Funksjoner av vital blodplasma for kroppen, hva er de?

Blod kan bare være assosiert med røde blodlegemer og hvite blodlegemer. Imidlertid er det en annen komponent i blodet kalt blodplasma. Hva er det? Og hva er funksjonen til blodplasma for kroppen? Les mer i den følgende artikkelen.

Hva er blodplasma?

Blodplasma er en av de fire komponentene i blod, sammen med røde blodceller, hvite blodceller og blodplater. Plasma utgjør omtrent 55 % av blodets sammensetning, som har flere viktige funksjoner for kroppen. Blodplasma består av omtrent 92 % vann. Dette vannet i blodplasma hjelper til med å fylle blodårene slik at blod og andre næringsstoffer kan sirkulere gjennom hjertet. Bortsett fra vann, inneholder ca. 8 % av blodet flere andre stoffer. Disse inkluderer proteiner, immunglobuliner (antistoffer) og elektrolytter. Blodplasma vil se ut som en gulaktig væske når den separeres fra andre blodkomponenter.

Hva er funksjonene til blodplasma?

Det er flere funksjoner i blodplasma som er avgjørende for kroppen. Følgende er en fullstendig funksjon av blodplasma.

1. Transport av avfall

En av funksjonene til blodplasma er å transportere avfall fra cellenes arbeidsfunksjon. Blodplasma mottar avfall fra cellefunksjon. Deretter blir dette avfallet transportert til andre områder av kroppen, for eksempel nyrene eller leveren, for å bli utskilt.

2. Oppretthold kroppstemperaturen

Den neste funksjonen til blodplasma er å frigjøre eller absorbere varme i henhold til kroppens behov. På den måten kan kroppstemperaturen opprettholdes som den skal.

3. Sirkulerer næringsstoffer og hormoner

En annen funksjon av blodplasma er å frakte ulike stoffer som næringsstoffer, proteiner og hormoner til ulike celler i kroppen. Hormonene som transporteres er nyttige for muskel- og benvekst, i tillegg til å hjelpe blodkoagulasjonsprosessen.

4. Plasmaalbumin for å opprettholde væskebalansen

Et av proteinene i plasma, albumin, spiller en rolle for å opprettholde væskebalansen i blodet. Dette trykket hindrer væske i å lekke ut og forhindrer hevelse i sårbare områder, som hender og føtter. Dette er den neste funksjonen til blodplasma.

5. Plasma fibrinogen for blodpropp

I tillegg til albumin har plasma også et protein kalt fibrinogen. Fibrinogen spiller en rolle i å redusere aktiv blødning, så det er svært viktig i blodkoagulasjonsmekanismen. Hvis en person mister mye blod, vil han også miste plasma og fibrinogen. Dette vil gjøre det vanskeligere for blodet å koagulere, noe som kan føre til sjokk.

6. Plasma-immunoglobulin for å bekjempe infeksjon

Blodplasma inneholder gamma-immunoglobulinantistoffer. Som et antistoff har immunglobulin en funksjon for å bekjempe sykdomsfremkallende infeksjoner.

7. Plasmaelektrolytter for å opprettholde syre-basebalansen

Elektrolytter i plasma som natrium, kalium, bikarbonat, klorid og kalsium fungerer for å opprettholde blodets pH. I tillegg, hvis det er mangel på elektrolytter, vil kroppen vise flere symptomer som svake muskler, anfall og uregelmessig hjerterytme.

Sykdommer som angriper funksjonen til blodplasma

Som andre deler av kroppen er det flere sykdommer som kan angripe funksjonen til blodplasma. Noen av de vanlige inkluderer hemofili og von Willebrand.

1. Hemofili

En av sykdommene som angriper funksjonen til blodplasma er hemofili. Hemofili er en sykdom som gjør det vanskelig for blodet å koagulere. Blod blir vanskelig å koagulere på grunn av mangel på protein som spiller en rolle i blodkoagulasjonsprosessen. Dermed vil personer med hemofili blø lenger enn andre mennesker med normale tilstander. De fleste tilfeller av hemofili er forårsaket av genetiske faktorer. Imidlertid har 30 % av personer med denne sykdommen ingen familiehistorie. Hovedbehandlingen for hemofili er å finne en faktorerstatning for å hjelpe til med blodpropp som trengs av den lidende. Erstatning av disse faktorene kan gis gjennom blodgivere eller syntetiske faktorer. Disse syntetiske faktorene blir referert til som rekombinante faktorer.

2. Von Willebrand

Von Willebrand er en sykdom forårsaket av funksjonen til blodplasma som ikke fungerer som den skal. Von Willebrand er en blodsykdom forårsaket av et problem med von Willebrand-proteinet. Von Willebrand-faktor er en type protein i blodet som spiller en rolle i koagulasjonsprosessen. Ved denne sykdommen kan von Willebrand-faktor være for liten eller ikke fungere som den skal. I likhet med hemofili er de fleste von Willebrand-tilfeller arvelige. Imidlertid kan symptomene først merkes etter år, for eksempel kraftig blødning under et kirurgisk inngrep eller en skade. Von Willebrand har ikke en kur ennå. Imidlertid kan denne tilstanden behandles for å forhindre eller stoppe blødningsperioder. Behandling kan være i form av å gi legemidler som desmopressin, von Willebrand faktorerstatning, antifibrinolytiske legemidler for å stoppe blødninger og medikamenter som påføres pasientens sår.

Notater fra SehatQ

Funksjonen til blodplasma spiller mange viktige roller i kroppen. Starter fra å distribuere næringsstoffer til å opprettholde kroppstemperaturen. Det er derfor når en person mangler blodplasma, vil kroppen hans lide av alvorlige sykdommer.