7 viktige futsalregler å lære før du spiller

Futsalballspill er veldig populære og er ikke mindre konkurransedyktige med fotball. Bortsett fra å kunne spilles med færre mennesker og et mindre felt enn sin 'bror', er reglene for futsal heller ikke for kompliserte for de fleste vanlige mennesker. Futsal er en idrett som spilles som et lag, nærmere bestemt 2 lag med 5 spillere (inkludert keepere) på hvert lag. Selv om det ser ut som en miniatyrfotball, er ballen som brukes i futsal mindre og hardere enn ballen som brukes i en stor feltball. En av de mest forskjellige reglene for futsal fra fotball er at det ikke er noe offsidesystem. I tillegg gjenkjenner ikke futsal begrepet innkast fordi en futsalball som forlater banen må inn på nytt ved å slå den på feltlinjen, og deretter sparkes til en lagkamerat.

Internasjonalt anerkjente futsalregler

Futsalklær og futsalsko er ikke de viktigste tingene du må forberede når du vil spille denne ene sporten i et offisielt arrangement. Du må forstå Futsal Laws of The Game 2020-guiden laget av FIFA, inkludert:

1. Futsalball

Futsalballer har sine egne spesifikasjoner Futsalballer er laget av skinn, runde i formen, og har en diameter på 62-64 cm. I offisielle kamper regulerer FIFA også vekten på futsalballen rundt 400-440 gram og har en returkraft på 50-65 cm.

2. Substitusjon

I motsetning til fotball, trenger ikke bytter i futsalreglementet vente på godkjenning fra dommeren. Med andre ord, spillere fra kanten av linjen kan gå direkte inn på banen i løpet av spillet så lenge spilleren som blir erstattet har forlatt banen først. Antall erstatninger er ikke begrenset. Men i FIFA-konkurranser (f.eks. Futsal World Cup) eller regionale forbund (f.eks. AFC for Asia og UEFA for Europa), er erstatninger vanligvis begrenset til maksimalt 9 bytter per kamp. Denne regelen gjelder ikke dersom det er en spiller på banen som ønsker å bytte på å være keeper. I dette tilfellet må spilleren varsle dommeren på forhånd, og bytter kan kun gjøres i pausen (f.eks. når ballen går ut eller et målspark blir tatt). Dersom en spiller ikke overholder futsalbestemmelsene om spillerbytte, har dommeren rett til å gi sanksjoner. Sanksjonen kan være i form av en advarsel eller direkte utvisning av spilleren fra banen.

3. Kampvarighet

Futsalkamper spilles i 2 x 20 minutter. Det betyr, tidtaker vil bli stoppet når ballen går ut (enten ut av siden av banen eller når et spark er utenfor feltet) og vil først bli reaktivert etter at ballen har returnert til banen. [[Relatert artikkel]]

4. Pause

I futsal er begrepet time-out også kjent som i basketball. Hvert lag har en andel pause 1 gang per halvdel med en time-out på 1 minutt. Hvis laget ikke spør pause i første runde, så vil ikke kvoten samles opp til andre runde. I mellomtiden, hvis kampen går til ekstraomgang, da pause ikke aktuelt.

5. Mål avspark

I futsal-regler kan spillere umiddelbart sparke ballen avspark mot målet. Hvis det går inn i målet, vil sparket bli ansett som et gyldig mål. I mellomtiden vil det umiddelbart resultere i et hjørnespark hvis keeperen skyver den over.

6. Frispark

Frispark kan tas inne i straffefeltet. Akkurat som i fotball oppstår frispark når det er en foul på et bestemt tidspunkt. Forskjellen er at i futsalreglementet kan frispark også forekomme i straffeboksen, nemlig i form av direkte frispark eller indirekte frispark. Direkte frispark betyr at det kan sparkes direkte inn i mål, og om målet vil automatisk anses som gyldig. I mellomtiden betyr et indirekte frispark at det kun regnes som et gyldig mål hvis det treffer et medlem av kroppen til en annen spiller (både motstandere og lagkamerater). Et frispark utenfor straffefeltet må utføres på mindre enn 4 sekunder. Ellers vil dommeren vurdere det som en foul, så ballen vil bli snudd tilbake for å bli gitt til motstanderlaget.

7. Straffespark

Et straffespark dømmes av dommeren når en foul begås i straffefeltet (inkludert under et frispark) eller når en alvorlig foul begås utenfor straffefeltet. Mål laget fra straffeboksen anses alltid som gyldige av dommeren.