Forskjellen mellom CT-skanning og MR i medisinsk handling

Selv om de begge produserer bildebilder av innsiden av kroppen, er faktisk en CT-skanning forskjellig fra en MR. I dette tilfellet vil legen bestemme hvilke medisinske tiltak som skal iverksettes for å støtte diagnosen din sykdom. Sjekk ut flere anmeldelser om forskjellene mellom CT-skanning og MR nedenfor.

Forskjellen mellom CT-skanning og MR

CT skann ( datatomografisk skanning ) og MR ( magnetisk resonansavbildning ) er to forskjellige prosedyrer. Begge gjøres imidlertid vanligvis for å få et klarere bilde enn en vanlig røntgen. Noen av forskjellene mellom CT-skanninger og MR inkluderer:

1. Inspeksjonsverktøy

Forskjellen mellom en MR og en CT-skanning ligger i verktøyene som brukes. Hovedforskjellen mellom en CT-skanning og en MR er verktøyene som brukes. En CT-skanning bruker en kombinasjon av røntgenstråler og et datasystem. I mellomtiden bruker MR radiobølger og magneter for å se objekter inne i kroppen.

2. Inspeksjonsomfang

CT-skanninger brukes vanligvis til å skanne kroppen under følgende forhold:
  • Kreft
  • Svulst
  • Brudd
  • Finne indre blødninger
I mellomtiden brukes MR til å diagnostisere problemer i følgende kroppsdeler:
  • Hjerne
  • Bryst
  • Hjerte
  • Blodåre
  • ledd
  • Håndledd og fot
  • Ryggmarg

3. Eksamensprosess og resultater

CT-skanninger er vanligvis mindre støyende og raskere. CT-skanninger og MR-er krever begge at du ligger på et langt bord som deretter beveger seg gjennom skanningen. Forskjellen ligger imidlertid i tiden det tar. CT-skanningsprosessen er noe raskere enn en MR. I tillegg er skannerøret på en CT-skanning også generelt kortere enn et MR-verktøy. I tillegg er CT-skanningen heller ikke for mye støy. I MR-prosedyrer tilbyr radiologer til og med øreklokker for å beskytte mot støy fra enheten. På en CT-skanning vil du også få et fargestoff for å gjøre det resulterende bildet klarere. Dette ligner på en MR som noen ganger bruker en kontrastvæske. Når det ses fra hvordan det fungerer, under skanningsprosessen, vil en CT-skanning produsere ioniserende stråling. Dette ligner på andre røntgenskanningsprosedyrer. Du trenger imidlertid ikke å bekymre deg for farene ved stråling til kroppen som oppstår fra en CT-skanning. i følge National Institute of Biomedical Imaging and Bioengineering , er risikoen for skade fra strålingen produsert av CT-skanningsverktøyet til veksten av kreftceller relativt liten, så det er trygt å gjøre. For undersøkelsesresultater er MR i stand til å gi mer detaljerte bilder enn CT-skanninger for å vise tilstedeværelsen av unormalt vev i kroppen. [[Relatert artikkel]]

4. Risiko

Alle medisinske prosedyrer har sine egne risikoer, inkludert CT-skanninger og MR. Imidlertid er risikoen for fare fra disse to medisinske prosedyrene absolutt forskjellige. CT-skanningsrisiko inkluderer:
  • Farlig for babyen i magen
  • Har stråling (selv i små mengder)
  • Mulige reaksjoner på bruk av flytende fargestoffer
I mellomtiden inkluderer risikoen ved å ha en MR:
  • Reaksjonspotensial for metaller på grunn av magnetisk resonansavbildning
  • Hørselsproblemer på grunn av høy støy fra MR-maskinen
  • Økt kroppstemperatur
  • klaustrofobi , nemlig en fobi eller frykt for trange rom
Risikoen for skade øker hvis du har et kunstig ledd, øyeimplantat, spiral eller pacemaker. Av denne grunn bør du først konsultere legen din angående tilstanden din før du gjennomgår undersøkelsen.

5. Kostnad

CT-skanninger er vanligvis billigere enn MR-undersøkelser. Når det gjelder kostnad, er CT-skanninger billigere enn MR-undersøkelser. BPJS er kjent for å bære kostnadene ved CT-skanninger og MR. Men dette må selvfølgelig være i samsvar med legens anbefalinger. BPJS vil ikke dekke kostnadene for begge hvis det gjøres på deres egen forespørsel.

Når skal man ta en CT-skanning eller MR?

Leger har myndighet til å bestemme når du bør ha en CT-skanning eller MR for å bekrefte diagnosen av sykdommen. I samsvar med omfanget og formålet kan CT-skanninger gi en generell oversikt over enkelte organer for å fastslå årsaken til sykdommen. For eksempel når det er et brudd, blødning i indre organer eller en svulst. I mellomtiden, hvis legen trenger et mer detaljert bilde av et organ eller bløtvev, vil legen anbefale en MR. I tillegg vil legen også vurdere andre forhold for å minimere risikoen og maksimere undersøkelsen, for eksempel graviditetstilstander, klaustrofobi , eller bruk av implantater. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Begge prosedyrene har et lignende mål, nemlig å få et klarere bilde av kroppen din. Det er imidlertid en rekke forskjeller mellom CT-skanning og MR, spesielt i metodene som brukes. Selv om det er risiko, er disse to prosedyrene relativt trygge å utføre. Legen vil anbefale hvilken prosedyre som er egnet for din helsetilstand for å sikre riktig diagnose og råd om behandling. Hvis du fortsatt har spørsmål om forskjellen mellom en CT-skanning og en MR, kan du også konsultere online på nett bruke funksjoner legeprat i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned appen på App Store og Google Play nå!