5 årsaker til klumper i brystet fra cyster til brystkreft

Når brystkjertlene stivner, og deretter forårsake en klump, ikke umiddelbart tro at det er brystkreft eller en annen forferdelig sykdom. Fordi det er en mulighet for at dette er forårsaket av en brystinfeksjon (mastitt) som er vanlig hos ammende mødre. Men for å skille en klump i mastitt fra andre brystsykdommer, er det flere ting du bør være oppmerksom på.

Herdede brystkjertler, hva er et tegn på mastitt?

Sprukne brystvorter gjør det lett for bakterier å komme inn i brystet, noe som forårsaker mastitt. Denne tilstanden kan gjøre mødre motvillige til å amme slik at morsmelk hoper seg opp. Opphopning av morsmelk fører til at brystkjertlene stivner, og kan forårsake klumper i brystene. Klumpen er vanligvis smertefull, men varer kort hvis ammingen er jevn. Ikke bare det, mastitt har også andre tegn, som rødhet i brystene, smerte, hevelse, og gjør at du har feber. Imidlertid forbedres mastitt vanligvis ved bruk av antibiotika. I tillegg antas varmtvannskompresser å kunne lindre symptomene. Men hvis klumpen er en samling av puss, må suging gjøres.

Å skille mastittklumper fra andre brystsykdommer

I tillegg til mastitt er det andre lidelser som kan forårsake klumper i brystet, som brystkreft, intraduktalt papilloma, fibroadenomer, cyster og fibrocyster. For å skille en klump i mastitt fra andre brystsykdommer, må du være oppmerksom på tegnene.
  • Fibroadenom

Fibroadenom er den vanligste godartede kulen i brystet. Når du berører den, vil klumpen føles solid, rund og bevege seg lett. I motsetning til mastitt, som er smertefullt, er fibroadenomklumper smertefri. I tillegg påvirker denne tilstanden ikke bare ammende mødre, men kan også påvirke enhver kvinne hvis gjennomsnittsalder er 20-30 år. For å fjerne det, kan kirurgi utføres.
  • Cyste

Cyster er væskefylte sekker som vanligvis påvirker begge brystene. Cyster er glatte og smidige og varierer i størrelse. I løpet av menstruasjonssyklusen endres størrelsen ofte. Noen cyster kan være smertefulle, mens andre er smertefrie. Cyster kan behandles ved å suge væsken i cysten, eller den kan til og med gå over av seg selv.
  • Fibrocystisk

Fibrocystiske endringer i brystet som oppstår på grunn av hormonelle endringer. Denne tilstanden kan forårsake smerte eller en klump i brystet. Fibrocystiske klumper er brystkjertler som vokser og utvider seg. Disse klumpene kan være harde eller gummiaktige. Fibrocyster forekommer vanligvis hos kvinner i alderen 35-50 år. Postmenopausale kvinner er mer sannsynlig å ha denne typen brystforandringer. Det finnes ingen spesifikk behandling for fibrocyster, men du kan bruke varme kompresser på brystene eller ta smertestillende midler, som ibuprofen eller paracetamol.
  • Intraduktalt papilloma

Intraduktalt papilloma Det er en vortelignende svulst som utvikler seg i brystkanalene. Hvis det bare er en, er svulsten vanligvis plassert under brystvorten og kan forårsake brystvorteblødning. Likevel, intraduktalt papilloma ikke assosiert med risiko for brystkreft. I mellomtiden, hvis det er en samling av små svulster som ligger langt fra brystvorten, kan tilstanden være assosiert med risikoen for brystkreft. Intraduktalt papilloma Oppstår vanligvis hos kvinner i alderen 30-50 år. Denne tilstanden kan fjernes ved kirurgi.
  • Brystkreft

Brystkreftklumper føles vanligvis harde. Formen er uregelmessig og som stikker i vevet i brystet. Brystkreft er vanligvis smertefri, spesielt i de tidlige stadiene. Men over tid kan denne tilstanden forårsake ømhet i brystene, rødhet, hevelse, blødning fra brystvorten, avskalling av brysthuden eller brystvortene, inntil brystets form eller størrelse endres. Brystkreftbehandling kan gjøres ved å fjerne brystet, og ulike kreftbehandlinger som cellegift eller strålebehandling. [[Relatert artikkel]]

Hva skal jeg gjøre hvis det er en klump i brystet?

Det er bedre hvis det dukker opp en klump i brystet som plager deg, så kontakt lege umiddelbart. Ved å gjøre en undersøkelse vil legen stille en diagnose for din tilstand. Det vil være bedre om du gjør undersøkelsen så tidlig som mulig, slik at du umiddelbart kan få riktig behandling. Ikke la deg konkludere med det selv, eller til og med ignorere det før det kan være dårlig for helsen din. For kvinner, ikke glem å ta en brystundersøkelse til legen hvert år, for å finne ut om det er mistenkelige forandringer i brystene. Kildeperson:

dr. Cindy Cicilia

MCU ansvarlig lege

Brawijaya sykehus Duren Tiga