De 9 vanligste og sjeldne typene og nivåene av depresjon

Alle kan føle seg triste og forvirret, men det kalles potensielt depresjon hvis denne fasen varer i dager til uker. Når en person er deprimert, kan symptomene avvike fra hverandre. Det er minst 9 typer depresjon og nivåene av depresjon som kan påvirke en persons normale liv.

Ulike typer depresjon

Avhengig av symptomene og deres innvirkning på en persons liv, her er nivåene av depresjon:

1. Major depressiv lidelse

Grad av alvorlig depresjon eller alvorlig depressiv lidelse Det er en av de vanligste klassiske depresjonene. Lider kan føle symptomene når som helst, hver dag. Som med andre typer depresjon, har kanskje ikke hvordan den lidende har det å gjøre med de hyggelige omgivelsene. Noen av symptomene på alvorlig depressiv lidelse inkluderer:
  • Trist lenge
  • Rotete søvnsyklus
  • Lite energi
  • Uventet appetitt
  • Helkroppssmerter
  • Ikke interessert i morsomme aktiviteter
  • Vanskelig å fokusere
  • Føler seg ubrukelig
  • Egen selvmordstanker

2. Vedvarende depresjon

Vedvarende depresjon er en type depresjon som varer i mer enn 2 år. Et annet begrep er dystymi eller kronisk depresjon. Symptomene er kanskje ikke like intense som alvorlig depressiv lidelse, men de kan forstyrre forholdet til andre mennesker og arbeid. Selv om typen er langvarig, er det tider når denne depresjonen forbedres i flere måneder før den går tilbake til å være intens. I tillegg, fordi symptomene på depresjon føles kontinuerlig vises, kan lider vurdere det som en del av det normale livet.

3. Flere personligheter

Flere personlighet eller bipolar lidelse har to perioder: manisk og depresjon. Når i fase manisk, kan lider føle seg veldig glade og entusiastiske i en uke. På den annen side, når du er i en depresjonsfase, kan tristhet bli veldig dominerende. Hvis det er alvorlig, kan i disse fasene også vises hallusinasjoner og vrangforestillinger. Enten i en hvilken som helst fase, har personer med flere personlighet en tendens til å føle det veldig intenst.

4. Depresjonspsykose

Mennesker som er deprimerte kan også gå gjennom perioder hvor de føler seg frakoblet fra det virkelige liv. Dette kalles det depressive stadiet av psykose, og er ofte ledsaget av hallusinasjoner og vrangforestillinger. Et eksempel på en hallusinasjon er å høre eller se mennesker som egentlig ikke er der. Mens vrangforestillinger betyr å tro at noe er galt eller ikke gir mening.

5. Perinatal depresjon

Perinatal depresjon kan oppstå under graviditet eller 4 uker etter at barnet er født. Et annet begrep er fødselsdepresjon, spesielt for depresjon som oppstår etter fødselen. Faktorer som også påvirker er hormonelle og drastiske endringer som en person opplever etter at barnet er født. Fysisk ubehag og forstyrrede søvnsykluser gjør symptomene på perinatal depresjon mer dominerende. Disse inkluderer å føle seg trist, engstelig, sint, trøtt, veldig bekymret for babyens tilstand, til følelsen av å ville skade seg selv og babyen. Støtte fra folk rundt er svært viktig for å lindre denne typen depresjon. [[Relatert artikkel]]

6. Premenstruell dysforisk lidelse

Denne typen depresjon er en form for premenstruelt syndrom men mye verre. Symptomer som vises er mer dominerende psykologiske, som følelsesmessig, depresjon, til langvarig tristhet noen dager før menstruasjon. Faktisk kan disse symptomene forstyrre daglige aktiviteter. Akkurat som perinatal depresjon, er dette nivået av depresjon også nært knyttet til ustabile hormonelle endringer. Symptomer kan dukke opp under eggløsningsfasen og avta når du har mensen. I motsetning til vanlig PMS, kan personer som opplever depresjon føle seg suicidale.

7. Sesongbetinget depresjon

Sesongbetinget depresjon eller sesongmessig affektiv lidelse er en type depresjon assosiert med visse årstider. I de fleste tilfeller oppstår denne depresjonen ofte om vinteren. Symptomer inkluderer å ville sove mer, gå opp i vekt, trekke seg tilbake fra sosiale interaksjoner og føle seg ubrukelig. Hvis det er alvorlig, kan personer med sesongmessige depresjoner føle for å avslutte livet. Men etter hvert som årstidene endrer seg, begynner symptomene på depresjon å bli bedre.

8. Situasjonsbestemt depresjon

Situasjonsmessig depresjon utløses av en spesifikk situasjon eller hendelse, for eksempel døden til en kjær, en livstruende hendelse, skilsmisse, opplever vold i forholdet, mister jobben eller står overfor langvarige juridiske problemer. Situasjonsmessig depresjon kan oppstå innen en periode på 3 måneder etter at den første hendelsen inntraff. Lider kan fortsette å gråte, bekymre seg, ikke ha matlyst, trekke seg tilbake fra omgivelsene, ha problemer med å sove og føle seg ubrukelige.

9. Atypisk depresjon

Atypisk depresjon kan avta midlertidig når positive hendelser oppstår. Dette er det minst vanlige nivået av depresjon. Å oppdage atypisk depresjon kan imidlertid være vanskeligere fordi personen som opplever det virker bra til tider, og deprimert andre ganger. Denne typen depresjon kan eksistere side om side med alvorlig depressiv lidelse eller vedvarende depresjon. [[Relatert artikkel]]

Depresjonsnivå

Hver depresjon ovenfor har sitt eget alvorlighetsgrad. Alt fra lett, middels til tung. For å finne ut hvilket nivå av depresjon en person er i, vil legen grave opp informasjon om når du først kjente symptomer, hvordan de påvirker hverdagen din og andre psykiske problemer som kan oppstå. Leger vil også bruke tester for å bestemme alvorlighetsgraden av depresjon opplevd av en person. Det er to vanlig brukte skalaer for å teste depresjonsnivåer. Den første er Hamilton Depression Rating Scale. Den andre er Montgomery-Åsberg Depression Rating Scale, som begge bruker en numerisk skala for å vurdere depresjonsnivåer. Jo høyere tallet som vises, desto mer alvorlig blir depresjonen.

Notater fra SehatQ

For de som ikke er vant til det, kan det føles ubehagelig å snakke om dette. Er det noen som står deg nærmest som kan følge og gi støtte, er det ikke noe galt i å invitere dem til å delta. Det kan også skje å bytte lege for å finne riktig passform.