Klump på håndleddet, her er 9 årsaker!

Utseendet til en klump på håndleddet kan være forårsaket av ulike tilstander eller sykdommer, både milde til alarmerende. Ved å forstå de ulike årsakene kan den beste behandlingen gjøres umiddelbart.

Bump på håndleddet, hva forårsaker det?

I de aller fleste tilfeller er en klump på håndleddet ikke noe å bekymre seg for. Det betyr imidlertid ikke at du bør ignorere det fordi det er også farlige forhold som kan føre til at det oppstår klumper på håndleddet. Følgende er noen av de mulige årsakene til klumper på håndleddet å se etter:

1. Ganglioncyste

Ganglioncyster er ikke-kreftformede klumper som vises på håndleddet. Vanligvis vil ganglioncyster vises i sener eller ledd i håndleddet. Disse klumpene er runde eller ovale i form og fylt med væskelignende gelé. En klump på håndleddet på grunn av en ganglioncyste kan være smertefull, spesielt hvis den trykker på en nærliggende nerve. Noen ganger kan tilstedeværelsen av en ganglioncyste forstyrre leddbevegelsen. Generelt vil legen utføre prosedyren for å fjerne cysten ved å pierce den med en nål eller ved kirurgi. Men hvis ingen symptomer vises, går ganglioncyster vanligvis over av seg selv.

2. Kjempecelletumor i sene

Utseendet til en gigantisk celletumor i senen kan forårsake en klump i håndleddet. I likhet med ganglioncyster er disse svulstene ikke-kreftfremkallende og sprer seg ikke til andre deler av kroppen. Vanligvis vokser gigantiske cellesvulster sakte og er smertefrie. Disse svulstene kan dukke opp i membranene som dekker håndens sener.

3. Epidermal inklusjonscyste

Epidermale inklusjonscyster er ikke-kreftfremkallende klumper som kan vises under huden. Epidermal inklusjon cyste klumper er ganske karakteristiske fordi de inneholder en gul væske som også er kjent som keratin. Vanligvis er epidermale inklusjonscyster forårsaket av irritasjon eller skade på hårsekkene. Når en epidermal inklusjonscyste blir betent, kan smerte oppstå. Hvis dette skjer, legg en varm kompress på den for å lindre smerten.

4. Ondartede svulster

Klumper på håndleddet kan være forårsaket av ondartede svulster De fleste svulstene som forårsaker klumper på håndleddet er ikke-kreftfremkallende. Men i sjeldnere tilfeller kan en klump på håndleddet også være forårsaket av en ondartet svulst. Ondartede svulster har en tendens til å vokse raskt og har en uregelmessig form. Smerter vil vises i denne delen av svulsten, spesielt om natten. Vanligvis er det flere typer kreft som kan forårsake ondartede svulster i håndleddet, for eksempel melanom, plateepitelkarsinom, liposarkom, til rabdomyosarkom. I tillegg er det flere andre typer ondartede svulster som kan vises på håndleddet, som lipomer, neuromer og fibromer.

5. Artrose

Artrose oppstår når brusken som demper leddene begynner å brytes ned. Resultatet er smerter og hevelse i leddene. Når slitasjegikt oppstår i håndleddet, vil en klump vises ledsaget av symptomer på stivhet, hevelse og smerte.

6. Revmatoid artritt

Revmatoid artritt er en autoimmun sykdom som får kroppens immunsystem til å angripe leddene. Dette kan forårsake betennelse, skade på kroppsceller og deformiteter. I en studie vil omtrent 25 prosent av personer med revmatoid artritt oppleve en klump i den berørte kroppsdelen. Vanligvis er disse klumpene smertefrie.

7. Gikt

Gikt er en type leddgikt som forårsaker dannelse av krystaller i leddene. Dette kan forårsake symptomer på smerte, rødhet og hevelse. Gikt kan vises hvor som helst på kroppen, inkludert håndleddene. Dannelsen av disse krystallene vil føre til at det vises klumper på håndleddet. Vanligvis er disse klumpene ikke smertefulle å ta på.

8. Karpal sjef

Karpal sjefkan forårsake klumper på håndleddet Karpal sjef er en overvekst av bein i håndleddet. Noen ganger er det mange som misforstår karpalboss med ganglioncyster. Denne tilstanden forårsaker smerte som ligner på leddgikt. Smertene kan øke når du tvinger deg selv til å bevege deg. Dette kan forhindres ved å hvile eller begrense bevegelsen til den berørte kroppen karpalboss.

9. Implantasjon av fremmedlegemer i kroppen

Fremmedgjenstander, som tre eller glass, kan komme inn i kroppen ved et uhell, inkludert i håndleddsområdet. Hvis disse gjenstandene ikke fjernes umiddelbart, vil det oppstå hevelser eller klumper på håndleddet.

Når bør du gå til legen?

Husk igjen, en klump på håndleddet er en medisinsk tilstand som ikke bør undervurderes. Du kan konsultere en lege for å finne årsaken. Hvis noen av følgende symptomer oppstår, oppsøk lege umiddelbart:
  • Hurtigvoksende klumper
  • En klump som gjør vondt ved berøring
  • Klumper ledsaget av stivhet, nummenhet og muskelsvakhet
  • Infisert klump
  • Klumper i områder av huden som lett irriteres.
Dersom de ulike symptomene ovenfor ikke behandles umiddelbart, frykter man at det vil være andre komplikasjoner som angriper. Sjekk derfor med legen din om det er en mistenkelig klump på håndleddet.

Behandling av klumper på håndleddet

Det finnes flere behandlinger for klumper på håndleddet. Selvfølgelig er denne behandlingen forskjellig, avhengig av symptomene.
  • Smertestillende

Hvis du ikke lenger tåler smerten som kommer av en klump på håndleddet, kan du kjøpe smertestillende på apoteket, som paracetamol, ibuprofen til naproxen. Imidlertid ville det være bedre om du konsulterer en lege før du bruker det.
  • Legens reseptbelagte legemidler

Noen ganger kan leger foreskrive orale kortikosteroidmedisiner eller injeksjoner for å behandle klumper på håndleddene forårsaket av revmatoid artritt.
  • Bump aspirasjon

Når det gjelder ganglioncyster eller epidermale inklusjonscyster, kan legen din anbefale at du gjennomgår en klumpaspirasjonsprosedyre. Dette gjøres ved å sette inn en nål for å fjerne væsken i klumpen.
  • Operasjon

Ulike typer klumper på håndleddet forårsaket av ganglioncyster, svulster, til karpalboss kan fjernes ved kirurgi.
  • Kreftterapi

For klumper på håndleddet forårsaket av kreft, kan leger utføre kirurgi, strålebehandling til kjemoterapi.

Merknader fra SehatQ:

Humper på håndleddet bør ikke undervurderes, spesielt hvis du ikke kjenner årsaken. Rådfør deg med dette problemet med legen din for å få en forklaring på årsakene til klumper på håndleddet og den beste behandlingen.