Kjenn til hematologi og dens funksjoner ved behandling av blodsykdommer

Forstyrrelser i blodet kan ikke bare hemme kroppsfunksjoner. Dessuten kan blodsykdommer indikere tilstedeværelsen av visse sykdommer. Blodprøver eller til og med konsultasjon med en hematologispesialist er noen ganger nødvendig for å overvåke helsetilstanden din. Hva er hematologi? Sjekk ut den fullstendige forklaringen av hematologi og helsetilstander som krever følgende behandling av en hematolog.

Hva er hematologi?

Undersøkelse av de forskjellige komponentene i blodet studert i større dybde i hematologi Hematologi er grenen av medisinen som studerer blodet og lidelser i blodet, inkludert komponentene i blodet, benmargen og lymfesystemet, med henvisning til John Hopkins Medicine. Hematologi er en subspesialitet av indremedisin. Hematologi tar sikte på å forstå de ulike komponentene i blod, hvordan blodsykdommer kan oppstå, deres effekter på helsen og hvordan de skal behandles. Leger som spesialiserer seg på dette vitenskapsfeltet kalles hematologer eller hematologer. Du finner disse spesialistlegene med tittelen Sp.PD-KHOM bak navnene deres. I tillegg til blodproblemer, kan en hematolog også behandle kreftproblemer. KHOM bak sin egen tittel står for konsulent hematologi og medisinsk onkologi. I håndteringen av ulike mulige sykdommer, samarbeider hematologer ofte tett med andre spesialister, som indremedisinere, barneleger og andre onkologiske spesialister. Dette har som mål å optimalisere helbredelsen. [[Relatert artikkel]]

Hvem trenger en hematologisk undersøkelse?

For hyppige neseblødninger kan være tegn på at du må oppsøke hematolog Hematologiske undersøkelser er nødvendig for personer som mistenkes for å ha sykdommer relatert til blodsykdommer. Noen kjemoterapipasienter trenger imidlertid også denne testen for å teste kroppens respons. Legen din kan anbefale at du gjennomgår en hematologisk test for å bekrefte følgende sykdommer:
  • Infeksjon
  • Betennelse
  • Anemi
  • Sigdcelleanemi
  • Thalassemi
  • Hemofili og andre blodproppforstyrrelser
  • Leukemi
  • Lymfom
  • Myelom
  • Andre hematologiske maligniteter

Typer hematologisk undersøkelse

Det er flere typer hematologiske tester som leger kan gjøre for å stille en diagnose av en sykdom, nemlig:

1. Fullstendig blodtelling (fullstendig blodtelling/CBC)

Fullstendig hematologisk undersøkelse har som mål å finne ut av blodsykdommer som kan oppstå Fullstendig blodtelling, også kalt fullstendig hematologi, er en generell undersøkelse utført av leger for å diagnostisere eller overvåke sykdommen din. Denne undersøkelsen gjøres også ofte for å diagnostisere anemi, visse blodkreftformer, sykdommer forårsaket av betennelse (inflammatorisk) og infeksjoner, for å overvåke blodtap. CBC gjøres ved å ta blod gjennom en blodåre for å sjekke nivåene og egenskapene til alle typer blodceller, inkludert:
  • Hvite blodceller (leukocytter)
  • Røde blodlegemer (erytrocytter)
  • Blodplater (blodplater eller blodplater)
  • Hematokrit
  • Hemoglobin (Hb)

2. Protrombintid (protrombintid/PT)

En protrombintidstest, også kjent som en delvis protrombintid, er en test utført for å se etter blødningsforstyrrelser eller blodproppproblemer. Denne testen kan også overvåke fremdriften av antikoagulasjonsbehandling.

3. Blodenzymtest

Det finnes ulike typer blodenzymtester. Denne testen gjøres vanligvis for å beregne nivået av visse enzymer i blodet og er nyttig for å diagnostisere kardiovaskulære forhold, inkludert hjerteinfarkt.

4. Benmargsbiopsi

Benmargsbiopsi kan brukes til å oppdage kreft. Selv om den ikke er klassifisert som en generell test, er en benmargsbiopsi en test som også utføres av en hematolog. Denne testen innebærer å ta celler fra benmargen for å analysere ulike typer sykdommer. Typer sykdommer som kan diagnostiseres eller overvåkes gjennom en benmargsbiopsi inkluderer anemi, trombocytopeni, til noen typer kreft.

5. Blodoverføring

Selv om det ikke er en "test", er denne medisinske prosedyren også inkludert i hematologiens område. Blodoverføring involverer blod som kommer fra kroppen til en frisk person (donor) og i henhold til egenskapene til mottakeren av blodet (mottakeren). Vanligvis utføres blodoverføringer med sikte på å erstatte blod tapt på grunn av operasjoner, ulykker eller andre sykdommer, som kreft eller denguefeber. Vanligvis gjøres denne prosedyren intravenøst ​​(gjennom en vene). [[Relatert artikkel]]

Hvorfor er hematologisk undersøkelse viktig?

Blod spiller en viktig rolle i menneskekroppen. Blod spiller en rolle i transport av næringsstoffer og oksygen gjennom hele kroppen, kontrollerer kroppens vann- og pH-balanse, for å hjelpe til med å bekjempe ulike sykdommer. Abnormiteter i blodet kan påvirke kroppens vev og organer, til det punktet å forstyrre flere kroppssystemer, for eksempel lymfesystemet. Forstyrrelser i blodet kan forårsake ulike sykdommer eller indikere tilstedeværelsen av visse sykdommer. Ikke bare det, blodsykdommer kan også gjøre deg trøtt eller sårbar for visse aktiviteter i dagliglivet. I tillegg involverer enkelte arvelige sykdommer også blodet, som for eksempel talassemi. Det er derfor, det er viktig for deg å forstå om hematologi og mulige lidelser som oppstår. På den måten kan du forutse det tidligere eller til og med forhindre det. Hvis du ønsker å ta en blodprøve eller ønsker å konsultere en hematolog, kan du bruke funksjonene legeprat gjennom SehatQ-applikasjonen for familiehelse. Last ned appen på App Store og Google Play nå!