Medisinsk avfall: definisjon, typer og risikoer ved opphopning

Medisinsk avfall er rester av både biologiske og ikke-biologiske produkter produsert av sykehus, klinikker, helsesentre og andre helseinstitusjoner, inkludert helselaboratorier. Medisinsk avfall kan være i form av blod, kroppsvæsker, kropper eller verktøy som har blitt forurenset som sprøyter, gasbind, infusjonsslanger og andre. Dette avfallet kan, hvis det ikke håndteres riktig, være en kilde til forurensning. I blodavfall, for eksempel, hvis det kommer fra en pasient som lider av en infeksjonssykdom, så hvis noen ved et uhell berører det, kan det overføre sykdommen. Likeledes med sprøyteavfall som kan skade andre hvis det kastes uforsiktig. Derfor er medisinsk avfallshåndtering en veldig viktig ting å gjøre.

Typer medisinsk avfall

Ut fra definisjonen av medisinsk avfall deles medisinsk avfall inn i flere typer. Hele 85 % av avfallet er det samme som avfall eller søppel generelt. Omtrent 15 % av det er imidlertid farlig avfall som må behandles riktig for å hindre spredning av sykdom. Følgende er typene medisinsk avfall i henhold til Verdens helseorganisasjon (WHO).

1. Smittefarlig avfall

Smittsomt medisinsk avfall er avfall som inneholder blod eller kroppsvæsker som vanligvis kommer fra visse medisinske prosedyrer, for eksempel kirurgi eller prøvetaking i et laboratorium. Dette avfallet kan også komme fra ulike engangsmaterialer som brukes til å absorbere blod eller kroppsvæsker, som gasbind eller IV-rør. Både blod og kroppsvæsker, som spytt, svette og urin, kan inneholde bakterier, virus eller andre smittsomme kilder til sykdom. Derfor omtales dette avfallet som smittefarlig avfall.

2. Patologisk avfall

Patologisk avfall er medisinsk avfall i form av menneskelig vev, indre organer og andre kroppsdeler. Dette avfallet genereres vanligvis etter at den kirurgiske prosedyren er utført.

3. Avfall skarpe

I noen sykdomsbehandlingsprosedyrer vil skarpe verktøy som sprøyter, engangsskalpeller eller barberblader bli brukt. De tidligere skarpe verktøyene skal kastes i en egen knallgul boks med en spesiell etikett for skarpe gjenstander. Behandlingen av dette medisinske avfallet må virkelig gjøres veldig nøye.

4. Kjemisk avfall

I tillegg til å være biologisk kan medisinsk avfall også være kjemisk. Eksempler på kjemisk avfall fra helseinstitusjoner er reagensvæsker som brukes til laboratorietester og gjenværende desinfeksjonsvæsker. Les også:Zero Waste, en Zero Waste-livsstil for å redde jorden

5. Farmasøytisk avfall

Dette medisinske avfallet må også håndteres riktig. For hvis det blir kassert uforsiktig, så er det ikke umulig at det er uansvarlige mennesker som misbruker det. Eksempler på legemiddelavfall i helseinstitusjoner er legemidler som har gått ut på dato, eller som ikke lenger er egnet til konsum på grunn av forurensning. I tillegg til legemidler inngår også ubrukte vaksiner i kategorien legemiddelavfall.

6. Cytotoksisk avfall

Cytotoksisk avfall er avfall eller restprodukt av giftige varer som er svært farlige fordi de kan utløse kreft og forårsake genmutasjoner. Et eksempel på cellegiftavfall er legemidler som brukes til kjemoterapi.

7. Radioaktivt avfall

Radioaktivt avfall er avfall som kommer fra radiologiske prosedyrer, som røntgen, CT-skanning eller MR. Avfallet kan være i form av væsker, verktøy eller andre materialer som har blitt eksponert og kan avgi radioaktive bølger.

8. Vanlig avfall

Det meste av medisinsk avfall er vanlig avfall som genereres fra daglige aktiviteter i helseinstitusjoner på sykehus, som mat til pasienter, plastfolie til medisinsk utstyr og andre.

Medisinsk avfallsrisiko

Hvis det ikke håndteres riktig, kan medisinsk avfall være farlig, spesielt for medisinske arbeidere og sykehusrengjørere. Følgende er noen av risikoene som kan oppstå.
  • Sår eller snitt på grunn av gjennomboring av brukte nåler eller brukte skalpeller
  • Eksponering for giftstoffer som skader helsen
  • Kjemiske brannskader
  • Økt luftforurensning når medisinsk avfall ødelegges ved forbrenning
  • Risikoen for å bli utsatt for overdreven stråling uten beskyttelse
  • Økt risiko for farlige sykdommer som HIV og hepatitt
Det er grunnen til at medisinsk avfall krever spesiell håndtering. Vanligvis, i helseinstitusjoner, er det et spesielt team som har til oppgave å sørge for at alt medisinsk avfall blir kastet på en forsvarlig måte.

Medisinsk avfallshåndtering

Den medisinske avfallshåndteringsprotokollen er regulert gjennom reguleringen av helseministeren i Republikken Indonesia nr. 7 av 2019 om sykehusmiljø. Med utgangspunkt i denne forskriften skal avfall som inngår i farlig og giftig avfall (B3), gjennomgå spesielle trinn før det deponeres. Her er noen korte punkter som vanligvis er skrevet i den juridiske paraplyen.
  • Smittefarlig avfall og skarpe gjenstander må gjennom en steriliseringsprosess før de brennes med spesialverktøy og kastes.
  • Fast legemiddelavfall i bulk skal returneres til distributøren. I mellomtiden, hvis mengden er liten eller det ikke er mulig å returnere den, må den destrueres eller overleveres til et selskap som spesialiserer seg på B3-avfallsbehandling.
  • Cytotoksisk, metall- og kjemisk avfall skal behandles på en spesiell måte før det kastes. Dersom helseforetaket ikke klarer det, skal avfallet overleveres til et firma spesialisert på B3 avfallsbehandling.
  • Kjemisk avfall i flytende form skal oppbevares i sterke beholdere.
  • Medisinsk avfall i flytende form skal ikke kastes direkte i kloakken.
[[relaterte artikler]] I ledelsen av et helseinstitusjon er medisinsk avfall en komponent som ikke kan ignoreres. For hvis du gjør et feil skritt, så kan restene være en kilde til sykdom for andre mennesker. Hvis du vil vite mer om medisinsk avfall eller andre forhold knyttet til helseinstitusjoner, spør legen direkte i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned nå på App Store og Google Play.