Dette er en type laktosefri melk og dens fordeler for helsen

Kumelk er en svært næringsrik drikk. Noen individer klarer imidlertid ikke å fordøye kumelk på grunn av laktoseintoleranse. Laktosefri melk er en løsning som gjør at du fortsatt kan få i deg næringsstoffene fra kumelk. Hvordan kan laktosefri melk drikkes av personer med laktoseintoleranse? [[Relatert artikkel]]

Fordeler med laktosefri melk for laktoseintolerante individer

Melk som ikke inneholder laktose gir flere fordeler for personer med laktoseintoleranse, for eksempel:

1. Inneholder fortsatt næringsstoffer som vanlig melk

Som vanlig kumelk har laktosefri melk også fortsatt en rekke viktige næringsstoffer som protein. For hver 240 ml kan laktosefri melk inneholde opptil 8 gram protein. Laktosefri melk inneholder også mikronæringsstoffer som er gunstige for helsen, som kalsium, fosfor, vitamin B12 (kobalamin) og vitamin B2 (riboflavin). Faktisk er noen laktosefrie meieriprodukter også beriket med vitamin D, som matkilder har en tendens til å være lite på selv om det spiller en viktig rolle.

2. Lett å fordøye for laktoseintolerante individer

Som nevnt ovenfor tilsetter ikke-laktosemelkprodusenter enzymet laktase for å fordøye laktosen i melk. Derfor, hvis du har laktoseintoleranse, trenger du absolutt ikke bekymre deg for å drikke laktosefri melk. Tilstedeværelsen av enzymet laktase i laktosefri melk vil gjøre melken lettere å fordøye uten å forårsake fordøyelsesproblemer etter å ha drukket den.

3. Den smaker søtere enn vanlig melk

Bortsett fra tilsetningen av laktase-enzymet, er en annen nøkkelforskjell mellom vanlig melk og laktosefri melk smaken. Melk uten laktose har en søtere smak enn vanlig melk. Laktase, et enzym som finnes i laktosefrie meieriprodukter, hjelper til med å bryte ned laktose til to enkle sukkerarter: glukose og galaktose. Smaksløkene våre oppfatter dette enkle sukkeret som søtere enn komplekst sukker – og gir det en søtere sluttsmak enn vanlig melk. Forskjellen i smak endrer faktisk ikke næringsverdien til laktosefri melk. Faktisk er dette selvfølgelig også et pluss for personer med laktoseintoleranse, når de drikker melk uten laktose. Les også: Bli kjent med Hypoallergenisk melk, Formelmelk for babyer som er allergiske mot kumelk og soya

Kan folk som er allergiske mot melk drikke laktosefri melk?

Personer som er allergiske mot melk kan ikke spise melk uten laktose. Dette er fordi en melkeallergi er forskjellig fra laktoseintoleranse. Personer som er allergiske mot melk har et reaktivt immunsystem med alle typer meieriprodukter, inkludert melk som ikke inneholder laktose. Allergiske reaksjoner som vises inkluderer fordøyelsesbesvær, oppkast og elveblest. Som navnet tilsier, er laktosefri melk et meieriprodukt som ikke inneholder laktose. Laktose er en type sukker som finnes i kumelkprodukter. Dessverre er det ikke alle som kan fordøye laktose godt. Personer hvis fordøyelse er allergisk mot laktose har en medisinsk tilstand som kalles laktoseintoleranse. Denne intoleransen kan oppstå fordi kroppen har svært lite laktase, et enzym som spiller en rolle i fordøyelsen av laktose. Når man drikker vanlige meieriprodukter, vil personer med laktoseintoleranse oppleve svært urovekkende symptomer. Disse symptomene inkluderer diaré, kvalme, oppkast, magekramper, oppblåsthet og gass. Som en løsning vil melkeprodusenter tilsette laktase til kumelkråvarer. Dette hjelper personer med laktoseintoleranse til å fortsette å være i stand til å føle "opplevelsen" av å drikke kumelk, og få i seg næringsstoffene som en gjennomsnittsperson.

Meierialternativer for laktoseintolerante personer

Hvis du har laktoseintoleranse, er alternative melketyper som kan inntas lavlaktose kumelk eller laktosefri melk. Denne laktosefrie UHT-melken inneholder mindre eller laktosefritt sukker enn den burde. I tillegg tilsettes melken også med laktase-enzymer og pasteuriseres. Laktaseenzymet i melk fungerer for å bryte ned det resterende laktoseinnholdet. Når prosessen er fullført, vil melken lagres i 24 timer. Kumelk er imidlertid ikke den eneste typen melk vi kan konsumere. Hvis du er laktoseintolerant, har melkeallergi eller ikke drikker animalske produkter, kan du prøve følgende laktosefrie kumelkserstatninger:
  • Soyamelk har nesten samme proteininnhold som kumelk
  • Mandelmelk, som er veldig rik på vitamin E
  • Kokosmelk, har en tendens til å ha lite protein og høyt innhold av mettet fett
  • Havremelk, har halvparten av proteininnholdet i kumelk, men er rik på fiber, inkludert beta-glukan
Les også: 10 anbefalinger for laktosefri formelmelk for babyer

Notater fra SehatQ

Laktosefri melk gir en "opplevelse" av å drikke kumelk som en normal person, selv om du har laktoseintoleranse. Faktisk pleier ernæringen å være den samme med en litt søtere smak. Ønsker du å oppsøke lege direkte om melk som ikke inneholder laktose, kan duchat lege på SehatQ familiehelse-appen.

Last ned appen nå på Google Play og Apple Store.