Sommerfuglsvømmeteknikk og dens fordeler for kroppen

For nybegynnere kan det være utfordrende å lære svømmestilen sommerfugler. Som navnet antyder, krever sommerfuglsvømming at armene beveger seg synkront når en sommerfugl slår med vingene. Denne bevegelsen krever mye energi og kunnskap om svømmeteknikker som er høyere enn andre svømmestiler som freestyle, rygg og bryst. Sommerfuglsvømmeteknikken krever også maksimal kroppskoordinasjon, fra hendene, kroppen til føttene. Dette er en av grunnene til at nybegynnere frarådes å prøve sommerfuglslaget før de mestrer svømmeteknikken skikkelig.

Sommerfuglsvømmeteknikk

Ikke bekymre deg, nybegynnere kan fortsatt lese teorien om sommerfuglsvømmeteknikken som referanse. Hvis du vil prøve å praktisere det, anbefales det på det sterkeste å be om tilsyn fra en trener eller mer erfaren person først for din egen sikkerhet. I prinsippet krever sommerfuglsvømming at kroppen din er så nær vannoverflaten som mulig. Når du svømmer, bør skuldrene og hoftene være i horisontal stilling, mens kroppsbevegelsen skal være synkronisert med hodet og hendene. I sin helhet er sommerfuglsvømmeteknikken som du må mestre som følger.

1. Pusteteknikk

Pusteteknikken som brukes når du svømmer i sommerfuglslaget er å legge hodet i vannet før hendene klaffer. Denne teknikken sikrer at kroppsposisjonen forblir horisontal slik at fremdriften til føttene også maksimeres. I sommerfuglsvømmeteknikken er det 4 typer pusteteknikker, nemlig:

• Tradisjonell stil

Denne teknikken utføres i henhold til bildet over, nemlig hodet er over vannet før hendene klaffer pluss utsikten er rettet fremover. For å gjøre dette må svømmerens bryst stikke ut over vannoverflaten eller kategoriseres som et høyt stigerør.

vannvokter

Denne pusteteknikken er også klassifisert som en høy stigerør fordi den krever at svømmerens bryst er på overflaten av vannet når han puster. Forskjellen fra den tradisjonelle stilen, svømmerens øye ser mot vannet, derav navnet vannvokter.

Chin surfer

Denne svømmeteknikken i sommerfuglstil gjøres ved å bare stikke nakken over vannoverflaten for å trekke pusten. Plasser haken så nær vannet som mulig, se fremover, før du dypper hodet tilbake i vannet.

• Sidepust

Denne teknikken krever at hodet vipper og åpner munnen for å puste så nært vannoverflaten som mulig. Denne teknikken brukes sjelden av profesjonelle sommerfuglsvømmere fordi den antas å bremse bevegelsen.

2. Håndbevegelsesteknikk

Armbevegelsen i svømmeteknikken sommerfuglstil er delt inn i tre sveipebevegelser som utføres samtidig. Fremgangsmåten er som følger.
  • Strekk ut armene foran kroppen over vannoverflaten.
  • Den første delen av hånden som går i vannet er tommelen.
  • Når du går inn i vannet, spre armene i skulderbredde fra hverandre med albuene bøyd og litt høyere enn håndflatene.
  • Beveg hendene ned og ut som en Y-form foran kroppen.
  • Vri og sveip hendene mot hverandre, hold albuene hevet.
  • Roter hendene opp og tilbake og sveip dem parallelt med sidene.
Armrestitusjon er aggressiv når den strekker seg fremover for å komme inn i vannet igjen. Med armene over vannoverflaten, prøv å ikke senke hoftene slik at du holder deg så nær vannet som mulig.

3. Fotbevegelsesteknikk

Bevegelsen av bena i svømmeteknikken i sommerfuglstil hviler på styrken til hoftene. Prinsippet for bevegelsen er med følgende trinn.
  • Hælene og fotsålene skal komme ut under vannet med knærne lett bøyd for en strammere klaff.
  • Beveg bena kraftig, og skyv deretter kroppen fremover. Prøv å holde føttene nær anklene og hold deg avslappet.
  • Sparket ditt skal skje når armen går inn og ut.
  • Prøv å sparke to ganger per armsyklus, en gang for å skyve armen ut av vannet for å komme deg tilbake og en gang når armen er i vannet.

4. Kroppsstilling i sommerfuglsvømming

I tillegg til å være oppmerksom på pusteteknikker og hånd- og fotbevegelser, må du også kjenne til riktig kroppsstilling når du svømmer sommerfuglstil, som følger:
  • Rett kroppsstilling parallelt med hodet med skuldre og hofter som danner en horisontal jordmor med vannflaten
  • Plasseringen av kroppen må være så nær overflaten av vannet som mulig (ikke for lavt)
  • Når du beveger deg, må kroppens posisjon følge strømmen til vannet (vanligvis vil det se vridd ut som å danne bokstaven 'S'). Hvis det gjøres med god koordinering med bevegelsen av føtter, hender og pust, vil bevegelsen føles lettere og ikke føles fort sliten.
Sommerfuglsvømmeteknikken ovenfor kan også trenes om for å forbedre bevegelsen for mer avanserte idrettsutøvere. Bortsett fra det kan du også trene på sirkulære bevegelser (snu) som er mye brukt under konkurranseøkter. [[Relatert artikkel]]

Helsefordeler med sommerfuglsvømming

Svømme sommerfuglstil kan gi mange helsemessige fordeler, inkludert:

• Tren musklene i kroppen

Med sin komplekse teknikk kan sommerfuglstilen trene og forme musklene i kroppen godt, spesielt bryst-, mage-, hender og ryggmuskler.

• Forbedre holdning

Sommerfuglsvømming er også gunstig for å forbedre holdningen og øke fleksibiliteten. Dette er bra for helsa fordi med god holdning og fleksibilitet vil du finne det lettere å utføre daglige aktiviteter og ha lavere risiko for skader.

• Brenn mange kalorier

Sammenlignet med andre svømmestiler kan sommerfuglsvømming forbrenne flest kalorier, som er omtrent 450 kalorier på 30 minutter. Dette gjør sommerfuglslaget ansett som den mest effektive svømmestilen for folk som prøver å nå sin ideelle kroppsvekt. Sommerfuglslaget er en av de vanskeligste svømmestilene å mestre, men det betyr ikke at det er umulig. Så lenge du trener regelmessig, vil du kunne mestre denne stilen godt og få flere helsemessige fordeler.