Hvordan bære riktig maske, den grønne eller hvite siden på utsiden?

Når noen er syke, for eksempel influensa, forkjølelse eller hoste, vil de vanligvis bære en maske. Den har som mål å forhindre spredning av sykdom fra pasienter til friske mennesker rundt dem. Maskene som ofte brukes av mange mennesker for å hindre spredning av sykdom har to forskjellige sider, nemlig den blå eller grønne siden og den hvite siden. Men vet du hvordan du skal bære en maske?

Når bør du bruke nesemaske?

En nesemaske er en gjenstand som brukes for å hindre spredning av sykdom. Denne masken er utstyrt med et tau eller gummi, løs form, og beskytter nese- og munnområdet. Egentlig anbefales det å bruke nesemaske kun når du er forkjølet, hoster eller har fått andre typer sykdommer. Denne masken er i stand til å hindre deg i å spre dråper av spytt eller slim ut i luften som kan inneholde bakterier. En nesemaske kan også beskytte deg mot å sprute andres kroppsvæsker når du hoster og nyser slik at du ikke blir smittet av sykdommen. I tillegg bør masker også brukes på:
  • Folk som er syke med luftveisinfeksjoner. For eksempel influensa, lungebetennelse, bronkitt, tuberkulose (TB) og andre.
  • Personer som tar seg av pasienter med luftveisinfeksjoner.
  • Folk som besøker et sykehus eller en klinikk, inkludert leger, sykepleiere og medisinske fagfolk som jobber der.
  • Arbeidere som håndterer mat.
  • Offentlig transportansvarlig.
I tillegg til nesemasker er denne typen maske ofte kjent som kirurgiske masker, prosedyremasker eller medisinske masker.

Hvordan velge riktig medisinsk maske

Det er flere ting som må vurderes når du velger riktig medisinsk maske, nemlig:
  • Velg type maske eller kirurgisk maske som tjener til å beskytte mot mikroorganismer, kroppsvæsker og store partikler i luften.
  • Dekk til nese- og munnområdet.
  • Laget av mykt materiale og behagelig å bruke.
  • Vanligvis pakket i en boks som inneholder engangsmasker.

Myter om hvordan man bærer en maske kan snus

Mange indonesere bruker masker ved å snu dem opp ned. Når du er forkjølet kan den hvite delen av masken brukes inne. Dette antas å kunne filtrere mikroorganismer slik at de ikke sprer seg og infiserer andre mennesker. I mellomtiden, hvis du ikke er forkjølet, kan den hvite delen brukes ute med antagelsen om å filtrere mikroorganismer fra det ytre miljøet slik at de ikke kommer inn. Så, er det sant? Svaret er myte. Hvis du er syk eller frisk, er den riktige måten å bruke maske på at den blå eller grønne siden skal brukes på utsiden og den hvite siden på innsiden. Den hvite siden av masken fungerer som et filter. Når du har en forkjølelse, influensa eller hoste, tjener den hvite siden til å forhindre spredning av virus eller bakterier som forårsaker sykdom. Men når du ikke er syk, vil den hvite siden beskytte deg mot eksponering for mikroorganismer utenfra. I tillegg er den hvite siden laget av absorberende materialer. Dette tar sikte på å overvinne ubehaget og fuktigheten når du puster med maske. På den annen side er den grønne siden av masken ikke laget av absorberende materiale, så hvis du bruker den inni kan det forårsake ubehag når du puster. VIDEO: Myte eller fakta? Grønn sidemaske hvis du er syk, hvit side hvis den er frisk

Vet hvordan du bruker en maske riktig

Selv om det ser enkelt ut, bør det ikke være vilkårlig hvordan du bærer en maske. Følgende er en anbefalt veiledning for hvordan du bruker en maske riktig:
  1. Pass på at størrelsen på nesemasken passer til ansiktet ditt, ikke for stort eller for lite.
  2. Vask hendene med såpe og rennende vann eller hånddesinfeksjonsmiddel før du tar på deg masken.
  3. Videre er den riktige måten å bære en maske på å bruke en maske med en grønn eller blå ytre side av masken, mens innsiden av masken som festes direkte til munn- og neseområdet er hvit. Pass deretter på at oversiden av masken er merket med nesetråden.
  4. For denne typen gummimaske trenger du bare å knytte gummistroppen bak begge ørene.
  5. I mellomtiden, for de som bærer en taumaske, plasser ledningen over nesen, og bind deretter begge sider av tauet øverst på hodet. Hvis masken henger, trekk masken ned for å dekke munnen til haken. Deretter knytter du det nederste tauet i nakken eller på baksiden av nakken.
  6. Når masken er sikkert på plass i ansiktet ditt, klyp eller match ledningen for å følge nesekurven for en tettere forsegling.
  7. Hvis masken er riktig installert, unngå å berøre masken. Hvis du vil ta på masken, sørg for å vaske hendene først.
Medisinske masker skal kasseres etter bruk. Det anbefales å ikke bruke masken i mer enn én dag. Skift ut nesemasken hvis den er skitten eller skadet.

Hvordan ta av nesemasken riktig?

Hvis masken er skitten, skadet og må kastes, gjør følgende på riktig måte for å fjerne masken:
  • Før du fjerner masken, vask hendene først med såpe og rennende vann eller hånddesinfeksjonsmiddel .
  • Når du fjerner masken, unngå å berøre fronten av masken. Hvorfor? Fordi delen er full av bakterier som fester seg fra utsiden. Så du bør bare berøre tauet eller gummikroken.
  • For å fjerne gummimasken, hold de to gummiene festet til begge ørene. Fjern masken fra øret.
  • I mellomtiden, for å fjerne stroppmasken, åpne den nedre stroppen og fjern deretter den øvre stroppen.
  • Kast masken i søpla. Vask deretter hendene igjen eller bruk hånddesinfeksjonsmiddel for å rense den fra bakterier som er festet.
[[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Sørg for å alltid beskytte deg mot eksponering for skadelige stoffer samt virus og bakterier i luften ved å bruke maske eller riktig personlig verneutstyr. Hvis du føler deg forvirret eller har problemer med å velge en maske som passer din tilstand, skader det aldri å oppsøke lege. På den måten vil du også få anbefalinger om hvordan du bruker en maske riktig.