Antocyaniner er antioksidantmolekyler, kjenn fordelene!

Hvis de nærmeste inviterer oss til å spise mer frukt, er det ikke uten grunn. Fordi frukt (og grønnsaker) inneholder en rekke naturlige forbindelser som er gunstige for kroppen. En av disse forbindelsene kalles antocyanin. Har du hørt om det?

Hva er antocyaniner?

Antocyaniner er en type flavonoid, en undergruppe av en stor gruppe polyfenoliske forbindelser i planter. Antocyaniner er pigmentene som gir frukten de knallrøde, lilla og blå fargene. Antocyaniner, som andre flavonoidforbindelser, har antioksidantegenskaper som er svært gunstige for helsen. Som et antioksidantmolekyl kan antocyaniner kontrollere overflødige frie radikaler. Ukontrollerte frie radikaler kan utløse celleskade og øke risikoen for visse sykdommer. I praktiseringen av urtemedisin har matvarer rik på antocyaniner lenge blitt brukt til å behandle visse medisinske tilstander. Disse medisinske tilstandene inkluderer høyt blodtrykk, forkjølelse og til og med urinveisinfeksjoner. Selv om det fortsatt er behov for ytterligere studier, har tidligere studier vist potensialet til antocyaniner for å beskytte visse organer, samt forebygge og behandle flere typer sykdommer.

Fordelene med antocyaniner for kroppens helse

Som en planteforbindelse har antocyaniner helsemessige fordeler. Fordelene med disse antocyaninene, nemlig:

1. Forhindre hjertesykdom

Antocyaniner har potensial til å opprettholde hjertehelsen. I en studie publisert i tidsskriftet ErnæringsanmeldelserRollen til antocyaniner for hjertet antas å komme fra dets evne til å kontrollere kolesterolnivået og blodsukkermetabolismen. I tillegg, som antioksidantmolekyler, kan antocyaniner bekjempe oksidativt stress. Oksidativt stress er kjent for å utløse hjertesykdom. Ikke stopp der, andre studier nevner også at antocyaniner har potensial til å forhindre høyt blodtrykk. Høyt blodtrykk er en risikofaktor for hjerteskade.

2. Senker risikoen for kreft

Antocyaniner har potensial til å forhindre brystkreft. I en testrørstudie fant eksperter at antocyaninekstrakt fra blåbær bidro til å hemme veksten av brystkreft. Selv om disse funnene er lovende, viser andre studier at det er behov for ytterligere studier angående fordelene med antocyaniner for å bekjempe kreftceller.

3. Har antivirale og antiinflammatoriske egenskaper

Matvarer som inneholder antocyaniner, spesielt bær, er valget av fruktgrupper som kan inntas når vi er syke. Dette er fordi antocyaninnholdet i denne fruktgruppen ble funnet å ha antivirale og antiinflammatoriske egenskaper. Flere studier har funnet at frukt som inneholder mye antocyaniner, hindrer visse typer virus og bakterier i å feste seg til kroppens celler. I tillegg stimulerer disse fruktene også immunforsvaret.

4. Potensial for å behandle diabetes

I tillegg til å redusere risikoen for hjertesykdom, er antocyaniner også rapportert å hjelpe til med å behandle diabetes type 2. Faktisk kan antocyaniner være en potensiell behandling for denne sykdommen. Antocyaninene i kirsebær er rapportert å være de sterkeste for denne effekten, selv om ytterligere studier er nødvendig.

Variasjoner av antocyaninkilder for konsum

Antocyaniner er naturlige planteforbindelser. Noen matvarer som du kan variere for regelmessig inntak, nemlig:
  • Jordbær
  • Blåbær
  • bjørnebær
  • tranebær
  • bringebær
  • Granateple
  • Tomat
  • Acai gi
  • kirsebær
  • Sjalottløk
  • Vin, inkludert vin
  • røde bønner
Granatepler inneholder også antocyaniner

Bør jeg ta antocyanintilskudd?

Mat som er rik på antocyaniner er tilgjengelig i tilskuddsform, for eksempel kosttilskudd av blåbærfruktekstrakt og lignende. Eksperter kan likevel ikke si sikkert om kosttilskudd med høye doser antocyaniner kan gi de samme fordelene sammenlignet med ferske matvarer. Det er heller ikke sikkert at kosttilskudd er trygge for visse grupper, for eksempel gravide kvinner, ammende mødre, personer med visse medisinske tilstander eller personer som tar visse medisiner. Rådfør deg alltid med legen din før du bestemmer deg for å ta noen kosttilskudd. Imidlertid anbefales en rekke hel og fersk mat for å holde kroppen sunn. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Anthocyanin er en flavonoidforbindelse som kan fås fra plantemat. Med sine potensielle fordeler for å beskytte hjertet og redusere risikoen for kreft, kan vi variere matkilder til antocyaniner å konsumere, i stedet for å spise usunn og ikke-ernæringsrik mat.