Varmt inne? Sjekk årsaker og behandlinger her

For indonesere er indre varme ikke en fremmed sykdom, selv varme medisiner selges fritt i ulike former og merker. Mange ting er assosiert som årsaken til denne indre varmen, for eksempel å spise fet mat som gjør at halsen blir sår eller varm. Egentlig er ikke begrepet indre varme kjent i den medisinske verden, men det finnes i kinesisk medisinfilosofi. Intern varme beskrives som et kjennetegn ved visse matvarer som har den effekten å varme opp kroppen og gjøre blodsirkulasjonen jevnere. Når disse matvarene konsumeres i overkant, føler du deg ikke varm, men varme. Ikke sjelden, når du opplever indre varme, vil du også føle symptomer på sykdom, som feber, sår hals, tørr hals, kreftsår, akne, overdreven tørste eller røde flekker på huden.

Hva kan være årsaken til indre varme?

I kinesisk medisinfilosofi er årsaken til indre varme mat som er høy i kalorier eller behandlet ved tilberedning ved høye temperaturer. Maten det er snakk om inkluderer: rødt kjøtt, stekt mat, durian, sjokolade, krydret mat, til mat rik på fett som karri eller rendang. Men medisinsk avhenger årsaken til denne indre varmen selvfølgelig av symptomene du føler. Her er noen sykdommer som vanligvis beskrives med halsbrann og deres årsaker:
  • Sår hals

    Strep hals er en sykdom som gjør at halsen din klør, varm, tørr, sår eller irritert slik at det gjør vondt når du svelger eller snakker. De fleste er forårsaket av virus, men kan også oppstå på grunn av bakterielle infeksjoner.
  • Magesår

    Canker sår er sår i munnen (f.eks. tannkjøtt eller tunge) som er hvite med røde og smertefulle omgivelser. Årsakene til denne indre varmen, nemlig utilsiktet biting av tannkjøttet eller tungen, hormonelle faktorer, stress, for følsomhet for visse matvarer (f.eks. krydret og fet mat).
  • Gastroøsofageal reflukssykdom (GERD)

    GERD er økningen av magesyre inn i halsen som kan føre til at brystet føles som å brenne (halsbrann). Årsaken til varmen i denne er en livsstil (røyking eller alkoholforbruk), samt fet, krydret mat eller drikke som kaffe.
[[Relatert artikkel]]

Er det nødvendig å ta indre varmemedisin?

Som nevnt ovenfor kan du få indre varmemedisin selv i en butikk i nærheten av huset ditt. Imidlertid er det en tradisjonell måte å håndtere denne ubehagelige indre varmen på, som er å konsumere mat og drikke som er avkjølende, og som antas å lindre indre varme og eliminere giftstoffer i kroppen. Mat som er kald for kroppen er vanligvis lav i kalorier, ikke bearbeidet eller tilberedt, og har en forfriskende smak. Eksempler på matvarer som inkluderer varm medisin i dette, nemlig grønn te, salat, mangostan og vannmelon. Fra et helseperspektiv kan årsakene til indre varme ovenfor også lindres med enkle behandlinger som du kan gjøre hjemme. For å kurere halsbetennelse på grunn av en virusinfeksjon, for eksempel, drikker du rett og slett mer varmt vann, det kan også være en te med honning eller sitronsaft tilsatt. I tillegg kan du også skylle munnen med varmt vann blandet med ts salt. I mellomtiden forsvinner kreftsår vanligvis av seg selv i løpet av en uke eller to. Men for kreftsår i store mengder eller store, kan du bruke en spesiell varm medisin i kreftsår som inneholder steroidet deksametason for å redusere smerte og betennelse. Til slutt, for personer med GERD, vil leger anbefale livsstilsendringer for å bli sunnere, samt gi smertestillende midler på grunn av magesyre. Unngå matvarer som kan øke magesyren, som sjokolade, peppermynte, stekt mat, søppelmat, til drikkevarer som inneholder koffein og alkohol.