Gjør stortåen din ofte vondt? Vær forsiktig dette kan være årsaken

Opplever du ofte såre tær? Den bankende forstyrrer virkelig aktivitetene dine? I så fall må du finne ut årsaken. Det er flere faktorer som kan føre til at stortåen din gjør vondt. Men ved å kjenne til karakteristikkene til årsaken, kan du finne ut om dette er en normal tilstand eller til og med farlig.

Hva forårsaker såre tær?

En sår stortå begrenser daglige aktiviteter alvorlig, spesielt når du går eller løfter ting. Her er noen ting som kan være synderen.
  • Inngrodde negler

Inngrodde tånegler kan være en vanlig årsak til såre tær. Inngrodde tånegler er negler som vokser inn i huden og vevet, og forårsaker hevelse i stortåen. For å forhindre inngrodde tånegler, sørg for å ikke klippe neglene for korte og bruk sko som sitter godt og er behagelige. Hold alltid føttene rene, rengjør skitten under neglene. I mellomtiden, for å redusere smerten ved inngrodde tånegler, prøv å bløtlegge føttene i varmt vann noen ganger om dagen og bruk en bomullspinne dryppet med olivenolje for å skyve neglene ut av huden.
  • Skade

Forstuinger og brudd er noen av skadene på stortåen som kan gi stortåsmerter. Du kan oppleve hevelse, ømhet i tommelområdet, hevelse, bevegelsesvansker og blåmerker. Sjekk med legen din for å se om stortåen bare er en vanlig skade eller er ødelagt.
  • Torvtå

Torvtå er et begrep som refererer til forstuinger i det sarte vevet og leddbåndene i området under stortåen som forårsaker smerte, hevelse og misfarging av huden. Noen ganger vil legen din også gi deg strekk for å forbedre beinstyrken og mobiliteten. Unngå overdreven aktivitet og komprimer stortåen med en ispose flere ganger om dagen. Bruk bandasjer eller spesielt fottøy når du går, noen ganger er det også nødvendig med et gåhjelpemiddel for å hjelpe deg med å bevege deg. I alvorlige tilfeller er det nødvendig med kirurgi for å behandle torv tå.
  • Bunion

knyst eller hallux valgus er en deformitet i storetåbeinleddet som gjør at leddet peker mot den andre tåen. Bunions vises som harde, beinlignende klumper som vises på siden av stortåen. En sår stortå er bare en indikasjon på knyst. Hvis du har en knyst, vil du oppleve hevelse og irritasjon på siden og bunnen av tommelen. Du kan bruke spesialfottøy eller støtte fra en lege for å behandle knyster, samt strekk for å øke fleksibiliteten til foten. Du kan også komprimere det såre området i 20 minutter med en ispose. Vanligvis er det nødvendig med kirurgi for å fjerne klumpen og omforme fingerbeina.
  • Kyllinger

Kyllinger Det oppstår når det er betennelse i de små blodårene rundt stortåen. Når man opplever kjølner, vil du oppleve hevelse, blemmer, kløe og røde flekker på føttene og hendene. Kyllinger forårsaket av overdreven kulde og forsvinner vanligvis i løpet av én til tre uker når været begynner å varmes opp.
  • Leddgikt

Leddgikt kan oppstå i stortåen og forårsake stortåsmerter, stivhet og hevelse. En av leddgiktene som kan oppleves er gikt. I tillegg til å senke urinsyrenivået i blodet, kan du behandle leddgikt ved å bruke sko som har stivt fottøy eller de som har ender som kan bøye seg. Noen ganger trenger du spesielle tøyningsøvelser, og i alvorlige tilfeller er operasjon nødvendig.
  • Sesamoiditt

Sesamoiditt er betennelse i foten som påvirker de to små beinene under stortåleddet. Ikke bare vil du oppleve sår stortå, men også betennelse, blåmerker og problemer med å bevege stortåen. Denne tilstanden overvinnes ved å binde stortåen for å bøye seg ned og bruke spesialfottøy. Noen ganger kan du også trenge et hjelpemiddel for å gå.
  • Raynauds sykdom

Denne sykdommen kan påvirke fingrene og tærne forårsaket av innsnevring av blodårene i stortåen som gjør at føttene føles nummen og kalde. Raynauds sykdom kan behandles ved å unngå kald luft. Det er noen av årsakene til såre stortåer, hvis stortåsmerten vedvarer eller blir verre, kan du oppsøke lege for riktig undersøkelse og behandling. [[Relatert artikkel]]

Behandling av sår stortå som kan prøves

Det er flere naturlige ingredienser som kan brukes som smertestillende, for eksempel:
  • Gurkemeie
  • fedd
  • Pilbark.
I tillegg kan akupunktur, meditasjon og massasjeteknikker også brukes til å behandle såre tær. Inntak av fettsyrer som omega-3 og gamma-linolsyre brukes ofte til å behandle stive og smertefulle ledd på grunn av leddgikt. Hvis stortåsmertene er forårsaket av betennelse, kan ikke-steroide antiinflammatoriske midler og kortikosteroidinjeksjoner også prøves. Under helingsprosessen, prøv å alltid hvile og heve foten så mye som mulig, for å unngå å legge press på tommelen. Om nødvendig, prøv å bruke en kompresjonsbandasje.