Skader sårbar, men viktig, hva er leddbånd?

I tillegg til sener, bein og muskler er leddbånd et av vevene i kroppen som hjelper kroppens yteevne ved bevegelse. I likhet med sener er leddbånd også vev som er utsatt for skade. Selv om sener og leddbånd ved første øyekast ser like ut fordi de er sammensatt av fibrøst vev, har de forskjellige funksjoner. Så, hvordan er leddbåndene? [[Relatert artikkel]]

Identifisere leddbånd

Ligamenter er fibrøst vev som er sterkt og tykt, men elastisk. Dette vevet inneholder kollagen og kan finnes i ledd, slik at du kan finne ligamentvev rundt skuldre, ankler og andre ledd. Ligamentøst vev dannes av spindelformede celler kjent som fibrocytter. Dette vevet har også andre komponenter som er gel-lignende i tekstur. Ligamenter er vev som er formet som elastiske snorer som krysser hverandre for å binde bein. Selv om det er elastisk, betyr ikke dette at leddene kan bevege seg like fritt som andre kroppsdeler, som bena, skuldrene, armene og så videre. For eksempel er det fire leddbånd i kneet, to på sidene av kneskålen og resten på forsiden og baksiden av kneskålen. Disse fire leddbåndene er ansvarlige for å balansere kneet og forhindre overdreven bevegelse av kneet.

Forskjellen mellom gule og hvite leddbånd

I utgangspunktet er leddbånd mer elastiske enn sener og er av to typer: hvite og gule leddbånd. Forskjellen mellom disse to leddbåndene er når det gjelder struktur og innhold. Det hvite ligamentvevet inneholder kollagen og er stivere enn den gule typen ligamentvev. I mellomtiden inneholder gult ligamentvev elastiske fibre som gjør det lettere å bevege seg. Generelt er hovedfunksjonen til sener og leddbånd å bidra til å balansere kroppens struktur og hjelpe til med kroppsbevegelser. Men spesifikt er rollene deres forskjellige.

Ligamentvevsfunksjon

Ligamentvev er vevet som forbinder bein til hverandre, mens senevev forbinder muskel til bein. I tillegg spiller ligamentvev også en rolle i å støtte leddene og forhindre overdreven leddbevegelse. Ved leddene er ligamentvevet formet som en kapsel som dekker endene av beinene som kan artikulere eller bevege seg og fungerer som en smøremembran for endene av beinene.

Skade på leddbånd

Vanligvis er leddbåndsvev veldig ofte skadet i form av riving eller overdreven trekking. Årsaken til denne leddbåndsskaden er på grunn av en hard støt, et fall eller på grunn av feilbevegelse. Leddbåndsskader oppstår i kneet, håndleddet eller ankelen. Når et leddbånd er skadet, kan du høre en poppende lyd eller føle en rift. I tillegg er andre symptomer på ligamentskade hevelse, smerte og blåmerker i det skadde området. Det skadde leddet vil også føles svakt og ikke i stand til å støtte kroppens vekt. Skader på leddene er midlertidige og kan vanligvis ta måneder å helbrede, avhengig av alvorlighetsgraden. Grovt sett er alvorlighetsgraden av leddbåndsskaden grad 1, grad 2 og grad 3. I grad 1 er leddbåndsskaden mild og kun i form av trekking. Mens i grad 2 er leddbåndsskaden moderat og vevet er ikke fullstendig revet. Grad 3 er det alvorligste nivået av leddbåndsskade preget av redusert leddfunksjon. Leddbåndsskader av grad 3 krever vanligvis kirurgi. Etter en leddbåndsskade vil leddet føles ute av balanse. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Ligamenter er et av vevene som spiller en rolle i bevegelse. Leddbånd fungerer for å koble et bein til et annet og hjelper til med å bevege leddene. Du må oppsøke lege dersom du har en leddskade for å få riktig undersøkelse og behandling.