Dette er 4 måter å behandle håndforstuinger og deres alvorlighetsgrad

Håndforstuinger er en av de vanligste skadene man opplever under sport. Når noen faller, vil hendene, spesielt håndleddene, fungere som en støtte for å støtte vekten. Overvekt er det som kan utløse et forstuet håndledd. Når en hånd er forstuet, strekkes leddbåndene som forbinder knoklene i håndleddet. I alvorlige tilfeller kan det til og med være en delvis rift eller til og med en fullstendig rift i leddbåndet. Ligamenter er fibrøst vev som forbinder ett bein til et annet. Dette vevet tjener til å holde beinene i posisjon og stabilisere leddene.

Alvorlighetsgraden av håndforstuing

Håndforstuinger eller forstuinger kan deles inn i tre nivåer basert på alvorlighetsgraden, nemlig:

1. Nivå 1

Ved grad 1 er leddbåndet kun overstrukket, men det er ikke funnet rifter. Ved grad 2 og 3 er leddbåndsskaden mer alvorlig.

2. Nivå 2

Grad 2 er preget av delvis avriving av leddbåndene og kan være ledsaget av nedsatt funksjon.

3. Nivå 3

I grad 3 er leddbåndet fullstendig revet og mer enn ett leddbånd kan forekomme. På dette nivået kan leddbåndene også løsne fra benfestestedene. Noen ganger når den er løsrevet, skilles en liten del av beinet sammen med leddbåndet. Denne tilstanden er kjent som avulsjonsbrudd.

Årsaker til et forstuet eller forstuet håndledd

I daglige aktiviteter kan et forstuet håndledd utløses av en ulykke eller fall. Når du faller og støtter hånden, kan den vri eller bøye seg for mye i en unormal stilling. Dette vil føre til at ligamentet strekker seg utover ligamentets grenser. Håndforstuinger er mer vanlig hos idrettsutøvere. Fotball, basketball, hockey, vektløfting og boksing er noen av de vanligste idrettene som forårsaker håndforstuinger. Når du opplever en forstuing, vil hånden føle smerte og bevegelsen blir begrenset. Tilstedeværelsen av en inflammatorisk prosess får hendene til å se hovne, røde ut og føles varme. I tillegg kan det være blåmerker og en "pop"-lyd når det er en rift i leddbåndet. I klasse 1 kan symptomene forbedres i løpet av 2 til 3 dager. Mens de er på et mer alvorlig nivå, kan symptomene som oppleves ta opptil flere uker, til og med måneder for å oppnå fullstendig helbredelse. Dette avhenger av alvorlighetsgraden. [[Relatert artikkel]]

Håndforstuing eller forstuingsbehandling

Behandlinger du kan gjøre hjemme for å behandle forstuede hender inkluderer:
  • Unngå å bruke hender i minst 48 timer.
  • Is. Kalde kompresser med is i 20 minutter, flere ganger om dagen, kan bidra til å redusere hevelse. Unngå å påføre isbiter direkte på huden din.
  • Dette kan gjøres med en elastisk bandasje for å redusere hevelse.
  • Hvis mulig, hvil hendene i en posisjon høyere enn hjertets posisjon.
Hvis symptomene på forstuet hånd ikke blir bedre innen 48 timer, bør du oppsøke lege. Generelt kan milde håndforstuinger bli bedre med hjemmebehandling. For mer alvorlige nivåer kan du bruke skinne for å hindre at hendene beveger seg mye, fortsett deretter med øvelser for å forhindre leddstivhet. Hvis det er en fullstendig rift i leddbåndet, kan det være nødvendig med kirurgi for å rekonstruere leddbåndet. Det er nødvendig å være klar over at det er potensiale for en rift i leddbåndet selv om symptomene på en forstuet hånd ser ut til å være milde. I tillegg kan tilstanden til en forstuet hånd ligne på et brudd i håndleddsområdet. Hvis det ikke oppdages, er bruddheling ufullstendig og krever kirurgi. Du bør oppsøke lege for videre undersøkelse dersom du har en skade og smertene ikke blir bedre. Dette er viktig for at du skal få riktig behandling og forebygge langvarige plager, som kroniske smerter og leddgikt.