8 fordeler med persilleblader aka persille for helse

Fordelene med persille eller persilleblader er ikke bare deilig mat. Fordelene med persille i helseverdenen er veldig forskjellige! Persilleblader, ofte kalt en av de kraftigste plantene for å behandle ulike sykdommer, inneholder næringsstoffer som potensielt er bra for helsen. [[Relatert artikkel]]

Næringsinnhold i bladpersille

Fordelene med persille kan ikke skilles fra næringsinnholdet. Persille inneholder en rekke vitaminer og mineraler. En halv kopp (30 gram) persilleblader inneholder disse næringsstoffene:
  • Kalorier: 11
  • Karbohydrater: 2 gram
  • Protein: 1 gram
  • Fett: mindre enn 1 gram
  • Fiber: 1 gram
  • Vitamin A: 108 % av anbefalt daglig inntak (RAH)
  • Vitamin C: 53 % av RAH
  • Vitamin K: 547 % av RAH
  • Folat: 11 % av RAH
  • Kalium: 4 % av RAH
Sett fra næringsinnholdet bør ikke fordelene med persille for helsen undervurderes. Sitert fra forskning er innholdet av vitamin K og C i bladpersille svært rikelig. Selvfølgelig trenger kroppen det virkelig for optimal helse. Les også: Fordelene med basilikumblader er ikke bare krydder, det er også bra for kroppen

Helsefordeler med persille

Persille er en plante som er hjemmehørende i Middelhavet. Dens anvendelighet til å smaksette mat har vært veldig populær i verdenssamfunnets tunge. Men hva med de medisinske fordelene med persille? Kan den konkurrere med sine evner fra den kulinariske verden? Her er fordelene med persilleblader som du kan føle:

1. Rik på antioksidanter

Antioksidanter fungerer for å bekjempe frie radikaler som kan forårsake sykdom i kroppen. Den neste fordelen med persille kommer fra de ulike typene antioksidantinnhold den har. Det er tre typer antioksidanter som persille har; flavonoider, karotenoider og vitamin C. Ulike studier viser også at antioksidantinnholdet i flavonoider i bladpersille kan forebygge tykktarmskreft, diabetes type 2 og hjertesykdom. I mellomtiden antas karotenoider å være antioksidanter som kan redusere risikoen for lungekreft.

Det bør bemerkes, tørkede bladpersille inneholder mer antioksidanter enn bladpersille som er nyplukket fra treet.

2. Støtter beinhelse

Ikke rart at fordelene med persille kan støtte beinhelsen. Å dømme ut fra vitamin K-innholdet som er veldig høyt, kan en halv kopp persilleblader dekke dine daglige behov så mye som 547%. Flere studier forklarer at å spise mat som inneholder vitamin K kan forhindre risikoen for brudd med så mye som 22 %.

3. Inneholder antikreftkomponenter

Fordeler med persille aka persille for helse Det er mange kreftkomponenter i bladpersille. Det er grunnen til at eksperter ser at fordelene med persille anses som potensielle for å forebygge kreft. For eksempel har flere typer flavonoidantioksidanter (apigenin og myricetin) som finnes i persille vist seg å vise antikreftaktivitet i testrør og dyreforsøk. I tillegg kan C-vitamininnholdet i bladpersille også forebygge kreft. Fordi forskning viser, kan inntak av vitamin C så mye som 100 milligram per dag redusere risikoen for kreft med 7 %.

4. Friske øyne

Lutein, betakaroten og zeaxanthin er tre typer karotenoider som persille inneholder. Fordelene med persille i friske øyne kommer fra disse tre typene antioksidanter. Tenk deg at fordelene med persille anses som effektive for å forhindre makuladegenerasjon (en uhelbredelig øyesykdom), som kan forårsake blindhet. Faktisk kan å spise mat som inneholder lutein og zeaxanthin, for eksempel persille, forhindre makuladegenerasjon med så mye som 26%.

5. Oppretthold hjertehelsen

Den neste fordelen med persille som kroppen trenger er å opprettholde hjertehelsen. Fordi næringsinnholdet i persilleblader er utstyrt med folat. I en studie som involverte 58 tusen deltakere som tok folat klarte å bevise en reduksjon i risikoen for hjertesykdom med 38%. Innholdet av karotenoider og antioksidanter i den kan også opprettholde hjertehelsen. Karotenoider kan redusere faktorer som øker risikoen for kronisk sykdom, som hjertesykdom, blodtrykk og høyt kolesterolnivå. Fordelene med persille for hjertehelsen kommer også fra vitamin B9-innholdet i den. Vitamin B9 er kjent for å være knyttet til å redusere risikoen for hjertesykdom. Vitamin B9 antas å beskytte hjertet ved å redusere nivåene av aminosyren homocystein, som kan påvirke arteriell funksjon.

6. Inneholder antibakterielle komponenter

Fordeler med persille aka persille for helsen Når de brukes i form av ekstrakter, anses bladpersille å ha antibakterielle komponenter. I en reagensglass-test "vises" persilleblader mot en infeksjonsfremkallende bakterie som kalles Staphylococcus aureus. Persillebladekstrakt anses også for å hindre vekst av bakterier i matvarer som f.eks Salmonella og listeria, som ofte forårsaker matforgiftning. Dessverre har denne forskningen ikke blitt utført på mennesker.

7. Forhindre diabetes

Myricetininnholdet i persilleblader i behandling og forebygging av diabetes har blitt studert av eksperter. Forskning på forsøksdyr viser også at fordelene med bladpersille på denne kan senke blodsukkernivået og redusere insulinresistens. Ikke bare det, fordelene med persille kan også forhindre betennelse og kvitte seg med overflødig fett i blodet. Les også: Ulike typer grønne grønnsaker som må serveres på spisebordet ditt

Advarsel før du spiser bladpersille

Bak de mange fordelene med persille ovenfor, er det noen forbehold som du må forstå før du spiser den. For eksempel anbefales noen som tar blodfortynnende medisiner å konsultere lege før de inntar persilleblader. Fordi bladpersille inneholder mye K-vitamin. Dette næringsstoffet er kjent for å være nyttig i prosessen med blodpropp.

Notater fra SehatQ

Selv om fordelene med persille er veldig fristende, anbefales det ikke å gjøre det til hovedbehandlingen for å kurere sykdommer. Medisinsk behandling fra lege er fortsatt nødvendig for optimale helbredelsesresultater. Hvis du vil oppsøke lege direkte, kan duchat lege på SehatQ familiehelse-appen.

Last ned appen nå på Google Play og Apple Store.