10 Farlige kjemikalier i husholdningsprodukter

Du er kanskje kjent med vaskemidler, gulvrengjøringsmidler og desinfeksjonsmidler. Hvem hadde trodd, disse husholdningsproduktene kan inneholde skadelige kjemikalier som kan skade helsen din. Hvis du ikke er forsiktig, kan blanding på feil måte føre til at du puster inn gassen fra kjemikaliet.

Hva er de farlige kjemikaliene i husholdningsprodukter?

Farlige kjemikalier kan finnes i rengjøringsmidler, pass på at du følger med på etiketten Kjemikalier har lenge vært kjent for å forårsake helseproblemer, som å øke risikoen for kreft, psykiske lidelser, til kroniske sykdommer. Dessverre finnes mange typer kjemikalier i hverdagen i ulike husholdningsprodukter, som vaskemidler, desinfeksjonsmidler, gulvvaskere, for å male huset ditt. Å gjenkjenne navn og bruke dem forsiktig kan redde deg fra farene ved kjemikalier i hverdagen. [[relaterte artikler]] Følgende er noen av kjemikaliene i hjemmet som kan være helseskadelige.

1. Svovelsyre

Svovelsyre er et veldig sterkt og etsende kjemikalie. Etsende betyr at det kan forårsake brannskader og vevsskader hvis det kommer i kontakt med hud, øyne eller slimhinner (slimhinner). Ved inntak kan disse kjemikaliene forårsake brannskader i munnen, hevelse i halsen, noe som gjør det vanskelig å puste, feber og oppkast. Svovelsyre finnes vanligvis i visse vaskemidler, toalettrensere, insektmidler, til bilbatterier og batterier.

2. Kvikksølv

Kvikksølv er et kjemisk grunnstoff som også finnes i ulike husholdningsprodukter og kan være helseskadelig. Kvikksølvforgiftning kan til og med hindre en babys hjerneutvikling. Symptomer på kvikksølvforgiftning inkluderer skjelvinger, tåkesyn, nummenhet og prikking i føttene, hendene og rundt munnen. Kvikksølv finnes vanligvis i hudpleieprodukter til antiseptika.

3. Formaldehyd

Formaldehyd er en av de farlige kjemikaliene som ofte finnes i husholdningsprodukter. Eksponering for formaldehyd er kjent for å forårsake allergiske reaksjoner, hudirritasjon og luftveisproblemer. Noen produkter som inneholder formaldehyd inkluderer husholdningsmøbler, maling, lim, luftrenser , hår- og neglepleieprodukter og flere merker av babyservietter.

4. Metanol, glassrensevæske

Metanol er en farlig kjemisk forbindelse som ofte finnes i rengjøringsprodukter for bilglass, væsker, frostvæske , for å male renere. Metanol har et høyere nivå av toksisitet enn alkohol (etanol). Inntreden av metanol i kroppen eller for ofte eksponering for disse farlige kjemikaliene kan forårsake irritasjon av øyne, hud, åndedretts- og fordøyelsessykdommer, nerveskader og til og med nyreskade.

5. Kationisk

Kationiske forbindelser er en del av ammoniakkforbindelsene i husholdningsrengjøringsmidler for å fjerne flekker, for eksempel vaskemidler. Kationiske stoffer inkluderer farlige kjemikalier som kan forårsake kvalme, oppkast, kramper og til og med koma ved svelging.

6. Sprøytemidler

Plantevernmidler er farlige kjemikalier som ofte finnes i skadedyrbekjempelsesprodukter og andre dyrepleieprodukter. Eksponering for plantevernmidler kan forårsake hodepine, svimmelhet og kvalme. Plantevernmidler finnes også ofte i antibakterielle rensevæsker. Overdreven og uforsiktig bruk kan forårsake øyeirritasjon og svie i hud og svelg.

7. Fosfat, oppvaskmiddel

Fosfat er et farlig kjemikalie som finnes i oppvaskprodukter. Disse kjemikaliene forårsaker ofte hudirritasjon og brannskader. Ved svelging kan du oppleve irritasjon i munn og svelg til kvalme.

8. Natriumhypokloritt, toalettrens

Natriumhypokloritt er et kjemikalie i form av en klorforbindelse som ofte finnes i toalettrensere, blekemidler og andre rengjøringsvæsker. Overdreven eksponering kan forårsake dermatitt, øyeirritasjon, svie i halsen og kan irritere magen ved svelging.

9. Klor

Klor er et soppdrepende kjemikalie som ofte finnes i rengjøringsvæsker, blekemidler og desinfeksjonsmidler som brukes i svømmebassenger. Overdreven eksponering for disse kjemikaliene kan forårsake luftveisproblemer, hud- og øyeirritasjon og en brennende følelse i halsen ved svelging. For personer med bronkitt kan innånding av for mye klor utløse bronkittsymptomer som tungpustethet, hoste og kortpustethet.

10. Saltsyre

Et annet kjemikalie i hverdagen som ofte finnes i toalettrensevæsker er saltsyre. Hvis det kommer i kontakt med huden eller svelges, kan faren for saltsyre forårsake irritasjon, blemmer, svie og brystsmerter. [[Relatert artikkel]]

Hvordan forhindre eksponering for skadelige kjemikalier hjemme

Bruk gummihansker for å forhindre kjemisk eksponering i hverdagen. Du kan kanskje ikke helt unngå å bruke kjemikalier i hverdagen, spesielt hvis det er et husholdningsprodukt. Det er imidlertid fortsatt måter du kan gjøre for å forhindre at du og din familie blir utsatt for disse skadelige kjemikaliene på følgende måter:
  • Prøv å kjøpe produkter som ikke inneholder skadelige kjemikalier, spesielt hvis du har små barn hjemme
  • Ha alltid kjemikaliebaserte produkter i emballasjen, ikke overfør dem til drikkeflasker eller beholdere uten etiketter
  • Oppbevar produktet i et skap eller et spesielt sted utilgjengelig for barn
  • Oppbevar kjemikaliebaserte produkter i henhold til instruksjonene på emballasjen, for eksempel bør brannfarlige produkter oppbevares på et kjølig sted
  • Bruk kjemikaliebaserte produkter i henhold til instruksjonene på emballasjen
  • Bruk om nødvendig verneutstyr, som hansker, masker og vernebriller ved bruk av produkter som inneholder farlige kjemikalier
  • Sørg for god ventilasjon og luftsirkulasjon når du bruker kjemiske produkter
  • Ikke bland to rengjøringsprodukter fordi de kan produsere giftige gasser som er farlige ved innånding
  • Hvis du bruker kjemiske rengjøringsmidler, vask filler og hender etter bruk
Dette er noen av de farlige kjemikaliene du kan møte i ditt daglige liv. Selv om bruken er nyttig, må du fortsatt være oppmerksom på bruksanbefalingene som er oppført på emballasjen. Hvis du opplever svimmelhet, kvalme, oppkast eller pustevansker etter bruk av dette produktet, kontakt legen din umiddelbart. Du kan også konsultere ved å bruke funksjonene legeprat gjennom SehatQ-applikasjonen for familiehelse. Last ned appen på App Store og Google Play nå!