Alt du trenger å vite om det temporomandibulære leddet

Leddet (underkjeven) er forbundet med hodeskallen med et kjeveledd kalt kjeveleddet (temporomandibulært ledd).temporomandibulært ledd/TMJ). Denne typen ledd i kjeven fungerer som et hengsel. Det temporomandibulære leddet er det som lar kjeven bevege seg opp og ned, slik at du kan åpne og lukke munnen. For å illustrere forholdet mellom hodeskallen og dette kjeveleddet, kan du prøve å forestille deg en motorsykkelhjelm. Hodet på hjelmen er hodeskallebenet, mens hjelmdekselet er TMJ. Visiret kan åpnes og lukkes, med tuppen festet til hjelmhodet, akkurat som kjeven kan bevege seg åpen og lukke med leddene festet til skallen.

Typer ledd som finnes i kjeven

Leddtypene som finnes i kjeven tillater to typer bevegelse, nemlig:
  • Bevegelse av kjeven fremover, bakover og sidelengs. Denne bevegelsen er viktig når vi maler og tygger mat.

  • Bevegelse av kjeven opp og ned ved åpning og lukking av munnen. Denne bevegelsen skjer når vi snakker, tygger, gjesper og andre.
Denne typen ledd i kjeven har en unik virkningsmekanisme. Det kjeveledd består av tre beinkomponenter som er en del av hodeskallen og kjevebeina, men de tre delene av knoklene er ikke i direkte kontakt, men er atskilt med leddputer. Bortsett fra bærende ledd, er kjevebenet og skallen også forbundet med tre leddbånd. Strukturene rundt disse beinene spiller en viktig rolle for å opprettholde kjeveleddsstabilitet og bevegelse. Hvis en av dem er forstyrret, kan det gi forstyrrelser i kjevefunksjonen og gi smerter.

Temporomandibulær ledddislokasjon

En tilstand der kjeveleddet skifter fra sin normale posisjon kalles en temporomandibulær leddluksasjon. Denne dislokasjonen kan oppstå hvis en del av kjeven er traumatisert, for eksempel hvis den blir truffet eller slått fra siden. Temporomandibulær leddluksasjon kan også være forårsaket av å gjespe eller le for mye. Å spise store måltider slik at munnen åpner seg for vidt kan også forårsake en forskyvning i kjeveleddet. I denne tilstanden forskyves tuppen av kjevebenet bort fra fordypningen der den opprinnelig ble festet, og trekkes vanligvis fremover ved trekking av muskler og leddbånd. Det er kanskje ikke det du tror, ​​hvis kjevebenet er forskjøvet eller forskjøvet vil ikke kjeven "slippe". Det løse kjevebenet holdes tilbake av det omkringliggende støttevevet. En dislokasjon vil imidlertid føre til at kjeven ikke fungerer som den skal. I tillegg til smerte, er det mest alvorlige symptomet på grunn av temporomandibulær leddluksasjon at pasienten ikke kan lukke munnen. Nervene rundt kjeven kan også komme i klem på grunn av forskyvning av posisjonen til beinene og forårsake permanent nerveskade. [[Relatert artikkel]]

Dårlige vaner som skader det temporomandibulære leddet

Her er noen vaner som kan påvirke helsen til kjeveleddet og øke risikoen for å utvikle kjeveleddslidelser:
  • Bite negler. Selv om det ser ufarlig ut, viser det seg at neglebiting kan gi problemer i kjeveleddet. Når du biter negler, beveger ikke kjeveleddet seg som det skal, noe som kan forårsake irritasjon.

  • Biter tennene sammen for hardt og biter tennene. I en tilstand av følelser eller stress kan du ubevisst ofte bite tennene hardt sammen eller gni tenner. I tillegg til å skade tannoverflaten, kan trykk på kjeveleddet som er for hardt også forstyrre strukturen og funksjonen.

  • Biter ting upassende. Har du noen gang revet plastfolie med tennene? Eller åpne lokket på en drikkeflaske med tennene? Å gjøre dette er ensbetydende med å tvinge kjeveleddet til å jobbe utover dets kapasitet, og gjøre det sårbart for skade.

  • Spis sprø og hard mat. Å spise sprø mat kan smake godt. Det viser seg imidlertid at denne vanen kan forstyrre arbeidet i kjeveleddet. Pass derfor på at du ikke spiser hard eller sprø mat for ofte.

  • Å åpne munnen for vidt er som å gjespe og le for bredt.
Unngå derfor de ulike vanene ovenfor for å opprettholde helsen til kjeveleddet ditt, samtidig som du holder det unna vanlige lidelser som forvrengninger og skader.