Ofte ubevisst, dette er symptomer på en blodpropp i hjernen som kan være livstruende

En blodpropp er en blodpropp forårsaket av en endring i formen på blodet fra en væske til en gel-lignende eller halvfast tilstand. Denne tilstanden kan oppstå hvor som helst, inkludert i hjernen. En blodpropp i hjernen, ofte kjent som hjerneslag, er en tilstand der blodstrømmen til hjernen blokkeres, noe som kan drepe hjerneceller. Imidlertid kan ikke alle blodpropp forårsake hjerneslag. La oss få vite mer om blodpropp i hjernen, fra symptomer, årsaker til mulige måter å behandle dem på.

Gjenkjenne blodpropp i hjernen

Sitert fra American Association of Retired Persons (AARP), involverer tilfeller av blodpropp i hjernen generelt ikke blokkeringer, men er i form av blødninger som oppstår utenfor hjernens blodårer. Imidlertid er denne tilstanden også potensielt farlig fordi en blodpropp kan legge press på hjernen og forårsake forvirring. De mest alvorlige tilstandene kan til og med forårsake død hos den lidende. På den annen side, når det dannes blodpropp i venene, blir denne tilstanden svært farlig og til og med livstruende. Små blodpropper i hjernen kan til og med forårsake et iskemisk slag. Derfor bør du umiddelbart oppsøke sykehuset hvis du mistenker blodpropp i hjernen.

Symptomer og årsaker til blodpropp i hjernen

Blodpropp i hjernen gir ikke alltid typiske symptomer. Symptomer som dukker opp kan være lik symptomene på andre sykdommer. Tilstanden til blodpropp i hjernen kan identifiseres med sikkerhet gjennom bildediagnostikk, for eksempel MR eller CT-skanning. Her er en rekke symptomer på blodpropp i hjernen som kan oppstå.
  • Alvorlig hodepine som kan oppstå plutselig
  • Forvirring
  • Anfall
  • Plutselige problemer eller problemer med å snakke
  • Plutselig synsforstyrrelse
  • Svakhet på den ene siden av kroppen
  • Vanskeligheter med å svelge, inkludert å svelge vann.
I tillegg kan ikke alle blodpropp i hjernen forårsake hjerneslag. Imidlertid bør du umiddelbart oppsøke lege hvis du føler symptomene ovenfor, fordi denne tilstanden kan kureres hvis den behandles umiddelbart. I tillegg til å forstå symptomene, må du også kjenne til de ulike mulige årsakene til blodpropp i hjernen som du må passe deg for. Her er noen mulige årsaker til blodpropp i hjernen som kan oppstå.
  • Hodeskade eller traumer
  • Blodpropp fra andre kroppsdeler
  • Innsnevring eller herding av arteriene på grunn av plakkoppbygging (aterosklerose)
  • Overfladisk venebetennelse.
[[Relatert artikkel]]

Hvordan behandle blodpropp i hjernen

Antikoagulerende legemidler kan forhindre at ytterligere blodpropp i hjernen beveger seg.Blodpropp som ikke beveger seg er generelt ufarlig, men en blodpropp som bryter av og går gjennom en blodåre kan sette seg fast og blokkere blodstrømmen. Denne tilstanden er en medisinsk nødsituasjon og krever øyeblikkelig hjelp. På samme måte hvis du eller et medlem av familien din har hatt hjerneslag. Jo raskere behandling gis, jo større er sjansen for at blodproppen i hjernen gror og øker sjansene for å overleve. Det finnes flere typer behandling for blodpropp i hjernen, inkludert:

1. Trombolyse

Blodpropp i hjernen som iskemisk hjerneslag behandles ofte med det injiserbare stoffet alteplase, en type blodfibrinolytisk medikament som kan løse opp blodpropp og gjenopprette blodstrømmen til hjernen.

2. Trombektomi

En trombektomi-prosedyre kan fjerne blodpropp i de store arteriene i hjernen. Denne prosedyren utføres ved å sette inn et kateter i en arterie, deretter føres en liten enhet gjennom kateteret inn i en hjernearterie. Enheten kan suge for å fjerne blodpropp i hjernen. I tillegg til å behandle blodpropp i hjernen, kan leger gi medisiner for å forhindre ytterligere blodpropp i hjernen, inkludert:
  • Antikoagulerende medikamenter, nemlig legemidler som virker for å forhindre blodpropp ved å endre den kjemiske sammensetningen av blodet for å hindre dannelsen av blodpropp i hjernen. Denne medisinen kan bidra til å redusere risikoen for å utvikle blodpropp i fremtiden.
  • Blodplatehemmere, som er legemidler som kan bidra til å redusere dannelsen av blodpropp i hjernen. Eksempler er aspirin, klopidogrel og dipyridamol.
  • Blodtrykksmedisin, som er et medikament som tjener til å senke blodtrykket hos slagpasienter som har høyt blodtrykk.
  • Statinmedisiner, som er legemidler som er nyttige for å redusere kolesterolnivået i blodet ved å blokkere enzymer i leveren som produserer kolesterol. Dette stoffet kan også redusere risikoen for hjerneslag.
Typen behandling for å behandle et slag på grunn av en blodpropp i hjernen, avhenger av typen slag som oppleves. I et iskemisk slag kan leger foreskrive medisiner for å forhindre ytterligere blodpropp, trombektomi eller kirurgi for å redusere trykket på hjernen. I mellomtiden, hvis en blodpropp i hjernen forårsaker et hemorragisk slag, kan legen foreskrive medisiner for å redusere blødning eller medisiner for å senke blodtrykket. Kirurgi kan også være nødvendig for å fjerne overflødig blod og reparere blodårer som har blitt skadet av et slag. Hvis du har spørsmål om helseproblemer, kan du spørre legen din direkte på SehatQ-familiens helseapplikasjon gratis. Last ned SehatQ-appen nå på App Store eller Google Play.