Bli kjent med immunmodulatorer i immunsystemet, finnes det urter?

Immunsystemet eller immunsystemet har en viktig rolle i å beskytte kroppen mot sykdomsfremkallende stoffer, som virus og bakterier (patogener). Det er flere stoffer som kan regulere, undertrykke og øke kroppens immunsystem kalt immunmodulatorer. Disse immunmodulatorene deles deretter inn i immundempende midler og immunstimulerende midler, avhengig av hvordan de virker. Sjekk ut hele forklaringen angående immunmodulatorer, immundempende midler og immunstimulerende midler nedenfor.

Hva er en immunmodulator?

Immunmodulatorer hjelper til med å regulere immunsystemresponser Immunmodulatorer er stoffer som har evnen til å modifisere kroppens immunsystemrespons ved å øke eller undertrykke antistoffproduksjonen. Målet er å avverge skadelige patogener som forårsaker sykdom. Stoffer eller materialer som kan øke utholdenheten kalles immunstimulerende midler (immunostimulatorer). På den annen side er immundempende stoffer stoffer som undertrykker eller reduserer immunsystemet. Følgende er en forklaring av de to.

1. Immundempende midler

Immundempende midler er stoffer som har evnen til å undertrykke eller redusere styrken til immunsystemet. For å sitere Cleveland Clinic, hjelper immunsystemet generelt til å bekjempe skadelige sykdomsfremkallende patogener. Men i noen tilfeller angriper immunsystemet feilaktig friske celler eller vev. Det er derfor immundempende medisiner er nødvendig for å undertrykke disse reaksjonene og redusere effekten. Legemidler som har immundempende egenskaper kalles immundempende legemidler. Immunsuppressive legemidler brukes vanligvis til å behandle:
  • Organ-, stamcelle- og benmargstransplantasjoner
  • Autoimmune sykdommer, som pemphigus, revmatoid artritt, Crohns sykdom, multippel sklerose og lupus
  • Alvorlige allergier
Immundempende legemidler er tilgjengelige i tablett-, kapsel-, væske- og injeksjonsformer. Legen vil bestemme typen medikament og dosering i henhold til tilstanden din. Flere typer immundempende legemidler for å undertrykke immunsystemet, inkludert:
  • Kortikosteroider: prednison, budesonid, prednisolon
  • Janus kinasehemmer: tofacitinib
  • Kalsineurinhemmere: ciklosporin, takrolimus
  • mTOR-hemmere: sirolimus, everolimus
  • IMDH-hemmere: azatioprin, leflunomid, mykofenolat
  • Biologiske stoffer: abatacept, infliximab
  • Monoklonale antistoffer: basiliximab, daclizumab
  • [[Relatert artikkel]]

2. Immunstimulerende middel

Immunstimulerende midler er stoffer som har evnen til å stimulere og styrke immunsystemet. Det finnes to typer immunstimulerende midler, nemlig spesifikke og ikke-spesifikke immunstimulerende midler. Spesifikke immunstimulerende midler, som vaksiner, kan stimulere en immunrespons mot en bestemt type antigen. Det vil si at denne immunstimulanten brukes spesifikt for visse sykdommer eller årsaker til sykdom. I mellomtiden har ikke uspesifikke immunstimulanter spesifisitet for spesifikke antigener eller sykdommer. Flere uspesifikke immunstimulerende midler brukes til å behandle:
  • Kronisk infeksjon
  • Immunsvikt (immunsvikt), som ved AIDS
  • Autoimmunitet
  • Neoplastisk sykdom
  • Kreft
Noen eksempler på immunstimulerende midler for å forbedre immunsystemet, blant annet:
  • Vaksiner for bakterier: tyfusvaksine (Vivotif Berna), lungebetennelsesvaksine (konjugatvaksine mot meningokokker)
  • Vaksiner mot virus: koppevaksine, Covid-19 vaksine
  • Interferoner: interferon beta-1a (Avonex), interferon alfacon-1 (Infergen)
  • Kolonistimulerende faktorer: filgrastim (Zarxio), pegfilgrastim (Neulasta)
  • Interleukiner: aldesleukin (Proleukin)

Finnes det naturlige immunmodulatorer i urteform?

Det er flere urteingredienser som har immunmodulerende egenskaper.Urteplanter har lenge vært antatt å ha helseegenskaper. Det var også dette som tiltrakk seg oppmerksomheten til forskere for å avdekke potensialet i det, inkludert den immunmodulerende effekten i urteplanter. Her er noen urteplanter som har naturlige immunmodulerende egenskaper som er klinisk testet.

1. Gurkemeie

Gurkemeie eller Curcuma longa er en type rhizom som inneholder curcumin. Curcumin er en naturlig diarylheptanoidforbindelse som har biologiske og farmakologiske egenskaper som er bra for helsen. Mange studier har uttalt at curcumin har anti-kreft, antiangiogene, antioksidant, antiproliferative og immunmodulerende egenskaper.

2. Te

Te eller Camellia sinensis inneholder epigallocatechin-3-gallate (EGCG), inkludert grønn te. EGCG er en naturlig immunmodulator som også har antioksidanter, antiinflammatoriske, antiangiogene og antiproliferative egenskaper for å behandle ulike helsesykdommer, inkludert metabolsk syndrom, som diabetes. [[Relatert artikkel]]

3. Frukt og grønnsaker

Frukt og grønnsaker, som bær, druer, epler og brokkoli er kjent for å inneholde quercetin som er immunmodulerende. Quercetin i seg selv er en antioksidantforbindelse i form av flavonoider som er mye funnet i planter. Quercetin er også kjent for å ha anti-inflammatorisk, anti-kreft, antihypertensiv, anti-mutagen aktivitet, og spiller en rolle i å senke blodsukkernivået.

4. Sambiloto

Sambiloto eller Andrographis paniculata er en urteplante som inneholder andrografolid. Andrographolide er kjent som en god immunmodulator ved behandling av ulike sykdommer, inkludert revmatoid artritt, og er til og med i stand til å hemme tumorvekst.

5. Soyabønner

Soyabønner er et matprodukt som inneholder genistein som er kjent for å ha immunmodulerende egenskaper. Genistein har potensielle effekter i behandlingen av kreft, osteoporose, hyperkolesterolemi og Alzheimers sykdom. Det er noen ting om immunmodulatorer som du må vite. Før du tar medisiner eller urter som er immunmodulatorer, bør du først konsultere din helsetilstand med legen din. Hvis du fortsatt har spørsmål om immunmodulatorer, immundempende midler og immunstimulerende midler, kan du også konsultere direkte på nett bruke funksjoner legeprat i SehatQ-appen for familiehelse. Last ned appen på App Store og Google Play nå!