Hvordan behandle en klump på halsen til et barn basert på årsaken

Når du finner en klump i nakken til barnet ditt, vil foreldre føle seg bekymret. En klump er en vevsvekst som kan være forårsaket av en rekke årsaker, alt fra milde til alvorlige medisinske tilstander. En klump på et barns nakke kan også være ledsaget av andre symptomer, som smerte, hevelse, rødhet, sår hals, feber og andre. Hvordan behandle en klump i nakken på et barn gjøres også avhengig av årsaken. Så hvordan?

Hvordan behandle en klump på et barns nakke

Tilstedeværelsen av en klump i nakken forekommer ofte hos barn. Dette kan variere fra midlertidig hevelse av lymfeknuter til vekst av en unormal masse som krever legehjelp. Når det gjelder hvordan man behandler en klump på nakken til et barn basert på årsaken, nemlig:

1. Lymfadenopati

Lymfadenopati er hevelse av lymfeknuter som indikerer en infeksjon i kroppen.Det er 200-300 lymfeknuter på baksiden av nese, hals og nakke som kan hjelpe til med å bekjempe infeksjon. Når barnets kropp kjemper mot en viral eller bakteriell infeksjon, som for eksempel influensa, sår hals eller kusma, kan lymfeknutene hovne opp og danne en klump i nakken. Klumpen kan være smertefull eller ikke. I tillegg kan det også være ledsaget av andre symptomer som hoste, rennende nese, svakhet, feber og svette. Vanligvis forsvinner hovne lymfeknuter av seg selv når infeksjonen leges. Imidlertid kan medisiner som antibiotika være nødvendig for å behandle infeksjonen. Hvis medisiner ikke virker, kan et kirurgisk snitt og drenering utføres av legen for å fjerne klumpen.

2. Medfødt cyste

Barn kan ha medfødte cyster (væskefylte sekker) på nakken. Disse cystene dannes før fødselen og kan vokse seg større over tid. Generelt er cyster ikke kreft, men kan forårsake gjentatte infeksjoner. Trilogossal cyster er den vanligste typen medfødt nakkecyste. Vanligvis plassert foran i nakken. I de fleste tilfeller er en biopsi og kirurgi nødvendig for å fjerne cysten.

3. Dyp hemangiom

Noen ganger er en klump i nakken til et barn også en type fødselsmerke som kalles et hemangiom (vekst av blodårer under huden). Disse klumpene kan være synlige når babyen er født og vokser raskt i det første leveåret. Dyp hemangiom Den er mer smidig enn en cyste, og den berørte huden ser rødlig ut. Klumpen forsvinner vanligvis når barnet når skolealder. Legen din kan imidlertid anbefale behandling med betablokkere, kortikosteroider eller vincristine hvis det gir andre symptomer.

4. Pseudotumor torticollis

Noen babyer med torticollis (en lidelse i nakkemusklene som får hodet til å vippe) kan utvikle en pseudotumor i den store muskelen som forbinder hodet, nakken og brystbenet. Ofte er disse klumpene laget av arrvev der muskler ble skadet i livmoren eller under fødsel. Vanligvis vises denne tilstanden i de første 8 ukene etter fødselen. I mellomtiden, i behandling, kan leger gi henvisninger til fysioterapi som inkluderer: mild varme , massasje og passiv tøying.

5. Kreft

I sjeldne tilfeller kan en klump i nakken til et barn også være et tegn på kreft. De vanligste typene nakkekreft i barndommen er lymfom, nevroblastom, sarkom eller svulst i skjoldbruskkjertelen. Ondartede klumper er absolutt farlige og krever umiddelbar medisinsk behandling. Kirurgi, kjemoterapi eller stråling må kanskje gjøres for å fjerne eksisterende kreftceller. [[relaterte artikler]] Hvis klumpen på barnets nakke etter 3 uker ikke blir bedre eller klumpen er hard og ikke beveger seg, er større enn 4 cm, øker i størrelse og er ledsaget av feber, kaldsvette og er opplever vekttap, bør du umiddelbart ta barnet ditt til en barnelege. Legen vil stille en diagnose og bestemme riktig behandling for barnet ditt. På den annen side, sørg for at barnet ditt får nok hvile, spiser et balansert næringsrikt kosthold og drikker mer vann.