Kjenn 9 typer sædavvik og hvordan du kan overvinne dem

Hvis du og partneren din gjennomgår et program for å få barn, er det selvfølgelig fruktbarhetsproblemer som er det viktigste å vurdere. Tilstedeværelsen av spermavvik kan sikkert gjøre at drømmen din om å få en baby trenger ekstra innsats. For vanlige mennesker måles sædkvaliteten og helsen vanligvis kun etter tykkelse og mengde etter undersøkelse i laboratoriet. Det er ikke feil, men det er heller ikke helt sant. I tillegg til disse to tingene er det fortsatt en rekke faktorer som påvirker sædkvaliteten. Flere faktorer som påvirker sædkvaliteten inkluderer antall, form og bevegelse av sæd. Hvis det er et problem med minst én av disse tre faktorene, har du en spermforstyrrelse.

Typer spermavvik

Før du går inn i typer sperm lidelser, må du forstå hvordan egenskapene til sunn sperm. Sædceller erklæres i sunn tilstand hvis de under testen oppfyller kravene, for eksempel:
  • Sædvolum: 1,4-1,7 ml
  • Antall sædceller i sæd: 33-46 millioner
  • Spermkonsentrasjon: 12-16 millioner per ml
  • Total sædmotilitet (bevegelse): 38-42 prosent
  • Progressiv motilitet (bevegelse) av sædceller: 31-34 prosent
  • Vitalitet: 55-63 prosent
  • Spermmorfologi (form): 3-4 prosent
Hvis prøvesvarene er i samsvar med retningslinjene ovenfor, kan sædcellene dine sies å være i normal og sunn tilstand, også kjent som normozoospermi. Hvis ikke, kan du ha en spermforstyrrelse. Noen typer abnormiteter i sædcellene du kan oppleve, inkludert:

1. Leukocytospermi

Også kjent som pyospermi Dette sædproblemet oppstår når du finner mange hvite blodlegemer i sæden din. Antall hvite blodlegemer i vann kan skade sædceller og redusere fruktbarheten. Leukocytospermi er et tegn på infeksjon eller autoimmun sykdom i kroppen.

2. Nekrozoospermi

Necrozoozpermia er en av årsakene til infertilitet hos menn. Nekrozoospermi oppstår når sædceller i sæden dør og ikke beveger seg. Årsaken til denne ene spermanormaliteten er fortsatt ikke sikker. Det lille antallet tilfeller av nekrozoospermi gjør forskningen på denne spermanormaliteten fortsatt svært minimal. Ytterligere forskning er fortsatt nødvendig for å bestemme årsakene og måtene å behandle nekrozoospermi på.

3. Oligoastenoteratozoospermi (OAT)

Det er den vanligste årsaken til infertilitet hos menn. OAT oppstår når antallet, bevegelsen og formen til sædceller er unormale. Sædavvik er delt inn i tre alvorlighetsnivåer, nemlig mild, moderat eller alvorlig. Alvorlighetsnivået vil senere bli en legereferanse for å forutsi (prognose) fertilitet og behandling.

4. Teratozoospermi

På grunn av et genetisk problem oppstår teratozoospermi når formen på sædcellene er unormal. En indikasjon på denne unormaliteten, for eksempel har sædceller mer enn ett hode eller en hale. Normale sædceller har bare ett hode med lang hale. Unormal sædform kan redusere sædcellens evne til å bevege seg eller svømme. Når sædcellene har unormal form og bevegelse, vil det ha innvirkning på befruktningen av egget. [[Relatert artikkel]]

5. Astenozoospermi

Asthenozoospermi er en abnormitet av sædceller som oppstår når bevegelsen (motiliteten) ikke er normal. Normal spermbevegelse bør være i en rett linje eller stor sirkel. Flere ting er årsaken til dårlig sædmotilitet, for eksempel å drikke for mye alkohol, eksponering for giftstoffer, sykdom, røyking, ta rusmidler, til dårlig ernæring som kommer inn i kroppen. I tillegg til motilitet, kan det lave antallet sædceller i sæd også føre til at du har denne lidelsen.

6. Oligozoospermi

Kan påvirke fruktbarheten hvis den ikke behandles umiddelbart, oligozoospermi oppstår når antallet sædceller i sæden er mye mindre enn vanlig. I motsetning til OAT har denne spermforstyrrelsen fire alvorlighetsnivåer, nemlig mild, moderat, alvorlig og ekstrem. Pasienter med oligozoospermi med lav og moderat alvorlighetsgrad har fortsatt håp om å få normale barn. I motsetning til pasienter med høy og ekstrem alvorlighetsgrad som vil finne det vanskelig å få barn. I tillegg kan det lille antallet sædceller i sæden senere påvirke formen og bevegelsen. Flere ting som utløser dette sædproblemet, som cøliaki, forplantningsveisinfeksjoner, genetiske lidelser, overvekt, bading i varmt vann, røyking og inntak av ulovlige stoffer.

7. Azoospermi

Azoospermi er en tilstand når det ikke er sædinnhold i sæden. Denne tilstanden er også kjent som tomme sædceller. Noen tilstander som forårsaker azoospermi inkluderer medfødte defekter i forplantningskanalen, genetiske lidelser, til seksuelt overførbare infeksjoner (SOI) som ikke kan behandles.

8. Hypospermi

Hypospermi er en lidelse som oppstår når mengden sæd som kommer ut er mindre enn 1,5 ml. Denne tilstanden er forårsaket av faktorer som hormonell ubalanse, seksuell dysfunksjon, defekter i forplantningskanalen, genetiske lidelser og retrograd ejakulasjon.

9. Aspermi

Hvis det ikke er sæd i sæden til azoospermiske pasienter, frigjør ikke personen med aspermi sæd og sæd ved ejakulering. Selv om det ikke frigjør ejakulasjonsvæske, kan de som lider av denne lidelsen fortsatt føle orgasme. Flere faktorer forårsaker aspermi på samme måte som hypospermi, alt fra hormonelle ubalanser, seksuell dysfunksjon, defekter i forplantningskanalen, genetiske lidelser, til retrograd ejakulasjon. I noen tilfeller kan denne lidelsen fortsatt behandles ved å behandle årsaken. For å finne ut kvaliteten og helsen til sædcellene dine, kontakt legen din umiddelbart hva du opplever for å få behandling. Leger vil vanligvis anbefale å gjøre en spermanalyse i et laboratorium. [[Relatert artikkel]]

Hvordan holde sædceller sunne

Å opprettholde sunne sædceller kan starte med en sunn livsstil, lav sædkvalitet vil gjøre det vanskelig for disse cellene å kunne befrukte et egg. Det er forskjellige måter som kan gjøres for å opprettholde kvaliteten og helsen til sædceller. I tillegg til å gå til legen, kan implementering av følgende sunne livsstil være en kraftig løsning:

1. Spis næringsrik mat

Inntak av mat som bearbeidet kjøtt, søte snacks og søppelmat kan påvirke spermmotiliteten negativt. For å holde sædcellene sunne, kan du velge mat som inneholder næringsstoffer som vitamin B12 (kjøtt, fisk, meieriprodukter), vitamin C (appelsiner, bær, spinat) og lykopen (tomater, vannmelon).

2. Sport

I tillegg til å spise sunn næringsrik mat, kan du opprettholde sædhelsen ved å trene. I følge forskning kan utendørs trening og vektløfting ha en positiv innvirkning på sædhelsen sammenlignet med andre typer trening.

3. Gå ned i vekt

I følge en studie fra 2011 kan overvekt (fedme) redusere den generelle kvaliteten på sæd og sæd. Derfor anbefales de av dere som er overvektige å begynne å gå ned i vekt for å øke antallet, konsentrasjonen og bevegelsen av sæd. Før du går ned i vekt, rådfør deg først med legen din eller ernæringsfysiologen din, slik at du kan korrigere feil matvaner eller få anbefalinger for riktig mat å spise.

4. Ta vitamintilskudd

I tillegg til å spise visse matvarer, kan du også få god næring for å opprettholde sunne sædceller ved å ta vitamintilskudd. Flere typer vitamintilskudd er bra for å holde sædceller sunne, som vitamin D, C, E og CoQ10. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Unormale sædceller kan påvirke mannlig fertilitet. Hvis du er i programmet for å få barn med partneren din, er det viktig å sjekke med legen din slik at du kan finne ut tilstanden til sædcellene dine. Du kan også konsultere om sædproblemer gjennom SehatQ-applikasjonen. Med funksjoner legeprat , medisinsk konsultasjon er akkurat blitt enklere! Last ned nå på App Store og Google Play.