Dette er grunnen til at fargen på midlertidige fyllinger er forskjellig fra fargen på tennene dine

Hulrom kan dannes på grunn av mange faktorer som utisiplinert tannpuss, overflødig bakterier i munnen eller inntak av mat og drikke med høyt sukkerinnhold. Under visse forhold kan leger gi midlertidige tannfyllinger for å lindre smerter på grunn av hulrom eller andre problemer. I motsetning til permanente tannfyllinger vil midlertidige tannfyllinger bli ødelagt og skadet etter en stunds bruk. Materialet som brukes er mykere, så muligheten for brudd er større. Det vil si at permanente tannfyllinger fortsatt kan beskytte mer optimalt.

Når brukes midlertidige fyllinger?

Tannpine er veldig plagsomt.Fyllinger kan dekke hulrommet i tannen og hindre at hullet blir større. Noen ganger vil leger behandle hulrom ved å gi midlertidige fyllinger. Prosessen med å installere midlertidige fyllinger er raskere enn permanente fyllinger. Midlertidige tannfyllinger vil bli gitt under flere forhold, nemlig:
  • Nødplaster

Hvis en person opplever hull som forårsaker uutholdelige smerter, kan tannlegen gi midlertidige tannfyllinger som akuttbehandling. Det må imidlertid være en oppfølgingsundersøkelse hos tannlege for å gi permanent fylling.
  • Forbehandling av tannskjede

Tannleger kan også gi midlertidige fyllinger dersom pasienten trenger tannbelegg eller tannfylling tannkroner. Denne tannkappen er formet som en krone for å forbedre utseendet til en ødelagt tann. Hvis denne sliren ikke er klar til bruk, vil legen gi midlertidige fyllinger til de er installert krone mulig å gjøre.
  • Dekk til etter rotbehandling

Hvis hulrommene er alvorlige nok, er det nødvendig med rotbehandling for å fjerne bakterier fra tennene. Etter at rotfylling er utført, kan legen gi midlertidige fyllinger for å lukke hullet. Formålet med midlertidige fyllinger er å hindre at mat, bakterier eller andre stoffer kommer inn i hulrommene i tannkjøttet. Etter at rotkanalen har grodd, vil tannlegen erstatte den midlertidige fyllingen med en permanent fylling.
  • Roer sensitive nerver

Tannleger kan også gi midlertidige tannfyllinger hvis tilstanden til tennene er svært følsom. Dette vil roe nervene i tannen og la tannen gro før du legger en permanent fylling. Videre vil legen vurdere tilstanden til tennene ved neste konsultasjon for å sikre at smertene er redusert. Legen vil også vurdere om andre behandlinger som rotfyllinger er nødvendig. [[Relatert artikkel]]

Forskjeller med permanente fyllinger

Tannfyllinger De fleste midlertidige fyllinger varer bare i noen få uker eller måneder. Tatt i betraktning at disse tannfyllingene ikke er langsiktige, er materialet mykere og lettere å fjerne.

Ingrediens

Noen typer materialer som brukes til midlertidige tannfyllinger er:
  • Sinkoksid eugenol (ZOE)
  • Cavit
  • Sinkfosfatbasert dental sement
  • Glassionomersement
  • Middels restaurerende materialer
Av flere typer materialer som brukes til midlertidige tannfyllinger, blir noen hardere når de utsettes for spytt.

Farge

Fargen på midlertidige tannfyllinger er generelt forskjellig fra fargen på tennene. På denne måten kan tannlegen enkelt finne plasseringen av fyllingen når den erstattes med en permanent. På den annen side har permanente fyllinger en farge som minner mye om den naturlige fargen på tennene.

Installasjonstid

En annen forskjell er behandlingens varighet når man gir midlertidige fyllinger sammenlignet med permanente. For å gi midlertidig fylling tar det bare mindre enn 30 minutter. Stadiet er først, legen gjør området rundt tennene og tannkjøttet nummen. Deretter vil legen fjerne smuss i hulrommet med en drill og rotbehandling om nødvendig. Deretter vil legen lage en fyllblanding og trykke den inn i hulrommene til de er fulle. Til slutt vil legen flate ut hvis det er noen gjenværende flekker som er mindre glatte. Mens behandlingen av permanente tannfyllinger, kan den nødvendige varigheten være lengre. Andre faktorer som materialene som brukes til tilstanden til tennene har også en effekt.

Hvordan ta vare på midlertidige tannfyllinger

Med tanke på at midlertidige tannfyllinger ikke er like holdbare som permanente tannfyllinger, er det nødvendig å være forsiktig slik at fyllingene forblir festet frem til neste planlagte konsultasjon med tannlegen. Noen måter å behandle midlertidige tannfyllinger er:
  • Unngå å spise ved å bruke den siden av munnen som har midlertidige fyllinger
  • Unngå å spise mat som er vanskelig å tygge, som godteri, nøtter eller is
  • Vær forsiktig når du pusser tennene
  • Prøv å holde tungen unna midlertidige fyllinger slik at de ikke blir løse
[[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Midlertidige fyllinger er generelt smertefrie. Hvis tennene dine føles mer følsomme etter behandling, er det helt normalt og bare midlertidig. Pass så mye som mulig på at de midlertidige fyllingene ikke går av før tidsplanen for de permanente fyllingene kommer. Hvis ikke, kan hullet åpne seg igjen og komme inn av bakterier som forårsaker infeksjon. For ytterligere å diskutere tilstanden til hulrom og hvilke fyllinger som bør velges, spør legen direkte i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned nå på App Store og Google Play.