Bli kjent med sterilisering og dens enkle anvendelse

Begrepet sterilisering er ikke lenger en vanlig ting i samfunnet. Sterilisering er prosessen med å ødelegge eller eliminere alle mikroorganismer som kan forurense legemidler eller andre materialer og sette helse i fare. Gruppene av mikroorganismer som er målrettet for sterilisering er sopp (sopp), protozoer, sporedannende og ikke-sporedannende bakterier og virus. Med andre ord kan alle mikroorganismer som skader mennesker og miljø drepes ved sterilisering. Sterilisering er forskjellig fra bare rengjøring eller desinfisering. Rengjøring reduserer bare nivået av stoffer som kan forurense en gjenstand, mens desinfeksjon fjerner de fleste (men ikke alle) mikroorganismer.

Hvilke gjenstander bør steriliseres?

Sterilisering utføres vanligvis på gjenstander relatert til den medisinske verden. I denne forbindelse er viktigheten av sterilisering å sikre at medisinske og kirurgiske instrumenter ikke overfører smittsomme patogener til pasienter. Medisinsk utstyr må sikres å være sterilt når det brukes på pasienter fordi enhver mikrobiell kontaminering vil overføre sykdom. Gjenstander som må steriliseres er kirurgiske instrumenter, biopsitang og implanterbare enheter. Utenfor den medisinske verden er noen andre gjenstander som bør steriliseres babyutstyr, som melkeflasker, smokker og leker som går inn i munnen deres. Utstyr for utpumping av morsmelk (morsmelk) må også steriliseres med jevne mellomrom for å hindre at bakterier kommer inn i melken.

Den riktige måten å sterilisere på

Fordi hensikten med sterilisering er å drepe mikroorganismer, må metoden også gjøres riktig. I den medisinske verden utføres sterilisering vanligvis med komplekse teknikker, som filtrering, ioniserende stråling ved bruk av gammastråler eller elektroner, eller etylenoksid eller formaldehydgass. I hverdagen er det flere enkle måter å sterilisere på som kan gjøres ved hjelp av verktøy tilgjengelig hjemme.
  • Kok opp

For å utføre denne steriliseringen gir du bare en gryte og fyller den opp til grensen for gjenstanden du skal sterilisere. Sørg for at gjenstanden er helt nedsenket i vann, og dekk deretter til gryten. Etter at vannet koker, la det stå i 10 minutter med kjelen tildekket. Pass på at du alltid holder øye med steriliseringsprosessen slik at vannet ikke fordamper fullstendig og det vil skade gjenstanden du koker. Fordelene med denne steriliseringsmetoden er at den er billig og enkel å gjøre. Det er bare det at gjenstandene du steriliserer på denne måten vil brytes ned raskere og må skiftes ut jevnlig.
  • Dampsterilisering

For tiden selges mange typer dampsterilisatorer på markedet med varierende priser. Disse verktøyene krever vanligvis mindre vann enn kokeprosessen. Når du bruker dette verktøyet til å sterilisere tåteflasker, sørg for at flaskeåpningen vender nedover slik at den varme dampen kommer inn i flasken og dreper mikroorganismene inni. Pass også på at du følger bruksanvisningen i henhold til type produkt du kjøper. Dampsterilisering kan også gjøres i mikrobølgeovn. Imidlertid kan ikke alle gjenstander komme inn i dette verktøyet, så du må virkelig lese manualen for å unngå hendelser ved sterilisering. [[Relatert artikkel]]

Etter sterilisering

Gjenstander som er sterilisert bør brukes umiddelbart. Oppbevaring for lenge fryktes å returnere skadelige mikroorganismer slik at du må gjenta steriliseringsprosessen på nytt. Ikke ta på nysteriliserte varer med en gang, da de er veldig varme. Sørg også for at steriliseringsprosessen utføres utilgjengelig for barn for å unngå skade eller brannskader på barn. Sørg også for å vaske hendene før du håndterer steriliserte gjenstander. Hvis sterile gjenstander skal oppbevares, sørg for at oppbevaringen ikke er for lang og at oppbevaringsområdet også er rent.