Disse 7 ben- og leddvitaminene du må fylle

Vitaminer for bein og ledd trengs av alle for å opprettholde sunne bein og ledd, spesielt for personer med visse bein- og leddsykdommer, som f.eks. ankyloserende spondylitt . De viktigste vitaminene for bein og ledd for lidende ankyloserende spondylitt er vitamin D. Det er imidlertid flere andre vitaminer som også kan bidra til å opprettholde sunne bein og ledd hos lider ankyloserende spondylitt . [[Relatert artikkel]]

Ben- og leddvitaminer som må inntaslidende ankyloserende spondylitt

Vitamin D er et av hovedvitaminene for å opprettholde sunne bein og ledd. Dette vitaminet for bein og ledd fungerer for å absorbere kalsium for sterke bein og tenner. Forskning viser at lider ankyloserende spondylitt har lave nivåer av vitamin D. Derfor gi vitamin D som en av behandlingene for pasienter med diabetes ankyloserende spondylitt er noe som må forbedres.

Hvorfor trengs vitamin D av lider? ankyloserende spondylitt

Lidende ankyloserende spondylitt har høyere risiko for å ha lav bentetthet. Lav bentetthet kan gjøre bein sprøere og lettere å frakturere. Lidende ankyloserende spondylitt har en mer sprø ryggrad som gjør dem lettere å frakturere. Derfor kan det å gi vitamin D bidra til å opprettholde bentettheten hos pasienter med diabetes ankyloserende spondylitt . En studie fant at jo høyere vitamin D gitt, jo lavere er risikoen for å utvikle diabetes ankyloserende spondylitt . Faktisk kan øke nivået av vitamin D også redusere effekten av sykdommen ankyloserende spondylitt .

Hva er kildene til vitamin D?

Vitaminer for bein og ledd, i form av vitamin D, kan finnes gjennom mat og sollys. Noen matvarer som eggeplommer, fet fisk, tran, bifflever og sopp inneholder mye D-vitamin. Likevel trenger du ikke å bry deg fordi noen matvarer og drikkevarer i supermarkeder også er beriket med vitamin D. Melk, frokostblandinger, juice, tofu og plantebaserte melkeerstatninger er noen eksempler på produkter som er tilsatt vitamin D. Solen har eksistert lenge.kjent som en av kroppens måter å produsere vitamin D på som er et av vitaminene for bein og ledd som er viktige for kroppen. Kroppen behandler ultrafiolette B-stråler fra solen og omdanner dem til vitamin D. Vær imidlertid ikke ute i solen for lenge fordi det kan øke risikoen for hudkreft. Vi anbefaler at du vurderer å ta vitamin D-tilskudd som et alternativ. Du bør alltid rådføre deg med legen din om å ta nødvendig vitamin D. Inntak av for mye vitamin D kan føre til opphopning av kalsium i blodet.

Bein- og leddvitaminer andre enn vitamin D

Ikke bare vitamin D, det er andre vitaminer for bein og ledd som trengs for lidende ankyloserende spondylitt . Imidlertid har det ikke vært ytterligere forskning for å se hvordan disse vitaminene spiller en rolle hos pasienter ankyloserende spondylitt .

1. Vitamin K

Vitamin K er et vitamin for bein og ledd som spiller en rolle i normal beinutvikling, og bidrar til å tiltrekke kalsium til skjelettet. Vitamin K-mangel er assosiert med risiko for redusert bentetthet og økt risiko for brudd. Ikke ta vitamin K med blodfortynnende medisiner. Noen matvarer som kan konsumeres for å øke vitamin K er kål, brokkoli, spinat og olivenolje.

2. Vitamin C

Vitamin C fungerer som et vitamin for bein og ledd ved å opprettholde bentetthet og danne kollagen som er grunnlaget for benmineraliseringsprosessen. Paprika, blomkål, papaya, sitron, brokkoli, jordbær og appelsiner er noen eksempler på gode kilder til vitamin C.

3. Vitamin A

Dannelsen og nedbrytningen av beinceller påvirkes av vitaminer for bein og ledd, i form av vitamin A. Imidlertid kan overdreven inntak av vitamin A redusere bentettheten og øke risikoen for beinbrudd. Mat som kan konsumeres for å få vitamin A-inntak er gjennom kjøtt, animalsk lever, fet fisk, grønne bladgrønnsaker, egg, gulrøtter, mango, spinat og søtpoteter.

4. Vitamin B12

Dannelsen av beinceller påvirkes ikke bare av vitamin A, men også vitamin B12. Inntak av vitamin B12 kan redusere risikoen for osteoporose hos menn og kvinner. Oppfyllelse av vitamin B12-inntaket kan oppnås gjennom fisk, kjøtt, meieriprodukter, egg og fjærfe.

5. Kalium

I tillegg til å tjene til å balansere surhetsnivået i kroppen, fungerer kalium også for å forhindre at kalsium går tapt fra kroppen. Derfor kan kalium bidra til å styrke bein.

Det daglige behovet for kalium for voksne er 4700 mg/dag. Prøv å spise brokkoli, avokado, rødbeter og yoghurt for å dekke kaliumbehovet i kroppen din.

6. Magnesium

I tillegg til vitaminer er magnesium også viktig for å kunne danne en sunn beinstruktur. Magnesium fungerer for å maksimere kalsiumabsorpsjon i kroppen for å styrke bein.

Kroppen trenger magnesiuminntak på minst 100 mg/dag. Du kan også få magnesiuminntak ved å spise spinat, peanøtter, tofu og edamame.

Diskuter med legen

En diskusjon med lege er nødvendig for å finne ut hvilket vitamininntak for bein og ledd som passer deg, slik at vitaminer for bein og ledd verken inntas for lite eller for mye.