Trost på mandlene Irriterende? Bli kjent med årsakene og hvordan du behandler det

Trost på mandlene kan forstyrre dagliglivet ditt. Gleden du får når du spiser og drikker, kan nå ikke merkes når trost på mandlene dukker opp. Men ta det med ro, ved å kjenne til årsakene, symptomene og behandlingen av kreftsår på mandlene, kan helingsprosessen bli mer optimal. Slik at nytelsen av å svelge favorittmaten og -drikkene dine vil gå tilbake til det normale.

Trost på mandlene, hva forårsaker det?

Dessverre er hovedårsaken til kreftsår på mandlene ikke funnet. Eksperter har imidlertid spekulert i at flere ting nedenfor kan utløse forekomsten av kreftsår på mandlene.
  • Følsom for sur eller krydret mat, kaffe, sjokolade, jordbær, nøtter, ost
  • Understreke
  • Mindre munnskader, for eksempel under tannbehandling
  • Munnvann eller tannkrem som inneholder natriumlaurylsulfat
  • virusinfeksjon
  • Noen bakterier i munnen, som f.eks Helicobacter pylori (H. pylori)
  • Hormonelle svingninger under menstruasjon
  • Ernæringsmessige mangler (jern, folat, sink, vitamin B-12
I tillegg kan flere sykdommer også forårsake kreftsår på mandlene, som cøliaki, Crohns sykdom, Behcets sykdom, til HIV og AIDS. Vær oppmerksom på at trøst på mandlene eller andre deler av munnen oppleves oftere av barn og ungdom. I tillegg er trøst også mer vanlig hos kvinner enn menn.

Symptomer på trost på mandlene

Trost i mandlene Sprut på mandlene kan være veldig såre og forårsake sår hals. Dessverre er det fortsatt mange som tenker på trøst på mandlene som streptokokker i halsen eller betennelse i mandlene. Ut fra tekstur og form vil kreftsår på mandlene se ut som små sår på mandlene. Symptomer på kreftsår på de smertefulle mandlene vil merkes når du svelger mat eller noe høyt syreholdig.

Hvordan behandle trost på mandlene?

Faktisk vil kreftsår på mandlene leges av seg selv innen en uke. Vanligvis vil imidlertid trost lider av en mer "ondskapsfull" form for kreftsår, kalt aftøs stomatitt. Aftøs stomatitt kan kjennes i mer enn to uker, har en større form enn kreftsår generelt, og forårsaker sår. Begge typer kreft kan faktisk leges av seg selv, men likevel vil du trenge medisiner for å lindre smerten. Noen av medisinene du kan finne på dette apoteket kan prøves:
  • Munnvann som inneholder mentol eller hydrogenperoksid
  • Spray som inneholder fenol eller benzokain
  • Ikke-steroide antiinflammatoriske legemidler som ibuprofen.
Siden mandlene er svært vanskelige å ta på, er munnvann det mest effektive alternativet for å behandle dem. I helbredelsesprosessen, unngå høy syre mat eller krydret mat som kan forverre symptomene på kreftsår. Om nødvendig, kom til legen for å få medisiner som er enda mer effektive til å kurere kreftsår på mandlene.

Naturlig behandling for trøst på mandlene

Trost på mandlene I tillegg til medisinske legemidler på apoteket eller hos lege, kan du også prøve noen naturlige midler mot trost på mandlene, i form av:
  • Gurgle med saltvann eller natron ved å blande 1 teskje salt eller natron i en kopp varmt vann (ikke svelge)
  • Påfør melk av magnesia på kreftsårene på mandlene
  • Påfør is på kreftsåret og la isflakene løse seg opp over kreftsåret.
Selv om du har naturlige behandlingsalternativer ovenfor, er det å gå til legen det klokeste alternativet for å få maksimale helbredende resultater. [[Relatert artikkel]]

Merknader fra SehatQ:

Selv om trøst på mandlene er sjelden, betyr det ikke at du ikke blir et offer. Begynn å bry deg om helsen til mandlene dine, inkludert når kreftsår angriper. Hvis trøst på mandlene ikke gror innen en uke eller så, er det en god idé å oppsøke lege for behandling.