Slik skiller du mellom farlige og normale typer føflekker!

Føflekker kan dukke opp siden en person var baby til voksen alder. Føflekker som har dukket opp kan bli for livet eller endre seg, for så å forsvinne. Noen endringer i føflekker er normale. Men det er også endringer som potensielt kan signalisere hudkreft. Derfor bør du lære å gjenkjenne farlige føflekker og normale føflekker for å være mer våken.

Typer av føflekker og deres risiko som farlige føflekker

Føflekker dannes fra veksten av melanocytter (celler som produserer hudfarge) som samler seg i et lite område av huden. Det er flere typer føflekker som kan dannes:

1. Medfødte føflekker

Også kjent som fødselsmerker, kan medfødte føflekker variere i størrelse, form og farge. Men generelt er disse føflekkene små, runde i form, kan være i flukt med huden eller litt hevet, og kan være svarte, lyse og mørkebrune og røde. Hvis størrelsen på føflekken er stor, er risikoen høyere for at den blir til en føflekk som er farlig som voksen. Derfor bør endringer i størrelse, form og farge i store fødselsmerker sjekkes av en lege.

2. Vanlige føflekker

En person med lys hudfarge kan ha opptil 40 vanlige føflekker over hele kroppen. Denne typen føflekker vises etter fødselen til en person er i 20-årene. Egenskapene til disse føflekkene inkluderer vanligvis:
  • Rund eller oval i form.
  • Flat eller litt hevet fra overflaten av huden.
  • Overflaten på føflekken kan være glatt eller ru, og noen ganger kan hårstrå vokse på den.
  • Liten størrelse og endres ikke.
  • Består kun av én farge. Det kan være svart, brunt, rødt, rosa eller blått
De som har mer enn 50 normale føflekker sies å ha høyere risiko for å utvikle hudkreft.

3. Atypiske føflekker

En atypisk type føflekk er en føflekk hvis utseende anses som stygt. I motsetning til vanlige føflekker har denne føflekken følgende egenskaper:
  • Uregelmessig form.
  • Overflaten er ru.
  • Størrelsen er stor, vanligvis mer enn 6 millimeter.
  • Fargen er blandet, vanligvis brun og rød.
Selv om atypiske føflekker er svært sjeldne i ansiktet, er denne typen mer utsatt for å bli farlige føflekker. Disse føflekkene kan øke risikofaktorene for melanom hudkreft, spesielt hvis du har mer enn fire atypiske føflekker og det er en familiehistorie med hudkreft. Det er en rekke faktorer som kan øke potensialet for at en atypisk føflekk vises. Starter fra aldringsprosessen, lys hudfarge, familiehistorie med atypiske føflekker, hyppig soleksponering, genetiske mutasjoner og reaksjoner på bruk av visse medikamenter. [[relatert-artikkel]] Føflekker som nettopp har dukket opp i voksen alder (spesielt over 25 år), er mer sannsynlig å bli til farlige føflekker. Medisinske studier har til og med funnet at 70 % av tilfeller av melanom hudkreft begynner med utseendet til en ny føflekk i voksen alder. I tillegg til aldersfaktoren, har også føflekker med et annet utseende enn andre føflekker på kroppen potensial til å bli kreft. Sjekk og observer utseendet til føflekker på hudområder som ofte er utsatt for sollys. For eksempel ansikt, nakke, ører, hender og føtter.

Bruk ABCDE-prinsipper for å identifisere farlige føflekker

For å skille normale føflekker fra farlige føflekker kan du huske ABCDE-prinsippet. Hva er egentlig dette ABCDE-prinsippet?
  • Asymmetri : Farlige føflekker vil ha en asymmetrisk form. Det kan være at halvparten av formen er forskjellig fra den andre halvdelen.
  • Grense : Farlige føflekker har utydelige og uregelmessige kanter på huden.
  • Farge : Farlige føflekker er ikke bare én farge. Fargen kan blandes mellom brun, svart, rød og til og med hvit.
  • Diameter : Størrelsen på en farlig føflekk er vanligvis større enn 0,5 cm.
  • Utvikling : Føflekker endrer form, størrelse og farge.
Kontakt lege umiddelbart hvis ABCDE-symptomer oppstår i føflekken din. Legen vil ta en vevsprøve (biopsi) fra føflekken for å avgjøre om denne føflekken faktisk er farlig. Hvis det oppdages raskt, er handlingen som tas er å fjerne føflekken og litt hud rundt den for å forhindre at den vokser til kreft. Imidlertid kan farlige føflekker vokse tilbake på samme hud eller andre områder. For det må du være årvåken.