Å skille empati fra medfølelse og sympati

Når du går i veikanten ser du en tigger og føler at du er i stand til å forstå hva tiggeren føler og opplever. Følelsen som oppstår når du ser på tiggeren er ikke bare medfølelse eller medlidenhet, men empati. Å forstå empati er veldig forskjellig fra forestillingen om medfølelse eller sympati. De tre er ofte forvirret, selv om empati er en følelse som ikke er det samme som medfølelse og sympati. Så hva er empati og hva er fordelene med empati for mennesker? Å kommunisere med andre krever empati

Empati er det mennesker trenger

Hva er empati? Empati er evnen til å kunne forstå eller forstå hva en annen person føler følelsesmessig. Kort sagt, empati hjelper deg å forestille deg selv i andres sko. Ikke alle har samme grad av empati, noen har lett for å føle med andre og noen synes det er vanskelig å sette seg inn i andres sted. Empati er noe som en person mangler og noen ganger tar praksis for å utvikle eller forbedre. Generelt er det tre typer empati du kan ha, nemlig:
  • Somatisk empati

Har du noen gang sett en film og følt smerte når rollebesetningen ble skadet? Dette er det som kalles somatisk empati. Du er i stand til å føle og reagere fysisk på hva andre mennesker opplever. For eksempel føler du også halsbrann når du ser vennen din som er engstelig før presentasjonen.
  • Kognitiv empati

Kognitiv empati inkluderer din forståelse av en annen persons tanker eller tankesett. Du kan forstå hva andre mennesker tenker og kan forstå hva andre mennesker vil tenke.
  • Affektiv empati

Affektiv empati er empati som ofte gjøres. Du er i stand til å forstå følelsene eller følelsene til andre som vil få deg til å også føle de følelsene som kan utløse en følelse av å bry deg om den personen. [[Relatert artikkel]]

Fordelene med empati for mennesker

Empati eksisterer og fungerer ikke bare for å kunne forstå andres følelser, fordi det er fordeler med empati for mennesker, slik som:
  • Bygg relasjoner med andre mennesker

Den største fordelen med empati er å bygge sosiale relasjoner med andre mennesker. Ved å forstå og forstå andres tanker og følelser, kan du samhandle og reagere passende overfor andre. Andre mennesker vil føle seg forstått av deg og vil naturlig bli mer komfortable og nær deg.
  • Fremmer nyttig oppførsel

Empati er en følelse som kan føre til hjelpende atferd. Når du kan ha empati med andre, er det mer sannsynlig at du kan engasjere deg i prososial atferd i form av å hjelpe andre.
  • Danner moral

En av fordelene med empati er at den former moralen din. Empati hjelper deg å identifisere hva som er passende oppførsel å gjøre og styrer og former de moralske verdiene som følges.
  • Hjelper med å regulere følelser

Det unike faktum, når du kan føle med andre mennesker, vil du finne det lettere å regulere dine egne følelser. Evnen til å regulere følelser er viktig for å hjelpe deg å gjenkjenne og forstå følelsene du føler, for eksempel å kontrollere stressnivået slik at de ikke overvelder deg. Empati hjelper deg også til å kommunisere dine følelser og tanker på en sunn måte. Overdreven empati kan skade deg selv

Den andre siden av fordelene med empati

Fordelene med empati for mennesker er virkelig nødvendig i hverdagen, men bak fordelene med empati kan overdreven empati forårsake noen skade på deg, for eksempel:
  • Å forlate livet

Overdreven empati kan få deg til å ofre mange ting, inkludert livet og økonomien. Du kan gi sparepengene dine til noen andre og forlate familien og livet.
  • Forårsaker tretthet

Overdreven empati kan også forårsake fysisk og mental tretthet ved å føle og tenke for mye på tristhet, sinne og negative følelser som andre opplever.
  • Mistenker andre

Overdreven empati lar deg misoppfatte hva andre mennesker føler og tenker. Du kan mistenke andre feil fordi du tror du kjenner den personens følelser og tanker. Derfor skal empati ikke vises for mye og bare nok. Du må være i stand til å begrense dine interesser, følelser og ønsker og ikke blande dem med andre mennesker. Empati er forskjellig fra sympati og medfølelse

Forskjellen mellom empati, medfølelse og sympati

Empati er en annen følelse enn sympati og medfølelse. Et øyeblikk kan du føle deg forvirret av forskjellen mellom de tre, men faktisk er disse tre forskjellige følelser. Medfølelse oppstår når du tror at det noen andre går gjennom ikke bør gå gjennom den personen. Du skjønner bare at personen ikke burde ha problemet. Sympati er en følelse eller et uttrykk som oppstår når du bryr deg om en annen person og ønsker at personen skulle være lykkeligere. Sympati er en følelse som går dypere enn bare medfølelse. Men sympati er ikke basert på en forståelse av hva den andre personen opplever, føler eller tenker. Derfor kan du bare sympatisere med dyr, men du kan ikke ha empati med dyr. Empati er ikke bare medfølelse eller sympati, fordi empati inkluderer å forstå andres følelser og tanker, samt å formidle den forståelsen til andre. Empati kan føre til et ønske om å hjelpe andre.