Ammoniakkgass i rensevæske, er det noen skade på kroppen?

I det siste har folk blitt stadig mer kjent med ulike rengjøringsprodukter som et forsøk på å hindre spredning av sykdom. En av ingrediensene som er ganske vanlig i rengjøringsprodukter er ammoniakkgass. Faktisk har ammoniakk mange fordeler og roller i den kjemiske industrien. Men det er selvfølgelig en farlig side ved ammoniakk som vi må være klar over. [[Relatert artikkel]]

Hva er ammoniakkgass?

Ammoniakk (NH3) er en kjemisk forbindelse i form av en fargeløs gass. I naturen produseres ammoniakk i jorda. Ammoniakk produseres også naturlig som et resultat av nedbrytning av organiske materialer som planter, dyr og dyreavfall. Kjemiske og fysiske egenskaper til ammoniakkgass:
  • Ved romtemperatur er ammoniakk en fargeløs, svært irriterende gass med en skarp og kvelende lukt.
  • Den rene formen for ammoniakk kalles vannfri ammoniakk som har hygroskopiske egenskaper (lett å absorbere fuktighet).
  • Ammoniakk har alkaliske og etsende egenskaper.
  • Ammoniakkgass komprimeres lett og danner en klar væske under trykk.
  • Ammoniakk er ikke brannfarlig, men beholdere med ammoniakk kan eksplodere hvis de utsettes for høy varme.

Fordeler og bruk av ammoniakkgass

Omtrent 80 % av ammoniakken produsert av industrien brukes til landbruksformål som gjødsel. Den brukes også som kjølegass for å rense vann. I tillegg brukes ammoniakk til fremstilling av plast, som sprengstoff, tekstiler, plantevernmidler, fargestoffer og andre kjemikalier. Ammoniakk finnes også i mange husholdningsrengjøringsvæsker. Vanligvis har ammoniakkprodukter for husholdningsapparater nivåer på 5 til 10 prosent. Ammoniakk er effektivt for rengjøring av en rekke overflater, fra badekar, vasker, toaletter, benkeplater og baderomsfliser. Fordi det fordamper raskt, brukes ammoniakkgass ofte i glassrenseløsninger som er effektive for rengjøring uten å etterlate striper.

De skadelige effektene av ammoniakkgass

Til tross for de mange fordelene, sparer ammoniakkgass også en rekke farer, inkludert:
  • Effekter av inhalert ammoniakk i luftveiene

Fordi ammoniakk kan fordampe raskt, er potensialet for innånding stort. Ammoniakk er irriterende og etsende. Eksponering for høye konsentrasjoner av ammoniakk i luften kan gi en brennende følelse i nese, svelg og luftveier. Dette kan forårsake luftveisproblemer til skade på luftveiene. Ammoniakk i lavere konsentrasjoner kan forårsake hoste og irritasjon i nese og svelg. Lukten av ammoniakkgass svir, men hvis den eksponeres kontinuerlig, vil nesen venne seg til den. Som et resultat kan lukt ikke lenger oppdage lukten av ammoniakk som bør unngås.
  • Effekter av ammoniakk på hud eller øyne

Eksponering for lave nivåer av ammoniakkgass fra luften eller rengjøringsmidler på huden eller øynene kan gi en irriterende reaksjon. Høyere konsentrasjoner av ammoniakk kan forårsake alvorlige skader og brannskader. Rapporter nevner tilfeller av permanent øyeskade eller blindhet på grunn av eksponering for ammoniakkgass. Skader på øyet er kanskje ikke merkbar før en uke etter eksponering.
  • Effekter av ammoniakk på fordøyelsessystemet ved inntak

Ved inntak av ammoniakk kan det gi etseskader på munn, svelg og mage. Hvis eksponering skjer kontinuerlig, vil ammoniakknivået i kroppen bygge seg opp. Kroppens metabolske funksjon kan forstyrres og påvirke hjernens nerveceller negativt. Ammoniakk inntatt i små mengder forårsaker vanligvis ikke systemisk forgiftning. Men ved inntak i store mengder kan systemiske effekter som anfall i koma oppstå.

Hvordan håndtere eksponering for ammoniakkgass i kroppen

Det finnes ingen spesifikk kur mot ammoniakkforgiftning, men gjør følgende førstehjelp:
  • Ved kontakt med øyne og hud, tøm umiddelbart store mengder rennende vann.
  • Hvis inhalert, gi oksygenflasker for å hjelpe pusten og sikre at luftveiene ikke er blokkert.
  • Hvis ammoniakk svelges, drikk umiddelbart mye vann eller melk for å nøytralisere fordøyelsessystemet.

Hvordan trygt bruke produkter som inneholder ammoniakk

For å unngå farene med ammoniakk ovenfor, er det greit å bruke den på riktig måte. Det er flere måter du kan søke på når du skal bruke produkter som inneholder ammoniakkgass, nemlig:
  • Følg bruksanvisningen på etiketten for rengjøringsprodukter som inneholder ammoniakkgass.
  • Før du bruker produktet, sørg for at luftventilasjonen er jevn. Du kan åpne vinduer eller dører når du rengjør med ammoniakkprodukter.
  • Bruk hansker, masker, dekkede klær eller vernebriller når du bruker disse produktene for å forhindre eksponering av ammoniakk til luftveiene, huden og øynene.
  • Ikke bland ammoniakk med klorblekemiddel, da det kan produsere en giftig gass som kalles kloramin.
  • Etter bruk, oppbevar rengjøringsmidler som inneholder ammoniakk på et trygt sted utilgjengelig for barn.
Forebygging er bedre enn kur, følg tipsene ovenfor for å unngå farene ved ammoniakkgass. Dersom det er en nødsituasjon knyttet til bruk av ammoniakk som forgiftning, kan du kontakte BPOM forgiftningsinformasjonssenter på 1500-533.