Dette forårsaker tarmkramper og hvordan man behandler det

Tarmkramper er en tilstand der tarmmusklene trekker seg plutselig sammen. Denne tilstanden kan signalisere flere fordøyelsessykdommer, men er oftest forbundet med irritabel tarmsyndrom (IBS). Bortsett fra å være et symptom på sykdom, kan tarmkramper også oppstå uten en klar årsak. Når kramper oppstår, vil folk som opplever dem føle sterke smerter. I tillegg er tarmkramper også vanligvis ledsaget av andre forhold som oppblåsthet og gassoppbygging.

Årsaker til tarmkramper

IBS er den vanligste årsaken til tarmkramper.Det er flere fordøyelsessykdommer og andre sykdommer som kan forårsake tarmkramper, som for eksempel følgende.

1. Irritabel tarm-syndrom (IBS)

IBS er en sykdom som angriper fordøyelseskanalen. Selv om det ikke er farlig eller livstruende, er IBS en kronisk sykdom som kan oppstå kontinuerlig slik at den forstyrrer dagliglivet. Tarmkramper er et av symptomene på IBS. I tillegg inkluderer andre symptomer som kan oppstå diaré og oppblåsthet. Men husk at ikke alle mennesker med IBS vil oppleve tarmkramper.

2. Matintoleranse

Når personer som har laktoseintoleranse spiser melk eller dets bearbeidede produkter, kan de føle magesmerter, tarmkramper og fordøyelsesbesvær. I tillegg til melk er det flere andre inntakskilder som kan utløse intoleranse, som kaffe, gluten, hvete, kunstig fargestoff og matkonserveringsmidler.

3. Endometriose

Endometriose er en tilstand som får vev som livmorslimhinnen til å vokse utenfor livmoren. Ved endometriose, som påvirker tarmen, vil kramper, smerter og diaré bli verre før menstruasjon.

4. Stress

Selv om det er langt unna, er fordøyelseskanalen vår godt forbundet med hjernen. I noen tilfeller kan tarmkramper oppstå som svar på følelsesmessig stress. I tillegg kan stress også være en trigger for IBS. IBS-symptomer som vises, vil også bli verre hos personer som opplever stress, angstlidelser og ofte spiser mat med mye fett. I tillegg til de fire tilstandene nevnt ovenfor, kan tarmkramper også være forårsaket av andre sykdommer som bakterielle infeksjoner, ulcerøs kolitt og Crohns sykdom. Derfor, for å vite sikkert, må du oppsøke lege. Les også:Hvordan rense skitne tarmer for sunnere fordøyelse

Symptomer på tarmkramper

Smerter i nedre venstre mage er et av symptomene på tarmkramper.Tarmkramper kan oppstå i flere alvorlighetsgrader. Følgende er symptomer og tegn som kan vises når tarmkramper oppstår.
  • Sterke magesmerter som dukker opp plutselig, spesielt i nedre venstre side.
  • Magen føles full av gass eller oppblåsthet
  • Føler ofte behov for å gjøre avføring
  • Uregelmessige avføringer og noen ganger ledsaget av diaré eller til og med forstoppelse
  • Avføring som er rennende og ledsaget av slim
  • Anyang-anyangan (føler å tisse når ingenting kommer ut)
  • Alvorlige magekramper

Hvordan behandle tarmkramper

Økt fiberinntak kan behandle tarmkramper Behandling for tarmkramper kan variere, avhengig av den opprinnelige årsaken. Men generelt kan endringer i livsstil bidra til å redusere alvorlighetsgraden av kramper. Her er noen trinn du kan ta for å behandle tarmkramper.
  • Øk fiberinntaket
  • Tar probiotika
  • Unngå mat laget av hvete eller melk
  • Begrense fet mat
  • Nok søvn
  • Bli kvitt stress
  • Trene regelmessig
I tillegg til naturlige måter som ovenfor, kan det å ta visse typer medisiner også bidra til å lindre tarmkramper. Legemidlene som brukes er vanligvis diarémedisiner og krampestillende legemidler. Diarémedisiner kan bidra til å lindre symptomene på tarmkramper og diaré som skyldes denne tilstanden. I mellomtiden vil krampestillende medisiner gjøre at musklene i tarmen blir roligere og reduserer alvorlige sammentrekninger på grunn av kramper som oppstår. [[Relatert artikkel]]

Notater fra SehatQ

Tarmkramper vises ofte som en markør for andre sykdommer, alt fra bakterielle infeksjoner til endometriose. Imidlertid er sykdommen som oftest utløser denne tilstanden IBS. Du kan lindre tarmkramper naturlig eller med medisiner. Hvis du vil vite mer om tilstanden til tarmkramper eller andre forstyrrelser i fordøyelseskanalen, spør legen din direkte på SehatQ-familiens helseapp. Last ned nå på App Store og Google Play.