Mekanisme for blodpropp for å stoppe blødninger i sår

Når huden er skadet, vil blodet renne ut en stund før det til slutt stopper og tørker. Prosessen med blodpropp er en svært viktig mekanisme i kroppen, for å forhindre at det oppstår store mengder blodtap på grunn av skade. Likevel er det også noen mennesker som opplever abnormiteter i prosessen med blodkoagulasjonsmekanismer. Som et resultat kan farlige komplikasjoner, som blodtap, oppstå. La oss bli kjent med denne svært viktige blodkoagulasjonsprosessen.

Hva er blodkoagulasjonsmekanismen i kroppen?

Prosessen med hemostase og blodpropp som oppstår når noen del av kroppen er skadet er som følger:

1. Blodkar reagerer ved å redusere diameteren

Når blødningen begynner å oppstå, vil blodårene trekke seg sammen og smale for å kontrollere mengden blod som kommer ut. De sammentrukne blodårene vil redusere blodstrømmen til det skadede området.

2. Blodplateblokkering

Kroppen vil aktivere blodplater som svar på utseendet til en skade. Disse blodplatene vil frigjøre et slags kjemisk signal som kan tiltrekke kroppsceller til det skadede området. Blodplater og kroppsceller vil klumpe seg sammen, og dermed danne en blokkering i såret. Denne prosessen krever rollen til et protein kalt von Willebrand-faktor, som gjør at blodplater kan feste seg sammen og danne blodpropper.

3. Dannet tråder av fibrin

Skader på blodårer vil aktivere koagulasjonsfaktorene i blodet. Koagulasjonsfaktorproteinene fremmer produksjonen av fibrin, som er veldig sterke proteintråder som fletter seg sammen for å forsegle det skadede området. Fibrintrådene vil produseres i dager og uker til såret i blodåren lukkes og gror helt.

Viktigheten av blodproppprosessen

Blodpropp eller koagulasjon har en viktig rolle i å reparere skadde blodårer slik at blødning ikke oppstår. Prosessen med blodpropp kan oppstå takket være tilstedeværelsen av koagulasjonsfaktorer, nemlig proteiner i blodplasma som oppmuntrer til koagulasjon. Disse koagulasjonsfaktorene produseres av leveren ved hjelp av vitamin K hentet fra mat og produsert av gode bakterier i tarmen. Prosessen med blodpropp er en viktig del av hemostase, som er kroppens innsats for å forhindre blødning fra skadde blodårer. I denne hemostaseprosessen må kroppen også ha evnen til å kontrollere og begrense fremkomsten av blodproppprosessen slik at blodpropp ikke oppstår. Hvis det er en abnormitet i systemet som styrer blodkoagulasjonsprosessen, kan resultatet bli livstruende komplikasjoner. Blod som ikke kan koagulere vil forårsake alvorlig blødning til sjokktilstand. I mellomtiden vil overdreven blodpropp også forårsake blodpropp. Disse blodproppene kan blokkere blodårene og forårsake hjerneslag eller hjerteinfarkt.

Typer blodproppforstyrrelser

Blodkoagulasjonsforstyrrelser oppstår når blodet ikke koagulerer ordentlig. For å tillate prosessen med blodpropp, krever kroppen tilstedeværelse av koagulasjonsfaktorer og blodplater. Hos pasienter med blodproppforstyrrelser er koagulasjonsfaktorer eller blodplater ikke i stand til å utføre sin rolle. I tillegg kan det hende at pasienten ikke har tilstrekkelig med koagulasjonsfaktorer eller blodplater i blodet. Denne tilstanden resulterer i alvorlig blødning hvis det er en skade, eller spontan blødning i muskler, ledd og andre kroppsdeler. Vanligvis er blodkoagulasjonsforstyrrelser arvelige tilstander. Det vil si at personer som lider av denne lidelsen vil overføre tilstanden til barna sine. Det er også blodproppforstyrrelser forårsaket av visse medisinske tilstander, for eksempel leversykdom. [[relaterte artikler]] Noen av de vanligste typene blodproppforstyrrelser inkluderer:
  • von Willebrands sykdom. Denne blodkoagulasjonsforstyrrelsen er den vanligste tilstanden. Pasienter med arvelig blod som mangler von Willebrand-faktor, hvor denne faktoren spiller en viktig rolle i å danne blodplatepropper.
  • hemofili. Blodkoagulasjonsforstyrrelser hos hemofilie er forårsaket av lave nivåer av koagulasjonsfaktorer i blodet. Fordi blodproppprosessen ikke er normal, kan en liten påvirkning forårsake mye blødning, for eksempel i leddene i kroppen.
  • Mangel på koagulasjonsfaktorer II, V, VII, X eller XII. Avhengig av hvilken koagulasjonsfaktor som er lav, vil pasienten få problemer med blodpropp eller ha en unormal blødningsforstyrrelse.

Vanlige symptomer på blodproppforstyrrelser

Hver type abnormitet i blodkoagulasjonsprosessen har spesifikke symptomer. Men generelt kan symptomene på denne lidelsen omfatte:
  • Blåmerker oppstår ofte på huden uten klar årsak.
  • Hyppige neseblod.
  • Blør for mye når det er et lite sår.
  • Blødning i leddene i kroppen.
  • Hos kvinner vil menstruasjonen oppstå med et veldig stort blodvolum.
Hvis du opplever ett eller flere av disse symptomene, bør du oppsøke lege og be om ytterligere undersøkelse for å bekrefte tilstanden din. Riktig diagnose og behandling vil forhindre ytterligere komplikasjoner fra abnormiteter i blodkoagulasjonsprosessen.

Notater fra SehatQ

Prosessen med blodpropp er svært viktig for kroppen for å forhindre overdreven blødning. Koagulasjonsfaktorer, blodplater (blodplater) og fibrin er nødvendig for å danne blodpropp. Hvis en av blodkoagulasjonsfaktorene blir forstyrret, vil blodkoagulasjonsprosessen automatisk bli forstyrret. Denne tilstanden kan være et symptom på en blødningsforstyrrelse. Symptomer inkluderer vanligvis hyppige blåmerker uten åpenbar grunn, hyppige neseblødninger, overdreven blødning i små sår og for stort menstruasjonsblodvolum.