11 årsaker til forstoppelse du må passe på

Forstoppelse eller problemer med avføring er en av de vanligste fordøyelsessykdommer. Årsakene til forstoppelse kan variere, alt fra en dårlig livsstil, som et usunt kosthold (mangel på fiberinntak), dehydrering, mangel på bevegelse eller trening, til vanen med ofte å holde avføring. Forstoppelse eller forstoppelse er en tilstand som ofte oppstår, noen gjør til og med avføring mindre enn tre ganger i uken. Selv om de har magesmerter, har de en tendens til å ha problemer med avføring fordi avføringen er for tett og hard. Denne tilstanden kan forekomme hos både voksne og barn. Medisinske lidelser som irritabel tarm-syndrom kan også forårsake forstoppelse. Tykktarmen (tykktarmen) som absorberer for mye vann fra avføringen kan også forårsake forstoppelse når maten beveger seg sakte gjennom fordøyelseskanalen. Disse problemene krever ofte spesiell omsorg og behandling fra lege. Men i de fleste tilfeller er årsaken til forstoppelse ikke alvorlig og er kortsiktig og lett å behandle. Det er viktig å vite de ulike årsakene til denne tilstanden.

Ulike årsaker til forstoppelse alias vanskelige avføringer (BAB)

For å finne ut hva som har forårsaket at du har en hard avføring eller en hard avføring, spør deg selv følgende spørsmål:

1. Mindre forbruk av fibermat

Arbeidet til fordøyelsesorganene, som for eksempel tarmene, vil bli lettere ved inntak av fibrøs mat. Dette inntaket spiller en stor rolle for å få tarmene til å fungere mer regelmessig. Disse fibrøse matvarene kan være i form av frukt og grønnsaker hver dag. Selv om dagens spisestil er synonymt med kjøtt og andre hurtigmatpreparater, pass på å ikke hoppe over fiberholdige frukter og grønnsaker i kombinasjon.

2. Får ikke i seg nok kroppsvæsker

For å kunne fjerne matavfall og avføring jevnt gjennom tarmen, må du øke vanninntaket. Dersom kroppen mangler vanninntak vil vanninnholdet i avføringen absorberes på nytt slik at avføringen blir hard og vanskelig å drive ut.

3. Mindre aktiv

Trening og fysisk trening vil hjelpe avføringen. Omvendt, hvis du bruker for mye tid på å sitte, vil det oppstå problemer i fordøyelsesorganene som står i fare for å forårsake vanskelige avføringer eller hard avføring.

4. Tar visse kosttilskudd

Jern- eller kalsiumtilskudd kan forårsake forstoppelse hos noen mennesker. For å bruke disse kosttilskuddene, balanser det ved å øke fiberinntaket, drikke mye vann og sørge for at kroppen forblir aktiv slik at forstoppelse ikke oppstår. Hvis det ovennevnte ikke hjelper, kontakt legen din for andre forslag og anbefalinger til møte disse næringsinntakene uten kosttilskudd, for eksempel med et visst matinntak.

5. Opplever stress

Når hjernens stressresponssystem er aktivt, vil det være endringer i kroppens arbeid, spesielt fordøyelsessystemet. Dette fordøyelsessystemet vil bli veldig følsomt for stress, og forstoppelse kan være en reaksjon som dukker opp. Så vær oppmerksom på når arbeidet eller aktivitetene dine begynner å bli overfylte og legger press på deg. Øk umiddelbart inntaket av vann og fibermat for å holde fordøyelsesorganene i gang. [[Relatert artikkel]]

6. Motstå ofte trangen til å gjøre avføring

Kanskje du er for opptatt til å slutte å gjøre arbeid og aktiviteter hver gang kroppen gir signal om å ta avføring. I tillegg kan dette også skyldes at du ikke liker å bruke offentlige toaletter, bortsett fra ditt eget toalett hjemme. Dessverre viser denne vanen seg å være dårlig fordi den kan gjøre avføringen i tykktarmen vanskeligere og vanskeligere å utvise.

7. Gravid

Generelt har kvinner en tendens til å være forstoppet oftere enn menn. Dette gjelder spesielt under graviditet når hormonelle endringer lett kan forstyrre fordøyelsessystemet. Legg til det presset den voksende babyen din legger på fordøyelseskanalen din. Så ikke bli overrasket hvis du opplever problemer med å tisse eller harde avføringer under graviditeten, og selv etter fødselen.

8. Økende alder

Når du blir eldre vil problemene med tarmen øke. For det, sørg for å alltid trene, drikke mer vann og spise mer fiberinntak.

9. Tar visse stoffer

Noen medisiner, som smertestillende, jerntilskudd, antidepressiva og diuretika, kan forårsake forstoppelse som en bivirkning. I tillegg finnes det også flere typer medikamenter for diabetes, Parkinsons sykdom og blodtrykksmedisiner. Faktisk kan reseptfrie legemidler som syrenøytraliserende midler også hemme arbeidet til fordøyelsesorganene og forårsake forstoppelse.

10. Symptomer på alvorlig sykdom

Selv om det er sjeldent, kan forstoppelse eller forstoppelse være et tegn på en alvorlig sykdom i kroppen din. Sørg for å oppsøke lege umiddelbart. Hvis du ikke føler årsakene ovenfor, vil kanskje legen din se etter mulige årsaker til vanskelige avføringer eller harde avføringer, for eksempel:
  • Forstyrrelser i musklene som presser på tykktarmen.
  • Hormonelle sykdommer, som diabetes eller en over- eller underaktiv skjoldbruskkjertel.
  • Sykdommer som påvirker nervene rundt tykktarmen eller endetarmen, inkludert: multippel sklerose, Parkinsons sykdom, hjerneslag og ryggmargsskade.
  • Kolonproblemer. Svulster, tykktarmskreft og andre ting som blokkerer tykktarmen eller endetarmen fra å gi avføring.

11. Overskudd av kalsium i blodet

Den neste årsaken til vanskelige avføringer som ikke bør undervurderes er overskudd av kalsium i blodet. Denne tilstanden er også kjent som hyperkalsemi. Generelt kan hyperkalsemi skyldes en overaktiv biskjoldbruskkjertel, visse medisiner eller kreft.

Når skal man gå til legen

Oppsøk legen din med en gang hvis du aldri har hatt forstoppelse før, magesmerter er uutholdelige, du merker blod i avføringen, og du har gått ned mye i vekt. Ikke la forstoppelse for lenge. Ubehandlet kan forstoppelse føre til komplikasjoner som hemoroider og rektal prolaps, en tilstand der en del av tarmen passerer gjennom anus på grunn av for mye belastning.