9 årsaker til skadede negler du må passe på

Årsaker til skadede negler kan variere, alt fra aldersfaktorer, skader eller medisinske tilstander som bør sjekkes av en lege. Så, hva slags negleskade er normalt og hva er det ikke? Sunne negler vil ha en jevn overflate og en jevn, lys farge. På den annen side kan skadede negler være i form av humpete, sprukne negleoverflater, flekker på grunn av visse skader eller andre forhold som indikerer sykdom i kroppen. De fleste årsakene til skadede negler er ufarlige og kan enkelt behandles med livsstilsendringer. Andre krever medisinsk behandling fra lege.

Årsaker til knekte negler

Koilonychia er en av årsakene til skadede negler Når du blir eldre, vil tilstanden til neglene være mer utsatt for skader, for eksempel tørre og lett å knekke. Imidlertid er denne tilstanden normal. På den annen side er det andre årsaker til skadede negler som ikke er relatert til alder, for eksempel:

1. Skade

Skader på neglen kan føre til at blod samler seg under neglen, sprekker eller deler seg i to, noe som forårsaker smerte og blødning. Skader kan oppstå på grunn av klemte negler, knust av tunge gjenstander eller kuttet av skarpe gjenstander.

2. Infeksjon

Negler kan også bli skadet på grunn av infeksjon, spesielt fra neglesopp som vanligvis angriper stortåen. Negler infisert med sopp vil se gulne ut, fortykkede, hevet, noen går lett i stykker. Negler vil også føles såre og til og med hovne.

3. Inngrodde tånegler (inngrodde)

Inngrodde tånegler eller mer ofte referert til som inngrodde tånegler er en tilstand preget av vekst av spissen av neglen innover, piercing av huden under, forårsaker smerte og hevelse. Denne tilstanden kan oppstå hvis du klipper neglene feil, bruker sko som er for smale, ikke regelmessig holder neglene rene og genetiske lidelser.

4. Beau line

Denne tverrgående linjen ser ut til å dele neglen i 2 deler, nemlig toppen og bunnen. Dette kan skje fordi det er en tid når negleveksten avtar eller til og med stopper i lang tid. Når neglen vokser ut igjen, vil du se en grense eller linje som deler neglen i to deler. Denne linjen er kjent som Beau-linjen. Beaus linjer indikerer mest sannsynlig ernæringsmessige mangler eller stress, men skadede negler kan også indikere meslinger, kusma, lungebetennelse og ukontrollert diabetes.

5. Gul spiker syndrom

Dette syndromet vil gjøre neglene gule, ha et veldig tykt belegg, ikke vokse like raskt som vanlige negler, og noen ganger ikke ha en neglebånd. Årsaker til skadede negler kan inkludere lymfødem (hevelse i hendene), pleural effusjon (opphopning av væske mellom lungene og brysthulen) og luftveissykdom (kronisk bronkitt eller bihulebetennelse).

6. Buede negler

Negler som tykner og krøller seg i tuppene kan indikere oksygenmangel i blodet. Andre ting som kan føre til at du opplever dette er lidelser i hjerte, lever, lunger og infeksjon med HIV/AIDS-viruset.

7. Skje spiker (koilonychia)

Som navnet antyder, vil denne tilstanden gjøre neglene formet som skjeer fordi midten er konkav og kantene er hevet, til og med til det blir et vannbasseng der. Årsaker til skadede negler som dette inkluderer jernmangelanemi, hjertesykdom, lupus, hypotyreose og Raynauds sykdom.

8. Pitting

Denne tilstanden er preget av utseendet av små fordypninger i neglene slik at neglene ser ut til å være bølgete. Pitting er en neglesykdom som ofte oppleves av personer med psoriasis, som er en veldig tørr, rød og irritert hudtilstand.

9. Klubbende finger

Ved neglesykdom klubbende fingre,Neglen fortsetter å vokse buet nedover, noe som fører til at tuppene på fingrene eller tærne utvides og klumper seg til de mykner når de trykkes. Denne tilstanden er et tegn på bronkiektasisykdom, Crohns sykdom, skrumplever og hypertyreose.

Tilstander med skadede negler som må behandles av lege

Kontakt lege hvis det vises hvite linjer på neglene. Du kan oppsøke lege om negler når som helst når du føler deg ukomfortabel med negler. Men hvis du opplever tegn på neglesykdom som nedenfor, bør du ikke utsette å gå til legen:
  • Neglens form endres, både buet utover og innover
  • Det er misfarging, for eksempel vises en hvit eller svart linje langs neglen eller neglen endrer farge
  • Tykkede eller tynne negler
  • Sprukne negler
  • Det er rødhet rundt neglen og noen ganger er det ledsaget av smerte
  • Blodige negler
  • Negler kommer av huden
  • Det er symptomer på luftveis- og hjertesykdommer, som kortpustethet

Hvordan behandle skadede negler?

Behandling av skadede negler vil avhenge av årsaken til selve den skadede neglen. For eksempel:
  • Hvis neglene dine er infisert med sopp, kan du bruke en reseptfri soppdrepende salve. Det kan imidlertid ta opptil 12 måneder før infeksjonen blir bedre.
  • Hvis neglen din blør og nesten flasser av huden, kan du rengjøre den med rent vann, tørke den, påføre en antibiotisk salve, dekke den med en bandasje og deretter oppsøke lege så mye som mulig.
  • Ved neglesykdom utløst av psoriasis kan påføring av kortikosteroidkrem være løsningen
  • Behandling av sykdommer som forårsaker forstyrrelser i neglene. For eksempel, hvis neglelakk er forårsaket av jernanemi, er behandlingen å ta jerntilskudd eller andre anemibehandlinger.
[[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Årsaken til skadede negler er ikke alltid et alvorlig helseproblem, men en vanlig ting. For å være sikker bør du konsultere en hudlege. For årsaken til skadede negler i form av visse sykdommer, avhenger behandlingen av selve sykdommen.

For å finne ut mer om årsakene til ødelagte negler, spør legen direkte i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned nå på App Store og Google Play.