4 Fordeler med maisolje og dens helserisiko

Det er mange typer olje å velge mellom i matlaging. En av dem, nemlig maisolje som er velkjent som matolje for folk med kolesterol. Du lurer kanskje på om maisolje er sunt eller ikke. Sjekk ut denne artikkelen for å diskutere det sammen.

Maisolje næringsinnhold

Som navnet tilsier, er maisolje raffinert olje utvunnet fra maiskjerner. Denne oljen brukes ofte i matlaging, spesielt sammen med frityrsteking. Maisolje brukes imidlertid også i kosmetikkindustrien, blant annet som ingrediens i sminke, flytende såpe, til sjampo. Prosessen med å lage maiskjerner til olje er ganske kompleks. Under denne behandlingen går mange vitaminer og mineraler fra maiskjerner tapt. Imidlertid inneholder denne oljen fortsatt vitamin E. Næringsinnholdet i en spiseskje maisolje, nemlig:
  • Fett: 14 gram
  • Vitamin E: 13 % av anbefalt daglig behov
  • Maisoljekalorier: 122
Fettinnholdet i maisolje består av omega-6-fettsyrer i form av linolsyre og omega-3. Imidlertid er delen mellom omega-6-fettsyrer sammenlignet med omega-3 ikke balansert, som er 46:1.

Helsemessige fordeler av maisolje

I følge flere studier er fordelene og bruken av maisolje:

1. Rik på fytosteroler

En av matoljene for høyt kolesterol er maisolje fordi den er rik på fytosteroler. Fytosteroler er naturlig forekommende planteforbindelser hvis kjemiske struktur ligner den til animalsk kolesterol. Denne forbindelsen har også anti-inflammatoriske egenskaper. Å spise mat som inneholder betennelsesdempende midler er assosiert med redusert risiko for hjertesykdom, diabetes type 2 og enkelte kreftformer. I tillegg er fytosteroler kjent for å hemme kroppen fra å absorbere kolesterol. Kontrollert kolesterol kan redusere risikoen for hjertesykdom.

2. Potensial for å opprettholde hjertehelsen

Bortsett fra fytosteroler inneholder maisolje også vitamin E og en type fett som kalles linolsyre. Vitamin E er et kraftig antioksidantmolekyl, som er i stand til å kontrollere frie radikaler som forårsaker celleskade. Ukontrollerte frie radikaler kan utløse kroniske sykdommer, inkludert hjertesykdom. For linolsyre, en studie publisert i tidsskriftet Sirkulasjon fant at en endring i forbruket fra mettet fett til linolsyre var assosiert med 9 % redusert risiko for hjerteinfarkt, og 13 % redusert risiko for død av hjerteproblemer.

3. Øk energien i kroppen

Maisolje inneholder essensielle oljer som kroppen trenger for å produsere energi. Årsaken er at dette essensielle fettet vil bli lagret i det subkutane laget under huden og bli en reserve av energiforsyninger som senere kan brukes av kroppen ved behov.

4. Forbedre hudens helse

Maisolje inneholder store mengder linolsyre og har en lett tekstur. Derfor er fordelene med maisolje for skjønnhet bevist å være effektive for å opprettholde fuktighet og forårsake jevn hud. Denne oljen er også rik på vitamin E som lett absorberes av huden, slik at huden alltid er fuktig og lys. Les også: Lang levetid med en guide til å velge riktig sunn matolje

Bivirkninger av å innta for mye maisolje

Maisolje har også flere helserisikoer som bør vurderes. Denne risikoen kan også være for stor sammenlignet med fordelene ovenfor.

1. Høyt innhold av omega-6

Linolsyre, som tilhører omega-6, har potensielle helsemessige fordeler for hjertet. Likevel kan omega-6 være skadelig for kroppen hvis det konsumeres i overkant. De fleste studier sier at en god del omega-6 med omega-3 er 4:1. I mellomtiden, som nevnt ovenfor, er forholdet mellom omega-6 og omega-3 i maisolje 46:1. Maisolje til kosthold anbefales ikke fordi ubalansen mellom omega-6 og omega-3 kan utløse problemer, som overvekt eller fedme, nedsatt hjernefunksjon, depresjon og hjertesykdom. Omega-6 har også en tendens til å "støtte" betennelse, spesielt hvis det er for få nivåer av anti-inflammatoriske omega-3 i kroppen.

2. Bearbeidet gjennom mange prosesser

For å produsere den må maisolje gjennom en ganske komplisert prosess slik at vi kan konsumere den. Denne prosessen har en tendens til å gjøre oljen allerede oksidert. Det vil si at i den minste størrelsen har elektronene i atomene i oljen blitt frigjort, noe som gjør den ustabil. Maisolje behandles gjennom mange prosesser.Ustabile atomer i kroppen kan øke risikoen for ulike sykdommer, ifølge en studie publisert i tidsskriftet Trender i farmatologiske vitenskaper år 2017.

Hva er sunnere, maisolje med vanlig olje?

Maisolje inneholder flere sunne næringsstoffer. Dette gjør imidlertid ikke denne oljen til en sunn olje. Dette er fordi maisolje behandles av flere prosesser, samt en ubalanse av omega-6 i den. Som alternativer til sunnere oljer kan du vurdere ekstra virgin olivenolje og kokosnøttolje i matforedling. Ekstra virgin olivenolje har en tendens til ikke å gå gjennom den samme prosessen som maisolje. Denne oljen har også vært knyttet til en redusert risiko for medisinske lidelser, som hjertesykdom, kreft og fedme. I mellomtiden er kokosolje mer stabil ved høye temperaturer og er mer motstandsdyktig mot oksidasjonsprosesser. Så mye som mulig, på grunn av de ovennevnte hensyn, kan bruken av maisolje begrenses. Les også: Typer hårolje og deres fordeler for hårhelsen

Notater fra SehatQ

Selv om maisolje inneholder fytosteroler og vitamin E, kan helserisikoen oppveie fordelene. Det finnes sunnere alternativer for å behandle matvarer som vi kan bruke, for eksempel kokosolje og olivenolje. Hvis du vil oppsøke lege direkte, kan duchat lege på SehatQ familiehelse-appen.

Last ned appen nå på Google Play og Apple Store.