønnsorganene, feber, klar væske som kommer ut av penis, til utslett på penis, oppsøk lege umiddelbart for å rådføre deg om den beste behandlingen. Har du en klage knyttet til det mannlige reproduktive systemet? Du kan chat med den beste legeni SehatQ-appen for familiehelse. Last ned applikasjonen nå påApp Store og Google Play.