Spermatogonesis and Oogenesis, menneskeskapingsprosess

Bak skapelsen av et menneske er det et langt stadium som involverer dannelsen av sædceller og eggceller gjennom prosesser kjent som spermatogenese og oogenese, før man til slutt finner hverandre. Hvordan er prosessen?

Det hele starter når gametogenese oppstår

Gametogenese er prosessen med dannelse av kjønnsceller eller kjønnsceller. Gameteceller består av mannlige kjønnsceller (spermatozoer) produsert i testiklene og kvinnelige kjønnsceller (ova) produsert i eggstokkene. Før de møter hverandre i befruktningsprosessen, må disse to kjønnscellene gjennom en modningsprosess for å bli endelig frigjort. Prosessen med modning av sædceller kalles spermatogenese og for eggceller kalles den oogenese. Begge har fire stadier i prosessen, nemlig stadiet med forplantning, vekst, modning og formendring.

Spermatogenese, sædcellenes reise fra å bli dannet til å være klar til å slippes ut

Illustrasjon av sædceller Spermatogenese er begynnelsen på prosessen med dannelse av sædceller som vi vanligvis kjenner som sædceller. Denne prosessen skjer i de mannlige kjønnsorganene kalt testikler, nettopp i sædrørene. Sædrørene spiller en viktig rolle i prosessen med sæddannelse fordi det på veggene deres er tusenvis av potensielle sædceller (spermatogonia/spermatogonia). Disse sædfrøene får næring av Sertoli-celler, som også finnes i sædrørene, for å kunne utføre celledeling bestående av mitose og meiose, inntil de til slutt formes til modne sædceller. Moden sæd blir deretter lagret i et rør som ligger bak testiklene, bitestikkelen. Fra epididymis beveger sædceller seg til andre deler som kalles vas deferens og ejakulasjonskanalen. I ejakulasjonskanalen tilsettes væske produsert av andre reproduktive organer, som sædblærene, prostatakjertelen og urinrøret, til sædcellene for å danne en væske som vanligvis refereres til som sæd eller sæd. Denne væsken renner deretter inn i urinrøret og støtes ut under ejakulasjonen.

Faktorer som påvirker spermatogonese

Følgende faktorer påvirker prosessen med sæddannelse, inkludert:

1. Hormoner

Hormoner spiller en viktig rolle i prosessen med sæddannelse. Flere typer hormoner som spiller en rolle i denne prosessen, nemlig:
  • LH (Luteiniserende hormon)

LH fungerer for å stimulere Leydig-cellene i testiklene til å produsere hormonet testosteron som kan oppmuntre spermatogeneseprosessen.
  • FSH (Follikkelstimulerende hormon)

FSH er et hormon som kan stimulere Sertoli-celler til å produsere ABP.Androgenbindende protein), som fungerer for å beskytte, støtte og gi næring til sædfrøet til det blir en moden sædcelle.
  • Testosteron

Testosteron er et hormon produsert av testiklene som stimulerer utviklingen av kjønnsorganer for å utføre spermatogenese. Balansen av hormonene ovenfor vil hjelpe dannelsen av kvalitetsspermier. På den annen side, hvis det er ubalanse i mengden, vil sædcellene oppleve en reduksjon i kvalitet slik at det kan føre til at sædcellene ikke klarer å befrukte egget.

2. Testikkeltemperatur

En økning i temperatur i testiklene på grunn av langvarig feber eller langvarig eksponering for overdreven varme kan forårsake redusert spermiemotilitet og antall, og øke antallet unormale spermier i sæden. Den mest effektive spermdannelsen er ved en temperatur på 33,5°C (lavere enn kroppstemperaturen).

3. Sykdom

Alvorlig testikkelsykdom eller blokkering av vas deferens kan resultere i azoospermi, som er en lidelse der sædceller ikke dannes i det hele tatt. I tillegg, hvis det er utvidelse av venene i pungen (testikkelposen) kalt varicocele, kan det føre til blokkering av blodstrømmen til testiklene, og dermed redusere frekvensen av sæddannelse.

4. Medisiner

Bruk av medikamenter, som cimetidin, spironolakton og nitrofurantoin, eller bruk av marihuana, kan påvirke antallet sædceller som produseres. [[Relatert artikkel]]

Oogenese, eggcellens reise fra å bli dannet til å være klar til å bli befruktet

Illustrasjon av eggstokken, stedet hvor egget dannes. Oogenese er prosessen med å danne et egg (ovum) i eggstokken kalt eggstokken. Oogenese begynner med dannelsen av kim-eggceller kalt oogonia. Dannelsen av eggceller hos kvinner begynner i mors liv, når de fortsatt er i form av et foster som allerede har reproduktive organer. Akkurat som dannelsen av sædceller gjennomgår eggceller også delingsprosesser kalt mitose og meiose. På slutten av den tredje måneden av fosterlivet er alle oogonier fullført og klare til å gå inn i delingsstadiet. Alle disse oogoniene vil dele seg for å bli eggceller. Denne delingen stopper bare til babyjenta er født. I løpet av denne prosessen vil det dannes 6-7 millioner egg og vil avta til omtrent 1 million egg når babyen er født. Disse eggene fortsetter å avta i antall til rundt 300 000 egg er lagret til puberteten kommer. Etter puberteten vil en kvinne gå inn i en aktiv reproduktiv periode hvor oogenese oppstår igjen en gang i måneden, som reguleres i menstruasjonssyklusen. I løpet av den aktive reproduksjonsperioden vil kun ca. 300-400 modne egg slippes ut for videre befruktning. Antallet og kvaliteten på disse eggene vil fortsette å synke etter hvert som en kvinne blir eldre. I løpet av menstruasjonssyklusen vil eggstokkene produsere 5-20 små sekker kalt follikler. Hver av disse folliklene inneholder en umoden eggcelle. Imidlertid vil bare de sunneste eggene til slutt modnes. De modne eggene vil bli frigjort av eggstokkene til en eggleder kalt egglederen. Videre, hvis egget møter en sædcelle og er vellykket befruktet, vil egget forbli i egglederen og feste seg til livmorveggen. Dersom befruktning ikke skjer, vil egget fjernes fra kroppen ca. 14 dager senere i form av menstruasjonsblod.

Faktorer som påvirker oogenese

Prosessen med å danne oogenese påvirkes av arbeidet til flere hormoner, som FSH og LH. I løpet av menstruasjonssyklusen produserer en del av hjernen som kalles hypothalamus hormonet GnRH (GnRH).gonadotropinfrigjørende hormon) som stimulerer den hormonproduserende kjertelen (hypofysen) til å skille ut hormonene FSH og LH. Denne hendelsen forårsaker en rekke prosesser i eggstokkene som resulterer i utskillelse av hormonene østrogen og progesteron som til slutt stimulerer til eggløsning. Hvis det er ubalanse i disse hormonene, vil også eggløsningen bli forstyrret.

Forskjellen mellom spermatogonese og oogenese

Forskjellen mellom spermatogenese og oogenese ligger i følgende punkter:
  • Type celledannelse

Spermatogenese er dannelsen av sædceller som oppleves av menn, mens oogenese er dannelsen av egg som oppleves av kvinner.
  • Sted for forekomst

Spermatogenese forekommer i de mannlige testiklene, mens oogenese forekommer i de kvinnelige eggstokkene.
  • Tidspunkt for forekomst

Spermatogenese begynner først i puberteten, mens oogeneseprosessen begynner når det fortsatt er et foster, nemlig på stadium av embryonal utvikling
  • Vekstfase

Spermatogenese innebærer en kort vekstfase, mens oogenese innebærer en lang fase.
  • Syklus av forekomst

Spermatogenese skjer kontinuerlig etter puberteten, mens den i oogenese skjer i et syklisk mønster. Spermatogonese og oogenese er en del av reproduksjonsprosessen som påvirkes av flere faktorer som må vurderes og opprettholdes i balanse. Hvis du opplever problemer med fertiliteten din, kan det være at årsaken oppstår i begge prosessene. Kontakt legen umiddelbart for videre konsultasjon.