Bli kjent med funksjonen til elastisk bandasje og når du skal bruke den

Elastiske bandasjer er vanligvis en av førstehjelpsmetodene ved blåmerker og leddskader. Dette er inkludert i bokstaven C i RICE-stadiene, nemlig hvile, is, kompresjon og høyde. Denne kompresjonsbandasjen skal kun brukes innen de første 24-48 timene etter skaden. Denne elastiske bandasjen for hånd eller kne selges fritt til en overkommelig pris. Det er ikke noe galt med å ha en kompresjonsbandasje å bruke fra tid til annen.

Bruk av elastisk bandasje

Generelt er bruk av en elastisk bandasje for hånden eller kneet det vanligste. I tillegg kan den også brukes på andre forhold som:
  • Håndleddsleddskade
  • Ankelleddskade
  • Hovne lemmer
  • Muskelskade
  • Traumer i hodet
  • Åreknuter
Det finnes ulike størrelser av denne kompresjonsbandasjen, med størrelser fra 5-15 centimeter. Jo bredere bandasjen er, desto større blir trykket uten å begrense blodstrømmen. Hva som er riktig bandasjestørrelse er generelt tilpasset pasienten, enten det er en voksen eller et barn. Måten denne elastiske bandasjen fungerer på er å legge press på det spesifikke området av skaden. Dermed kan muligheten for hevelse på grunn av væskeansamling i sårområdet reduseres. Det er imidlertid en tidsbegrensning for hvor lenge denne komprimeringen utføres. Årsaken er fordi den fortsatt trenger blodstrøm for å fremskynde utvinningsprosessen. Så ideelt sett brukes denne elastiske bandasjen for kneet og andre områder i maksimalt 2 dager fra det tidspunktet skaden oppsto. Noen andre ting som må merkes og ikke bør gjøres er:
  • Ikke bruk kalde kompresser samtidig som du legger på en kompresjonsbandasje fordi det kan forårsake frostskader
  • Ikke pakk den elastiske bandasjen for stramt fordi den kan blokkere blodstrømmen
  • Ikke bruk elastiske bandasjer for å forhindre gjentatte skader. Denne typen bandasje er ikke for støtte, bare for å gi kompresjon.
[[Relatert artikkel]]

Trinn for å bruke en kompresjonsbandasje

Ta for eksempel når noen har en ankelmuskelskade. Hvis skaden er mindre, kan bruk av en elastisk bandasje bidra til å lindre smerte. Fremgangsmåten for å gjøre det er:
  1. Hold ankelen i 90 graders vinkel
  2. Begynn å legge på bandasjen fra fotsålen
  3. Gjenta opptil to ganger
  4. Plasser bandasjen på toppen av benet, vikle den deretter rundt ankelen og kryss over til motsatt ben
  5. Installer med et mønster som tallet "8"
  6. Når anklene er lukket, fest endene hvor som helst som ikke vil gni mot huden
  7. Pass på at bandasjen er stram, men ikke for stram
I mellomtiden, hvis skaden oppstår i håndleddet, er trinnene for å påføre en elastisk bandasje for hånden:
  1. Legg en bandasje rundt håndleddet fra siden av lillefingeren
  2. Gjør det med håndflatene vendt ned
  3. Trekk bandasjen mot tommelen og vikle den rundt håndflaten én gang
  4. Gå tilbake til håndleddet
  5. Snu bandasjen til lillefingeren og håndflaten
  6. Sett bandasjen tilbake rundt håndleddet
  7. Bruk gjenværende bandasje for å holde håndleddet stabilt
Pass på at den ikke vikler seg for stramt rundt håndleddet. Hvis fingrene begynner å prikke eller føles nummen, er det best å gjenta prosessen, da det betyr at de er for stramme. Så, hva med skader på knær, legg og lår? Teknikken er selvsagt forskjellig avhengig av forholdene. Når du er i tvil, vil legen vise deg den mest passende teknikken slik at du ikke risikerer å blokkere blodstrømmen. I tillegg må beslutningen om å bruke en elastisk bandasje for kneet også vurdere tidligere historie. For eksempel, hvis en person er i ferd med å komme seg etter en kneoperasjon, vil legen foreslå bruk av en bandasje for å fremskynde helbredelsen. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Selv om det er nyttig, trekker du likevel en klar linje mellom funksjonen til elastiske bandasjer som kompresjon og muskelstøtte. Du kan bruke den til å forhindre hevelse i tilfelle en mindre skade. Det er imidlertid feil hvis denne kompresjonsbandasjen bæres som en forholdsregel for å unngå skade. Funksjonen er annerledes. Selv når du legger på en bandasje, vær nøye med tettheten. Sørg for at den holder seg stram, men ikke blokkerer blodstrømmen til bena, hendene og andre kroppsdeler. For å diskutere hvordan du trygt kan bruke en elastisk bandasje, spør legen direkte i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned nå på App Store og Google Play.